|
trochę inny problem |
| Autor |
Wiadomość |
mia
Bywalec mia

|
Wysłany: 12 Lipiec 2010, 16:52 trochę inny problem
|
|
|
Witajcie. Jeszcze pracuję w pewnej agencji reklamowej, ale chciałabym zmienić pracodawcę. Staram się o etat w innej firmie (nie reklamowej), dla której wykonuję pierwszy projekt na własną rękę. Firma ta zapytuje, czy poleciłabym swojego obecnego pracodawcę jako wykonawcę reklamy (oklejenie samochodu)... Jeśli miałabym być szczera - nie poleciłabym. Agencja oszczędza na pracownikach wymieniając ich średnio co kwartał (brak doświadczenia), wydruki są kiepskiej jakości laminowane laminatem do drewna itp. itd.
Jednak intuicja mi mówi, że nie warto opiniować źle do przyszłego pracodawcy o obecnym... Co o tym sądzicie? |
|
|
|
 |
mwsec
Początkujący

|
Wysłany: 12 Lipiec 2010, 17:41
|
|
|
Witaj.
Choć jestem z zupełnie innej branży, właśnie przeszedłem półroczną rekrutację do nowej firmy więc te kwestie nie są mi obce. Skoro nowi pytają o Twoją starą firmę to sprawdzają Twoją lojalność. Jeśli pojedziesz negatywnie po starym pracodawcy, to nie będzie dla Ciebie plusa ;) Nawet nie wiem co by robili starzy pracodawcy zawsze o swojej starej firmie mów dobrze, choć możesz powiedzieć co Ci się nie podobało,ale tylko tyle.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 12 Lipiec 2010, 21:45
|
|
|
| Dokładnie, tak jak pisze mwsec. Zresztą nigdy nie wiesz z kim masz do czynienia w nowej firmie, a może to jacyś dobrzy znajomi? |
|
|
|
 |
dziabel
Bywalec

Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Cze 2010 Posty: 23 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 07:44
|
|
|
u mnie w miescie jest tak ze kazdy kazdego zna jesli chodzi o branze reklamowa.
zazwyczaj szefowie firm x,y,z to dobrzy znajomi/koledzy itd...
jak wiesz ze maja kiepska jakosc to na rekrutacji powiesz ze robia to w miare sensownie.
a po rekrutacji - jesli faktycznie beda chcieli oklejac samochody to delikatnie zaproponuj inna firme (byla firma robi to dobrze, ale mozesz sie rozejrzec i zobaczyc czy w innych firmach nie zrobia tego lepiej/w lepszej technologii lub tak samo za mniejsze pieniadze.) |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 08:31
|
|
|
A nie możesz po prostu być szczera? Wiem, że to czasami nie popłaca, ale człowiek lepiej sie czuje Jeśli nie chcesz mimo to - powiedz po prostu, że masz zasadę nie oceniac pracodawcy. Będziesz w porządku wobec siebie, a zarazem zyskasz w oczach pracodawcy (starego i nowego) |
|
|
|
 |
mia
Bywalec mia

|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 12:49
|
|
|
| Dzięki za opinie. Myślę, że wybrnęłam dyplomatycznie przedstawiając minusy i plusy realizacji w mojej firmie. Te ostatnie niewątpliwie też są, np. roczna gwarancja na tego typu reklamę i nieodpłatne usuwanie wszelkich usterek, które się pojawiają z czasem - z wymianą fragmentów folii włącznie. |
|
|
|
 |
|
|