Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wklejone zdjęcia są w RGB zamiast w CMYK
Autor Wiadomość
nev555 
Znawca

Wysłany: 31 Maj 2010, 14:20   Wklejone zdjęcia są w RGB zamiast w CMYK

Witam,
Mam mały problem, mianowicie gdy zaznaczam zdjęcie w otwartym dokumencie pdf i kopiuję je przez ctrl+c, później w Corelu robię wklejanie i zdjęcie importuje się jako RGB, wiem na pewno że zdjęcie w pdf'ie jest zapisane jako CMYK. Może ktoś wie w czym może być problem.
Próbowałem coś przestawiać w zarządzaniu kolorem ale bez rezultatu.

Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 31 Maj 2010, 14:31   

W jakim programie to zdjecie zaznaczasz w tym pdf? w Acrobat Reader?

nev555 
Znawca

Wysłany: 31 Maj 2010, 14:34   

Cytat:
W jakim programie to zdjecie zaznaczasz w tym pdf? w Acrobat Reader?

Tak

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 31 Maj 2010, 14:42   

To co sie dziwisz ze jest w RGB.... ;-)
Jak chcesz wyciagnac zdjecie w odpowiednim modelu kol. z pliku pdf razem z profilem to albo w Acrobacie ale pelnym, np. przez edycje i zdjecie otworzy Ci sie w ps-ie albo jeszcze lepszy sposob, bo Acrobata nie trzeba, to otwierasz w ps-ie i w opcjach wyb. obrazek nie caly pdf (to wazne zeby nie rastrowal pliku) i na liscie w miniaturach dostajesz wszystkie mapy bitowe osadzone w dokumencie, wskazujesz wlasciwa i plik Ci sie otworzy w cmyk-u, rgb, lub w skali szarosci (czyli tak jak bylo to osadzone w pliku pdf) i pow. dostac inf. o osadzonym profilu lub jego braku, Oczywiscie mozna importowac strone ze zdjeciem do Corela i to tez jest sposob.
pozdr.

nev555 
Znawca

Wysłany: 31 Maj 2010, 14:51   

O tym sposobie w PS'ie wiem, tylko zajmuje to trochę więcej czasu niż ctrl+c ctrl+v, niestety trochę tych zdjęć będę musiał wyciągnąć z tego pdf'a ;-)
Przy imporcie pdf'a do Corel'a nie wiem czemu zdjęcia importują się jako CMYK ale w inwersji kolorystycznej (czyli zamiast białego tła mam czarne), dzieje się tak tylko przy tym pdf'ie, pewnie jest w jakiś magiczny sposób wykręcony ;-)
W każdym razie dzięki za pomoc.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 31 Maj 2010, 15:00   

Ten sposob z ps-a jest dobry bo mozna zaznaczyc hurtem kilka zdjec i otworzyc jak trzeba bez partyzantki. Wiem ze w pelnym acrobacie tez jest opcja aby hurtem wyciagnac wszystkie zdjecia, ale jako ze z Acrobata u mnie "niet" to nie napisze gdzie tego szukac.
Mozesz jeszcze sprobowac kopiowac, ale z pliku otwartego w pelnym Acrobacie - tego nie sprawdzalem ale moze. Tylko co z profilami sie stanie po tym to nie wiem. Lepiej nie robic partyzantki.
Co do zdjec z inwersja to sa takie pliki pdf gdzie to jest norma, np. generowane ze starszych Scribusow, i moze jeszcze z jakis innych programow. Dla mnie to nie jest uciazliwe bo wystarczy wcisnac crtl i (w ps) lub w corelu efekty -> transformacje -> dopelnienie, i wszystko jest ok. I problem nie dotyczy tylko Corela bo w ps masz to samo.
pozdr.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 31 Maj 2010, 19:46   

No to może prosty sposób:
Nie rób ctlr + C i ctrl + V, tylko zaimpotruj tego pedeefa do Corela, rozgrupuj go i wyrzuć to, co nie jest zdjęciem. I już... :->

nev555 
Znawca

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 08:45   

Dam radę, chyba rzeczywiście przez import do Corela powinno to szybciej pójść :-)

Odpowiedz do tematu