|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
kolejny temat o tle |
| Autor |
Wiadomość |
gunner4life
Początkujący

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2010, 06:30 kolejny temat o tle
|
|
|
| Witam wszystkich użytkowników. jako, że jestem totalnie nowym członkiem forum i absolutnym lajkonikiem w corelu mam następujący problem, z którego uporaniem się mam nadzieję mi pomożecie. Wiem, że było już wiele tematów na tym forum o usuwaniu tła ze zdjęcia. chciałbym tylko ten problem zaktualizować, mianowicie jak to zrobić w corelu bądź photopaincie z pakietu x5? generalnie moja praca polega na tym, że mam zdjęcie produktu, na brzydkim tle, na które nakładam logo klienta i potrzebuję usunąć to paskudne tło bo zdjęcie ma skończyć w pliku wordowskim obok opisu produktu. czy istnieje możliwość stworzenia tła przeźroczystego? z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

Pomogła: 3 razy Wiek: 48 Dołączyła: 29 Wrz 2007 Posty: 105 Skąd: łódź
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2010, 09:09
|
|
|
Hmm
Zależy co to za zdjęcie. Sposobów jest kilka, np. obrysowujesz potrzebny obiekt za pomocą krzywych Beziera (narzędzie), krzywa musi być zamknięta i odrysowana dosyć dokładnie. Gdy już skończysz odrysowywać to za pomocą efektu "szybkie kadrowanie" umieszczasz to zdjęcie w kadrze (w tym co narysowałeś). Czyli: efekty->szybkie kadrowanie->umieść w kadrze - pojawi się gruba strzałka którą musisz wskazać gdzie ten obiekt ma być umieszczony. I w ten sposób pozbywasz się tego co jest na około.
Drugi sposób to klikasz dwa razy na zdjęcie, automatycznie zdjęcie otwiera się w Corel Photo-Paint. Tam klikasz na narzędzie Różdżka, zaznaczasz "tryb odejmowania - czyli minusik" oraz wybierasz zakres tolerancji - tu musisz sobie popróbować co ci najbardziej będzie odpowiadać. I tą różdżką klikasz, klikasz, klikasz...aż zaznaczysz (na czerwono) wszystko to czego nie chcesz na zdjęciu(to metoda raczej do jednolitych teł).
Następnie Ctrl+C i w Corelu robisz Ctrl+V, i masz wklejone.
To są raczej metody do wycinania prostych kształtów z tła, np. jakiś samochód musisz wyciąć- to się bawisz krzywymi, albo np. masz białe koło (np. jakieś logo) na niebieskim tle a chcesz tło wywalić, to bawisz się różdżką, itd...
Może coś Ci się z tego przyda
Karolina |
|
|
|
 |
gunner4life
Początkujący

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2010, 18:48
|
|
|
| dziękuje Karolina! zaraz sprawdzam Twoje rady:) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|