|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
72 dpi, większe niż 300 dpi |
| Autor |
Wiadomość |
cudy90
Początkujący

|
Wysłany: 12 Czerwiec 2010, 12:55 72 dpi, większe niż 300 dpi
|
|
|
Witam,
testuje sobie 15sto dniową wersje CorelDRAW Graphics Suite X4:
Ustawiłem format A3 (z podstawowych profili programu) - 300 dpi, cmyk itd.
Zrobiłem sobie plakaty orientacji poziomej i wszystko wygląda fajnie i wgl.
Kilka backgroundów zrobiłem za pomocą photoshopa - ustawiłem format A3, 300 dpi, cmyk.
Występlowałem zdjęcia do wielkości A3, tak, aby pasowały w corelu - teraz wrzucam te tła do corela i ku mojemu zdziwieniu tło jest tak duże, że muszę je 2-3 krotnie pomniejszyć. Natomiast gdy wrzucam wykupione zdjęcie z istocka o wymiarach ileś na ileś - 300 dpi - 300 dpi to w corelu wyświetla to jako mały obrazek (mimo iż program pokazuje rozdzielczość 300 dpi), gdy powiększam obrazek, aby pasował do formatu a3 program automatycznie zmienia jego rozdzielczość na mniejszą (ok 70 dpi).
Podsumowując: Zdjęcie o rozdzielczości 300 dpi w corelu jest małe (zajmuje ok 30% powierzchni A3), a zdjęcie o rozdzielczości np. 72 dpi w corelu świetnie pasuje na powierzchni formatu A3) Dodam, że plik w corelu pracuje na rozmiarach 420,0 mm - 297,0 mm w rozdzielczości 300 dpi. Może mi ktoś to wyjaśnić?
Bardzo mnie to dziwi, plakaty trafią do druku i chciałbym mieć pewność, że wszystko będzie w porządku. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 12 Czerwiec 2010, 16:59 Re: 72 dpi, większe niż 300 dpi
|
|
|
| cudy90 napisał/a: |
tło jest tak duże, że muszę je 2-3 krotnie pomniejszyć.
|
Jak je zmniejszysz do formatu A3 to powinienes dostac tlo A3 przy 300 dpi
Bardzo mnie to dziwi, plakaty trafią do druku i chciałbym mieć pewność, że wszystko będzie w porządku. |
Bedzie ok, jesli dostaniesz to po zmniejszeniu o czym wyzej wspomnialem. |
|
|
|
 |
cudy90
Początkujący

|
Wysłany: 12 Czerwiec 2010, 17:32 Re: 72 dpi, większe niż 300 dpi
|
|
|
| wawel napisał/a: | | cudy90 napisał/a: |
tło jest tak duże, że muszę je 2-3 krotnie pomniejszyć.
|
Jak je zmniejszysz do formatu A3 to powinienes dostac tlo A3 przy 300 dpi
Bedzie ok, jesli dostaniesz to po zmniejszeniu o czym wyzej wspomnialem. |
Gdy zmniejszam to rozdzielczość obrazka z 300 dpi spada do 70-80 dpi.
Zapisałem tifa z corela i otworzyłem w psie (format a3) wszystko wygląda ładnie.
Teraz zrobiłem sobie pdfa i również jest ok.
Mimo wszystko, powyższe pytanie nadal aktualne (;
Dziwi mnie to strasznie, podobno corel lubi sobie coś źle interpretować. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|