Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
cdr do pdf, błędny zapis pliku
Autor Wiadomość
Don Corleone
Bywalec

Wysłany: 15 Czerwiec 2010, 22:52   cdr do pdf, błędny zapis pliku

Mam problem z zapisem jednego pliku z cdr do formatu pdf.
W linku oba pliki (małe), cdr i powstający z niego pdf-w pdfie zapisuje tylko biała strone.
Problem jest tylko z tym plikiem, na Corelu 12 i X4. Inne pliki zapisuje i konwertuje do pdfa bezproblemowo.
pliki: http://www.sendspace.com/file/w3rbxb

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 16 Czerwiec 2010, 01:53   

jedyne co widzę na razie to to, że karta w pdf jest skrócona o 2m:) w porównaniu do oryginału z corela... no i to, że jak się ją o te 2 metry skróci w Corelu pdf wychodzi jak ta lala:)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Czerwiec 2010, 07:12   

Zapis nie jest bledny tylko plik jest zbyt dlugi jak na mozliwosci prod. Adobe w ktorym to pewnie wyswietlasz. Jesli uzyjesz innej przegladarki do pdf niz acrobat reader to zobaczysz caly plik. Spr. na 3 innych i plik jest caly.
pozdr.

Don Corleone
Bywalec

Wysłany: 16 Czerwiec 2010, 09:44   

Zgadza się. Ten prosty pliczek w pdfie odpalę z powrotem bez problemu w Corelu, ale gdy ten projekt będzie troche bardziej skomplikowany, to Corel nie pomaga-błąd odczytu pdfa.
I dlaczego zmniejsza do szerokości 5m?
Generalnie, chodzi mi tylko o to czy cdr jest poprawny, czy drukarnia z cdrem nie będzie miała problemów, skoro tak konwertuje go do pdfa (podejrzewałem, że obiekty w projekecie mają jakieś opcje/właściwości poblokowane czy coś w ten deseń).

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Czerwiec 2010, 09:55   

Nie wiem o jaki plik chodzi z ktorym corel ma miec problemy.... brak konkretow. Bo ten jak piszesz otwiera. Zreszta importowany pdf do corela nie jest sposobem do weryfikacji poprawnosci pliku cdr. Pdf to nie jest wew. format corela, i plik pdf jest interpretowany do cdr przy imporcie.
Plik nie jest zmniejszany w przegladarce pdf (nie w reader) pokazuje mi 7 m na 1 m.
To czy jest poprawny zalezy od tego jak go przygotujesz, nie maja tu nic do tego poblokowane elementy.
Nie wiem co dalej z nim bedzie drukarnia robic, ale jesli beda mieli acrobat reader i plik pdf to go nie zobacza. Ograniczenia tej przegladarki.

Plik w calosci otwiera gsview plus zainstalowany ghostscript, foxit, evince przeg. dla gnome, docucom zeon, i pewnie jeszcze wiele innych.
pozdr.

jsq 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: 19.1
Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 11:45   

Dokument otwiera się bez problemu w Foxit Reader.
Ma rozmiar 7x1m

Odpowiedz do tematu