|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Ile zarabiasz? |
| Autor |
Wiadomość |
Qualdi
Bywalec

|
Wysłany: 28 Czerwiec 2010, 14:43 Ile zarabiasz?
|
|
|
| Hej, mam do Was takie pytanko ile zarabiacie pracując bazując na Corelu (ew. w jakimś progr. pobocznym wspomagającym Wasze projektowanie typu: photoshop...:) )- pytam z czystej ciekawości....: ) |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 28 Czerwiec 2010, 14:58
|
|
|
Chyba nikt tak dokładnie Ci nie powie.
Ja pracowałem do tej pory na etacie (ale nie w grafice) + freelancing i to drugie rocznie wynosiło mi tak pi razy drzwi dwie takie moje normalne pensje dodatkowo (umowa o dzieło oczywiście : ) |
|
|
|
 |
gleba
Fachowiec gleba

Pomogła: 9 razy Wiek: 59 Dołączyła: 23 Kwi 2007 Posty: 265 Skąd: SPA Nałęczów
|
Wysłany: 28 Czerwiec 2010, 15:41
|
|
|
| A ja sie chyba przekwalifikuję na sprzątaczce bo na Lubelszczyźnie płacą gorzej za projekty niż robotnikowi na budowie |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 28 Czerwiec 2010, 15:43
|
|
|
| Tak nie tylko na lubelszczyznie jest. Najnizsza krajowa - tyle daja pracodawcy. |
|
|
|
 |
gleba
Fachowiec gleba

|
Wysłany: 28 Czerwiec 2010, 20:14
|
|
|
A tak na marginesie, ostatnio dostałam propozycje pracy do zakładu foto jako grafik. Pan zaoferował mi 1500 brutto, praca na 2 zmiany i do podpisania lojalka , nie moge wykonywac zadnych fuch nawet reklamowych i przez rok po zakonczeniu pracy u niego
pozostaje szara strefa |
|
|
|
 |
beblock
Znawca beblock

Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Lut 2007 Posty: 172 Skąd: szczytno
|
Wysłany: 28 Czerwiec 2010, 21:57
|
|
|
oferta dla Gleby to czysta kpina !!!!
sam mieszkam na prowincji i wiem z autopsji jak to wygląda.....
Proponuję Panie&Panowie zalegalizować działalność rynek jest duży i nie ograniczony granicami powiatu.
Trzeba tyrać ale to tak naprawdę fajny satysfakcjonujący oraz opłacalny zawód.
takie to moje zdanie w tym wątku :):)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 29 Czerwiec 2010, 06:11
|
|
|
| a ja zarabiam jak na razie 750 z urzędu pracy , jestem na stażu ;/, jakie powinny być takie racjonalne kwoty dla człowieka zatrudnionego jako grafik w firmie ? |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 29 Czerwiec 2010, 06:13
|
|
|
Ale tak jest, niestety... nie wiem czym to jest spowodowane - po części pewnie prymitywizm pracodawcy (wolą pionka za 1000 na rękę niż pro za 2000+ na rękę, chociaż pro będzie pracował efektywniej, robił pracę lepszej jakości i dzięki temu będzie więcej klientów - ale logika w biznesie w tym kraju bardzo rzadko występowała).
Pewnie trochę tutaj wchodzi gadka o wysokich kosztach itd. Wielu pracodawców wręcz obiera ścieżkę wymiany pionków co trzy miesiące (a to nic, że robią bardzo "średnio" cokolwiek, do czego się nie zabiorą, no bo jak tu robić porządnie za tysiaka, gdzie kawalerka w większym mieście to jest właśnie tysiak miesięczne?), nawet zadowalają się stażystą za 500zł (czy ile tam można minimum dać na stażu). Myślę, że koniec końców takim pracodawcom odbije się to czkawką, bo łączy się to z innymi ciekawymi "technikami" cięcia kosztów i dojenia murzyna (moje ulubione z ogłoszeń "chętnie studenta lub absolwenta" czyli damy tysiaka, bo i tak mieszka z mamą). Podatki i koszty prowadzenia działalności są na pewno u nas duże, ale w tej branży, w której jest popyt na usługi, to po prostu lenistwo i tępactwo pracodawców (bo po co się starać, bo po co zrobić fajny sobie szyld, bo po co zainwestować w człowieka albo soft dla tego człowieka itd. itp.).
Ja to tak widzę - tu trochę o branży projektowania na potrzeby WWW (pracowałem od takich dziur jak Czaplinek przez Goleniów, Koszalin i Słupsk, a teraz Trójmiasto). Czasem sobie tłumaczę, że po prostu nie jestem jakimś szpecem od webowych spraw... ale potem patrzę wstecz i widzę kilka lat doświadczenia, 2-3 lata ostatnie ostrego czytania fachowej lektury, ćwiczenia i wykonywania fuch najróżniejszych, bytności na konferencjach i okazuje się, że jak uderzam do klienta jako freelancer, to liczy się głównie "jak najtaniej", a nie porządnie, by nie było problemów, abym o wszystkim pomyślał, bym używał legalnego softu, legalnych materiałów stockowych, pamiętał o standardach itd. Jest bardzo niska świadomość jakości pracy w Polsce.
Oczywiście, jeśli ktoś ma takie szczęście, że ma skończone ASP i pracuje samodzielnie po paru latach w agencji, do tego ma "nazwisko", no to wiadomo - może się czuć jak ci wszyscy projektanci w Computer Arts (że "w moim portfolio jest Nike i Coca-Cola"), ale to podejrzewam raczej wyjątek dla najlepszych. Niemniej jednak, wielu ludzi prezentuje dobrą, europejską klasę. Tylko teraz dochodzimy do sedna: w Polsce jest głodowo dla takich osób, a choćby w UK doceniają i polecają... i płacą po ludzku.
EDIT:
miszcz301, zależy od wielu czynników - tak od pracownika, jak i pracodawcy (i jego firmy)... myślę, że widełki bym ustalił na 1500 netto dla totalnego początkującego, którego trzeba przyuczyć po 4000-8000 za totalnego pro z mega doświadczeniem i nazwiskiem, biorę tu pod uwagę wszelkie zmienne (od doświadczenia przez wielkość firmy i klientów, a także miasto). Nie obliczysz tak naprawdę dokładnie - możesz jedynie sam dla siebie obliczyć, typować... |
|
|
|
 |
gleba
Fachowiec gleba

|
Wysłany: 29 Czerwiec 2010, 09:46
|
|
|
| Niewielu jest ludzi doceniających zdolności grafika, wiem to z autopsji. Często złość mnie ogarnia jak widzę na ulicy knoty wiszące na płotach. Po co było się tyle uczyć skoro i tak klient chce byle co i za pół ceny. mam swoją firmę i powiem ,ze jest bardzo ciężko ale wolę to niż pracę u kogoś za jakieś psie pieniądze. Oczywiście walka o klienta mnie dobija i te wieczne spory o zapłatę. Ostatnio miałam taki niemiły przypadek, że Pan zamówił u mnie ręcznie malowany szyld, zrobiłam projekty wysłałam na maila, po czym zleceniodawca się wycofał, oczywiście nie płacąc. W Kazimierzu Dolnym wisi ten szyld zerżnięty z mojego projektu, ale wykonał go ktoś inny i co z tym fantem zrobić ? |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

