|
Problem z zapisywaniem do plików jpg - pogorszona |
| Autor |
Wiadomość |
pawel1415
Początkujący

|
Wysłany: 20 Maj 2010, 15:58 Problem z zapisywaniem do plików jpg - pogorszona
|
|
|
| Podczas eksportu stworzonej grafiki do np. formatu jpg jakość obrazu jest znacznie pogorszona. A jeżeli użyje narzędzia wycinania windowsa a następnie zapisze do pliku lub wrzuce do worda grafika wygląda jak w aplikacji corela. Nie mam pojęcia co musiałem w programie przestawić aby tak pogorszyła się jakość eksportowanych plików jpg. Może wiecie co trzeba zmienić, albo jak ustawić ustawienia domyślne. Odnistalowałem i zainstalowałem corela ale nadal to samo. Usunełem niedawno zewnętrzną kartę graficza ale to nie powinno chyba mieć wpływu? Help! |
|
|
|
 |
ihuarraquax
Bywalec

|
Wysłany: 20 Maj 2010, 16:31 Re: Problem z zapisywaniem do plików jpg - pogorszona
|
|
|
| Czy przy eksporcie kontrolujesz rozdzielczość? Może masz 72dpi? Sprawdź też z Anti-aliasingiem i bez. |
|
|
|
 |
pawel1415
Początkujący

|
Wysłany: 20 Maj 2010, 19:32
|
|
|
| mam ustawione 300 dpi, pliki zapisane w jpg jakby traciły kontrast. Nie wiem jak ustawić wspomniany przez ciebie Anti-aliasinging ? Dzieki |
|
|
|
 |
ihuarraquax
Bywalec

|
Wysłany: 20 Maj 2010, 20:13
|
|
|
Anti-aliasing jest opcją zaznaczaną przy zapisie jotpega.
Więcej o tym znajdziesz TUTAJ.
To ma znaczenie głównie tam, gdzie rysunek jest mały, zwłaszcza przy literkach. Tzn. tak mi się wydaje. Też miewam kłopoty z osiągnięciem zadowalających efektów przy eksporcie grafiki do rastra i nie wiem, czy to będzie to. |
|
|
|
 |
pawel1415
Początkujący

|
Wysłany: 21 Maj 2010, 10:51
|
|
|
Czyli chodzi o wygładzanie - domyślnie miałem je ustawione i wtedy rezultat jest najlepszy.
Tak wygląda obraz po zapisaniu do pliku. (patrz załącznik)
Plik 1.jpg Zapisany w corelu
Plik 2.jpg zapisany poprzez narzedzie wycinania windowsa - ten wygląda jak oryginał.
2.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 206 raz(y) 13.48 KB |
1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 205 raz(y) 37.1 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 21 Maj 2010, 11:49
|
|
|
Plik z corela to plik w modelu kolorow CMYK bez zal. profilu
A ten z windowsa to rgb tez bez osadzonego profilu i dlatego masz roznice w wygladzie... a wiec temat profili i zarzadzania kolorem, wiecej znajdziesz na forum bylo juz wiele razy... nie bede sie powtarzal n-ty raz.
pozdr. |
|
|
|
 |
pawel1415
Początkujący

|
Wysłany: 21 Maj 2010, 15:32
|
|
|
| ale czy mógłbyś mnie odesłać do jakiegoś konkretnego wątku, przeglądałem różne tematy ,prówowałem zmieniać ustawienia w narzędzia /zarzadzanie kolorami i nic |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 21 Maj 2010, 16:00
|
|
|
Pierwsza sprawa to uzywaj jednego modelu kolorow dla grafiki albo cmyk albo rgb.
To samo dot. ustawien przy eksporcie.
I ogladaj te grafiki dla porownania w programie ktore oferuje zarzadzanie kolorem.
Wiecej i bardzo szeroko bylo to omawiane na forum.
Ma gorze masz "szukaj" i wpisz tam np: zarzadzanie kolorem, profile kolorow, zmiana kolorow export, cmyk, rgb itp.
pozdr. |
|
|
|
 |
pawel1415
Początkujący

|
Wysłany: 21 Maj 2010, 16:39
|
|
|