|
Jak zrobić krzywe z JPEG? |
| Autor |
Wiadomość |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 6 Czerwiec 2010, 16:23 Jak zrobić krzywe z JPEG?
|
|
|
| Witam jak w tytule posta mam pytanie do zaawansowanych użytkowników corela drawa, jak (i czy sie da w ogóle) stworzyć krzywe (np. do plotera) ze zdjęcia (jpeg) ? |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2010, 18:14
|
|
|
| Pokaż zdjęcie wówczas łatwiej będzie coś doradzić. |
|
|
|
 |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 6 Czerwiec 2010, 21:37
|
|
|
Pytam ogólnie :) jak mniej wiecj przebiega ten proces gdyż jeszcze nie
jestem zbyt biegły w corelu, i chodzi mi o to czy jest jedna metoda czy kilka na zrobienie krzywych? |
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 6 Czerwiec 2010, 22:13
|
|
|
- zdjęcie zdjęciu nierówne... jeżeli masz na nim proste kształty i kilka wyraźnie różniących się kolorów to masz takie coś jak trasowanie bitmap ( w starszych Corelach był to osobny program CorelTrace). W prostych przypadkach automatycznie obrysuje zdjęcie krzywymi nawet z niezłym skutkiem, a ewentualne korekty krzywych można wykonać ręcznie. Taki przypadek to np kontur postaci na tle nieba.
Jeżeli na zdjęciu jest wiele detali, kolory niewiele się różnią - to automatyka nie zastąpi ludzkiego oka i ręki i trzeba ręcznie rysować krzywe używając zdjęcia jedynie jako podkładu.
Taki przypadek to np zdjęcie kilku ludzi na tle kwiatków w ogrodzie.
W przypadku konieczności ręcznego obrysowywania zdjęć umieszczam je na osobnej warstwie, w menadżerze warstw blokuję jej edycję, tworzę nową warstwę i na niej rysuję krzywe dopasowując do tego co widać na zdjęciu. |
|
|
|
 |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2010, 00:09
|
|
|
| Dziękuje Bardzo za informacje :) a czy mógłbyś napisać mi krok po kroku jak zrobić coś takiego ze zdjęcia tzn dajmy na to ze zdjęcie jest na białym tle i na nim jest jeden obiekt |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |