|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
rysunek rury |
Autor |
Wiadomość |
pejter
Początkujący
|
Wysłany: 24 Luty 2007, 20:55 rysunek rury
|
|
|
Witam wszystkich. Mam problem tego typu, że chciałbym narysować rurę zakrzywioną o 90 stopni. Jak to najprościej zrobić? Chciałbym aby była ona wypełniona gradientem dającym efekt wypukłości i moge tak zrobić gdy rura jest prosta, ale gdy ją zakrzywie to ten efekt gradientu się gubi.
Prosze o pomoc jak to zrobić, bo nie mam pomysłu. Ewentualnie może mi ktoś doradzi w jakim to programie zrobić, aby było dosyć łatwo i realistycznie. Moze jakiś program 3d?
Na rysunku pokazałem rurę prostą.
Pozdrawiam.
rura.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 1133 raz(y) 2.35 KB |
rura.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 1121 raz(y) 2.35 KB |
|
|
|
|
|
jagna
Jagna
Pomogła: 13 razy Wiek: 50 Dołączyła: 17 Paź 2006 Posty: 478 Skąd: Australia
|
Wysłany: 25 Luty 2007, 02:10
|
|
|
Hey! proponuje wykorzystać narzędzie "kontur". Po narysowaniu odpowiedniego kształtu i nadaniu mu koloru wybierasz 12 ikonkę w lewej belce narzędziowej a następnie wybierasz "interactive contour tool". Teraz klikasz na brzeg rysunku i nie puszczając przycisku ciągniesz do środka. W górnej belce narzędziowej masz teraz aktywne ustawienia dla koloru, grubości linii oraz ich ilości. Nie wiem na ile jesteś zaawansowany, więc jeśli nadal masz kłopot - daj mi znać.
Pozdrowienia
Jagna |
|
|
|
|
Asdef
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|