|
Corel X3 i obciążenie procesora |
| Autor |
Wiadomość |
Ewik
Początkujący

|
Wysłany: 28 Kwiecień 2008, 17:42 Corel X3 i obciążenie procesora
|
|
|
Witam,
w pracy jak pracuję na Corelu X3 menadżer zadań pokazuje mi tylko 50% zajętości procesora. Mam dwu-rdzeniowego AMD więc pewnie tylko z jednego rdzenia Corel korzysta.
Niestety wszystkie operacje otwierania/zapisywania/przesuwania zajmują wieczność - może ktoś wie czy to jest ta przyczyna/czy mogę zmusić by Corel wykorzystywał oba procki ?
Ewik |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2008, 18:26
|
|
|
Witam, zwiększ pamięć w opcjach do 65%.Poziomy cofania zmniejsz do 3 dla każdego..
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Ewik
Początkujący

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2008, 08:03
|
|
|
Te tricki już wyszperałam na forach. Pomogło ale tylko troszkę.
Zrzut ekranu - jak widać pamięci jeszcze trochę wolnej jest ale zużycie CPU przez Corela NIGDY nie przekracza 50%.
No i jak widać na zrzucie podczas przetwarzania praktycznie nic w corelu nie zrobię :( |
|
|
|
 |
Bastes
Początkujący

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2010, 14:20
|
|
|
Witam.problem mam podobnej natury.
Z tym ,że w grę wchodzi Corel Paint Shop Pro Photo X2.
Może ktoś mi podpowie co zrobić? Czego dodać ,może czegoś ująć ,żeby można było pracować.Mam pewne pilne prace do zrobienia w tym programie.Bardzo proszę o pomoc.
Poniżej podaje parametry
Podczas pracy program ,że tak powiem popularnie "muli" zawiesza się ,wyskakują jakieś komunikaty ,ze jest mało pamięci.
Nie daje już rady. :(
Prosze o pomoc.
ps.Muszę utworzyć banery reklamowe 2x1m rozdz.150 dpi. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2010, 17:08
|
|
|
Odpowiem troche obok tematu (nie uzywam/nie znam Corel Paint Shop Pro Photo X2 o ktory pytasz).
Natomiast widze ze pliki nad ktorymi pracujesz sa duze (2m na 1m i 150dpi) I byc moze masz tez w projekcie jakies warstwy.
I mysle ze mozna rozwazyc czy nie byloby lepiej prac. na takich wiekszych plikach na programach ktore nie obciazaja tak dokumentu - bo maja mozliwosc dolaczenia zew. elementow budujacych projekt (gl. map bitowych.) I w efekcie plik jest lekki bo zdjecia sa podlinkowane.
Takich programow jest troche nawet CorelDRAW. Jesli nie masz dostepu do nich, to mozesz nawet sprobowac prog. Scribus jest free, a ma mozliwosc pracy na linkowanych plikach. Sa warstwy i inne dodatki (wektory, tekst, itd.) Na koniec mozesz wygenerowac plik pdf, czy ps i oddac do druku.
pozdr. |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2010, 09:39
|
|
|
Masz zdecydowanie zbyt mało pamięci fizycznej i zintegrowaną lichą kartę graficzną.
pzdr. |
|
|
|
 |
|
|