|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Efekt szkła |
Autor |
Wiadomość |
s-p-i-n
Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 1 Marzec 2007, 11:28 Efekt szkła
|
|
|
Ostatnimi czasy bardzo popularna jest grafika z efektem szkła http://www.primordia.com/...utton_large.png
Wiem, że takie coś można zrobić w Adobe Photoshop, ale ciekawi mnie czy ktoś z Was już próbował takie cos zrobić w Corelu? |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 1 Marzec 2007, 11:40
|
|
|
taki efekt to żaden problem w corelu. To tylko kwestia użycia kilku prostych funkcji.
1. rysujemy kółka trzymając ctrl (środkowe wewnętrzne, środkowe, zewnętrzne)
2. środkowe wewnętrzne wypełniamy przejściem tonalnym circular umieszczając punkt rozświetlenia na górze
3. środkowe wypełniamy przejściem tonalnym circular umieszczając punkt rozświetlenia na dole tak aby ukrył sie pod kołem środkowym wewnętrznym
4. koło zewnętrzne wypełniamy na biało i na nim nadajemy efekt cienia
5. kopiujemy białe koło zewnętrzne na wierzch
6. nadajemy efekt "lens" bawiąc sie ustawieniami aż do uzyskania efektu szkła
jedyny problem to możliwość puszczenia na postscript takiej pracy - ale rozumiem, że w tym wypadku nie ma to znaczenia ;) ponieważ ma być to button do internetu |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|