Pomogła: 3 razy Wiek: 48 Dołączyła: 29 Wrz 2007 Posty: 105 Skąd: łódź
|
Wysłany: 29 Czerwiec 2010, 10:33
|
|
|
Tak, to jest właśnie w tym wszystkim najgorsze. Robimy projekty, siedzimy nad tym, staramy się, poświęcamy swój czas, a klient potem mówi, że rezygnuje...Nic się na to nie poradzi, trzeba by z góry brać za projekt wstępny, albo zapraszać klienta do siebie i pokazywać projekt na własnym kompie, tak żeby nie mógł iść z tym projektem gdzieś indziej i zlecić go konkurencji...
Karolina |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 29 Czerwiec 2010, 10:34
|
|
|
| Cytat: | | miszcz301, zależy od wielu czynników - tak od pracownika, jak i pracodawcy (i jego firmy)... myślę, że widełki bym ustalił na 1500 netto dla totalnego początkującego, którego trzeba przyuczyć po 4000-8000 za totalnego pro z mega doświadczeniem i nazwiskiem, biorę tu pod uwagę wszelkie zmienne (od doświadczenia przez wielkość firmy i klientów, a także miasto). Nie obliczysz tak naprawdę dokładnie - możesz jedynie sam dla siebie obliczyć, typować... |
o takie widełki mi chodziło , czas płynie i niedługo koniec stażu, wiec muszę być przygotowany na wypadek pracy po stażu... najprawdopodobniej dojdą mi obowiązki informatyka, bo nim jestem z wykształcenia, plus grafik i nie wiem jak to rozwiązać w razie rozmowy.[/quote] |
|
|
|
 |
beblock
Znawca beblock

Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Lut 2007 Posty: 172 Skąd: szczytno
|
Wysłany: 3 Lipiec 2010, 22:18 prawa autorskie GLEBA
|
|
|
Do Gleby
ja również miałem podobny przypadek, klient zamówił otrzymał projekt i się wycofał po czym wydrukował u konkurencji z minimalną zmianą... krew mnie zalała
i co ... a to że chroni nas ustawa: USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r.
o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 1.
1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:
1) wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne oraz programy komputerowe),
2) plastyczne,
3) fotograficzne,
4) lutnicze,
5) wzornictwa przemysłowego,
6) architektoniczne, architektoniczno-urbanistyczne i urbanistyczne,
7) muzyczne i słowno-muzyczne,
8) sceniczne, sceniczno-muzyczne, choreograficzne i pantomimiczne,
9) audiowizualne (w tym filmowe).
21. Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.
3. Utwór jest przedmiotem prawa autorskiego od chwili ustalenia, chociażby miał postać nie ukończoną.
4. Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.
Art. 2.
1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.
2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. W przypadku baz danych spełniających cechy utworu zezwolenie twórcy jest konieczne także na sporządzenie opracowania.
3. Twórca utworu pierwotnego może cofnąć zezwolenie, jeżeli w ciągu pięciu lat od jego udzielenia opracowanie nie zostało rozpowszechnione. Wypłacone twórcy wynagrodzenie nie podlega zwrotowi.
4. Za opracowanie nie uważa się utworu, który powstał w wyniku inspiracji cudzym utworem.
5. Na egzemplarzach opracowania należy wymienić twórcę i tytuł utworu pierwotnego.
i tak dalej
ja udałem się do zaprzyjaźnionego adwokata który zrobił użytek z prawa on zarobił ja miałem satysfakcję (nie chciałem kasy) a typ słono zapłacił ..... chamów trzeba tępić
proponuję uczyń podobnie!!!
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Andziek
Bywalec

|
Wysłany: 6 Lipiec 2010, 21:28
|
|
|
Te widelki u was zabojcze sa, hehe. Ja pracuje 7 lat w tej samej firmie i dostaje 1300 na reke, heh. I to jest po podwyzce od 3 miesiecy moze |
|
|
|
 |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 7 Lipiec 2010, 17:12
|
|
|
Co do tego ze ludzie nie doceniają naszej pracy to sie zgodzę z tym kiedyś zrobiłem dla kolegi projekt nadruku na palndeke reklamowa 200x100 cm projekt mu sie podobał po wydruku sie okazało ze jednak sobie to inaczej wyobrażał ze nie jest tak jakby chciał ale co źle nie powiedział jeszcze do tego znalazł sobie jakaś szemraną drukarnie pod warszawa bo taniej (wydrukował 1 reklamę)dla jasności mieszkamy pod Rzeszowem, projekt robiłem dla "kolegi " wiec nawet nie liczyłem na zapłatę (kiedyś coś tam postawisz i będziemy kwita) a zamiast chociaż dziękuje dał mi do zrozumienia ze spieprzyłem sprawę ....myślę sobie ok nie mam wielkiego doświadczenia być może moja wina ale kiedyś zobaczyłem w kilkunastu miejscach plandeki z moim projektem (tym który spieprzyłem ) Normalnie krew mnie zalała od tamtego czasu nie chce mieć nic wspólnego z takim "kolegami"
Zbocze nie co z tematu kiedyś znalazłem wpis na forum jak to ktoś chce kupić silnik do demotywatorów (skrypt PHP) Ten wpis najlepiej oddaje istotę tego jak społeczeństwo postrzega tych którzy pracuja przy kompie | Cytat: | Zlecę silnik demotywatorów (ze wszystkim od rejestracji przez oceny, komentarze po panel administracyjny).
Po podliczeniu wszystkich wydatków na skrypt mogę wydać maksymalnie 50zł
PS
wiem, że 50 zł to nie są wielkie pieniądze, ale zwróćcie uwagę na to, że nie jest to ciężka praca fizyczna, a osoba mająca spore umiejętności zrobi to w 2-3 dni lub mniej.
|
|
|
|
|
 |
Andziek
Bywalec

|
Wysłany: 8 Lipiec 2010, 08:10
|
|
|
| Brak mi slow normalnie, heh |
|
|
|
 |
global
Praktyk

Pomógł: 3 razy Wiek: 56 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 68 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 8 Lipiec 2010, 17:45
|
|
|
No to trzeba związek zawodowy założyć Nikt tak nie skuma grafika, jak inny grafik. Ja na przykład, od kolegi grafika, za zrobienie etykiety na chlebek dostałem 150 zł, a zajęło mi to jakieś dwie godziny. Miał nadmiar zleceń i poprosił o pomoc. Takich etykiet, to ja mogę nawet ze trzy dziennie machnąć za taką stawkę. |
|
|
|
 |
gleba
Fachowiec gleba

|
Wysłany: 9 Lipiec 2010, 07:23
|
|
|
I owszem global masz racje, tylko nie zapominaj o tym ,że nie zawsze sa zlecenia. U mnie jest tak ,że tyram po 10 godzin a są miesiące ze wcale zleceń nie ma. Lokal zus i te wszystkie inne przykre sprawy trzeba płacić na bieżąco.
Nie wiem czy 150 zł za projekt naklejki to mało czy dużo, na lubelszczyźnie grafik bierze 50 zł za godzinę no oczywiście jesli ma klientów heheh. W sumie nie ma jakiegoś stałego cennika.
Współpracuję z wydawca albumów i robię mu projekty reklam sponsorskich. Niedawno zlecił mi zrobienie okładki do ksiązki, wydawanej ze środków unii europejskiej i zaproponował 200 zł !!! I wszystko było by oki bo zajęło mi to 2 godziny, ale przez tydzień autor do manie maliował w sprawie zmiany tekstu i wszelkiego rodzaju poprawek. Więc ile mi wyszło na godzinę?-żenada nawet boje się liczyć
okladka_ekoroztocze_2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 398 raz(y) 228.2 KB |
|
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 9 Lipiec 2010, 13:11
|
|
|
Związku zawodowe to socjalizm, panowie... jakkolwiek fajna kasa jest z EFS-u (nawiązując do postu wyżej), to generalnie tą całą Unię to o kant d.. rozbić.
Trzeba też się cenić - mi to przyszło bardzo ciężko, ale w te wakacje rzuciłem pracę etatową (zupełnie inna branża) i teraz dzieło + kontakty + różne takie sprawy...
Ostatnio zrobiłem fuchę "na prośbę po znajomości bo koleżanka marudziła" trochę wbrew sobie (akurat się nudziłem) za jakieś 30 procent wartości prawdziwej mojej wyceny zaznaczając, że nie zrobię tego super hiper profi, bo takie rozwiązania są 100-200 procent droższe. I wyszło jak pisze gleba wyżej - marudzenie, pier...niczenie, a systemik generalnie do zarabiania kasy (zamówienia online). W końcu się wkurzyłem, wysmażyłem mejla co o tym wszystkim myślę i podziękowałem za współpracę. Akurat mogę sobie na to (jeszcze - patrz cztery linie wyżej) i z "honorem" (głupim bo głupim) podziękowałem za współpracę i jeszcze dopisałem, że nie musi mi w ogóle płacić, może od razu uderzać do studenciaka pracującego na lewo i po omacku.
Do boju! Warsztat dopracowywać, profesjonalizm oferować, super klienta dopieszczać, a już nigdy nie pójdzie do studenciaka za 50zł za projekt, tylko do nas za 50zł za godzinę. Netto! : ) |
|
|
|
 |
global
Praktyk

