Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dopracownie włosów
Autor Wiadomość
krzym1 
Początkujący

Wysłany: 29 Kwiecień 2010, 10:26   Dopracownie włosów

Czytałem wiele różnych porad nt. wycinania włosów i osiągam zadowalające mnie efekty gdy widoczna jest cała fryzura a tło jest nieco kontrastowe. (załącznik 1 - co prawda w około kosmyków jest nieco rozmazany obszar ale po wklejeniu na żądane miejsce nie widać tego)

Ale ostatnio potrzebowałem wyciąć głowę z mało kontrastowego zdjęcia i do tego część fryzury była przysłonięta przez inną osobę. Nie ma tragedii ale chyba nawet laik zobaczył by fotomontaż - stąd moje pytanie : co i jak zrobić by włosy wyglądały realniej ? Niesławne odstające kosmyki kształt itp. (załącznik 2 - o ile prawa strona jeszcze jest znośna to po lewej już nieco gorzej)

1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 315 raz(y) 8.98 KB

2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 333 raz(y) 10.48 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 29 Kwiecień 2010, 12:25   

Trzeba wyselekcjonowac kazdy wlosek ;-) ...zartowalem, ale tak serio to kazdy wazniejszy kosmyk, a tak jak jest to wyglada jakby ktos gumka przeciagnal na granicy wlosow i wyglada to sztucznie.
Do selekcjonowania takich ciezkich tematow sa spec. narzedzia, programy o ktorych tu na forum juz pisano.
Czasem mozna zrobic selekcje na bazie kontrastowego (jesli jest) kanalu co tez juz bylo tu na forum opisane z przykladami plikow - selekcja galazki.

A jesli gdzies brakuje wlosow, bo wchodzi jakis inny element przyslaniajacy to trzeba niestety za pomoca klonowania dosztukowac to czego brakuje. Co tez nie jest latwe bo wlos powinien sie inaczej ukladac w danym miejscu i jeszcze trzeba te doklejane wlosy tak polaczyc aby stanowily przedluzenie tych ktore sa, uwzgledniajac inne oswietlenie.
Lekko nie jest.
pozdr.

Odpowiedz do tematu