|
Dzielenie łuku |
| Autor |
Wiadomość |
misiek83
Początkujący

|
Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 17:48 Dzielenie łuku
|
|
|
Witam wszystkich.
Robię zegary do swojego samochodu i chciałbym uzyskać taki efekt jak na załączonym pliku.
tzn konkretnie chodzi mi o te łuki z poprzecznymi kreskami powyżej liczb.
Próbkowałem już na różne sposoby ale nie wiem jak to rozwiązać.
golf3_07.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 309 raz(y) 90.47 KB |
|
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 07:48
|
|
|
Podstawa to prowadnice.
1. Złap za poziomą linijkę i przeciągnij ją na obszar roboczy. Wstawisz w ten sposób prowadnicę. Podobnie zrób z pionową linijką
2. Włącz przyciąganie do prowadnic: Widok > Przyciągaj do prowadnic
3. Trzymając wciśnięte klawisze Ctrl i Shift narysuj względem przecięcia prowadnic koło
4. Wybierz narzędzie Kształt. Złap za węzeł koła i trzymając wciśnięty Ctrl, utwórz łuk. Jeżeli wyjdzie Ci wycinek zamiast łuku - odszukaj na pasku właściwości przycisk Łuk i kliknij go.
5. Wybierz narzędzie Rysunek odręczny i rozpoczynając od łuku, narysuj pionową kreskę (trzymając wciśnięty Ctrl)
6. Wybierz narzędzie Wskaźnik i ponownie kliknij na kresce. Przeciągnij środek obrotu do przecięcia prowadnic.
7. Złap za jedną ze strzałek obrotu i trzymając wciśnięty Ctrl - obróć kreskę. Aby pozostawić oryginał, w trakcie obrotu wciśnij i zwolnij prawy przycisk myszy.
Poniżej masz plik CDR.
luk.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 272 raz(y) 13.29 KB |
|
|
|
|
 |
misiek83
Początkujący

|
Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 15:28
|
|
|
Niestety nie wychodzi mi to... nie wiem czemu ale nie mogę rozłożyć tych kresek po łuku...
Nawet jak skopiuje z twojego pliku kreski i ustawie środek nadal nie wychodzi :/ |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 17:08
|
|
|
Poćwicz sobie na dłuższych odcinkach Pamiętaj o trzymaniu klawisza Ctrl i kliknięciu w czasie przeciągania prawym klawiszem myszy . Możesz tekże pogrubić linie ,żeby niechcący nie klikać na prowadnice .
luk1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 265 raz(y) 20.2 KB |
|
|
|
|
 |
|
|