|
Wysłany: 11 Lipiec 2010, 09:08
|
|
|
| 50 zł za godzinę... Ech, marzenie. Ja mam 9 zł za hour. Ale pracuję w domciu, pomieszkując w cichej głuszy sosnowego lasu. Nie tylko grafiką się zajmuję, ale głównie. Pracuję dla sklepu handlującego yerba mate i akcesoriami do picia oraz dla zespołu Oranżada. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 11 Lipiec 2010, 10:06
|
|
|
Wiesz, 50 PLN to idealna wyjściowa, ale wiadomo, że jak się pracuje dla kogoś, to ten ktoś bierze 50, a my dostajemy mniej - dlatego fajnie jest działać samodzielnie.
1300 zł na łapę czy 9 zł na godzinę to w sumie jest bardzo słabo... chyba, że to mieścina 10000 ludzi albo naprawdę się robi słabo, mało, nieładnie. |
|
|
|
 |
D.K.
Doradca

Pomógł: 10 razy Wiek: 50 Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 110 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 11 Lipiec 2010, 10:29
|
|
|
| Tak sobie czytam i dostaję zimnych dreszczy widząc niektóre stawki, ceńcie się ludzie jak napisał Sponsi! Do niedawna jeszcze zastanawiałem się nad założeniem działalności, ale brak strategicznego klienta ostudził mój zapał. Nadarzył się całkiem ciekawy etat w rozwijającej się firmie, skład, łamanie, reklama zewnętrzna itp. (rękawa sobie nie wyrywam), 1900 netto + zlecenia w domu (offset, sitodruk, flekso). Corela używam rzadko, pracuję raczej na Adobe CS4. |
|
|
|
 |
global
Praktyk

|
Wysłany: 11 Lipiec 2010, 19:42
|
|
|
| Sponsi napisał/a: |
1300 zł na łapę czy 9 zł na godzinę to w sumie jest bardzo słabo... chyba, że to mieścina 10000 ludzi albo naprawdę się robi słabo, mało, nieładnie. |
Pokażę szefowowi twojego posta. Może ruszy kartą i 11 na godzinę rzuci? :D
A mieścina ma jakieś niecałe 60 tys. luda. I Warwę niedaleko. We Wszawie trochę więcej zarabiają. Chyba zacznę dojeżdżać, bo do tej Wafki mam raptem pół godziny jazdy. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 11 Lipiec 2010, 22:09
|
|
|
Musowo - ja zaczynałem wręcz na wioskach, w związku z pierwszym zawodem, ale stopniowo wyżej i wyżej i teraz Trójmiasto.
Zalecam kierunek większego miasta - Poznań, Wrocław, Warszawa, może Katowice.
A jak masz auto i mniej niż godzinę drogi to nie ma co gadać. Ja czasem akurat jadę do mniejszej miejscowości, od razu 15 procent taniej, ale niektórzy w tej mieścinie (90 tys. ludzi) nie mają małomiasteczkowego prymitywizmu (ale to inny temat) i mogę im zaoferować swoje usługi, na poziomie trójmiejskim. |
|
|
|
 |
gleba
Fachowiec gleba

|
Wysłany: 12 Lipiec 2010, 12:27
|
|
|
| A jak na przykład kalkulujecie cenę np. szyldu 100x100cm na pcv spienionym 8 mm ? tak z ciekawości pytam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|