Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z własnościami obiektów
Autor Wiadomość
boro 
Bywalec

Wysłany: 3 Czerwiec 2010, 21:10   Problem z własnościami obiektów

Mam taki problem z ustawieniami Corela X3. Spróbuję jakoś wyjaśnić.
Jako domyślne własności tekstu mam zapisaną pewną czcionkę, jako domyśle własności grafiki też coś jest ustawione. Na dwóch kompach Corel stosuje się do tego, i każdy nowo tworzony tekst i obiekt ma te domyślne właściwości.
Natomiast na trzecim (a na nim najczęściej muszę pracować) od pewnego czasu Corel nie stosuje się do tego co ma zapisane jako domyślne własności.
Jeżeli wybiorę jakieś własności dla napisu np czcionkę, rozmiar, wypełnienie - to Corel stosuje je do każdego następnego napisu zamiast domyślnych. Jeżeli wybiorę właściwości dla krzywej np. wypełnienie i kontur, to przy rysowaniu jakiejkolwiek innej krzywej stosuje te wcześniejsze własności zamiast domyślnych. Po otworzeniu jakiegokolwiek pliku jako domyśle stosuje własności ostatnio stworzonego obiektu.

Domyślam się, że gdzieś została włączona jakaś opcja odpowiadająca za niestosowanie się do domyślnych ustawień, ale nie mogę jej znaleźć. I nawet nie wiem w jakiej okolicy szukać.
Byłbym wdzięczny za podpowiedź jak włączyć/wyłączyć stosowanie się do domyślnych ustawień

skowroma 
Praktyk
corel9

Wysłany: 3 Czerwiec 2010, 22:08   

już gdzieś było na temat domyślnych ustawień
powiem to co mi doradzili otwórz Corela z wciśniętym klawiszem F8 mi pomogło przywróciło ustawienia fabryczne spróbuj
pozd

Odpowiedz do tematu