Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Animacje
Autor Wiadomość
Mozzie 
Praktyk

Wysłany: 19 Lipiec 2010, 08:51   Animacje

Dobra dobra, zanim ktoś mi zacznie ciosać kołki na głowie, że CorelPP nie jest najlepszym narzędziem do tworzenia animacji i powinnam użyć innego.. tak wiem, ale pomińmy ten oczywisty fakt, i skupmy się na moim problemie:

muszę przerobić krótką animację, problem w tym, że czasami pierwsza klatka zamienia się na ostatnią.. tlumacząc bardziej obrazowo, gdybym miała 8 klatek w kolejności 1-2-3-4-5-6-7-8, to po zapisie (w avi badz gif) zamienia się to na 8-2-3-4-5-6-7-8, co jest delikatnie mowiac irytujace. zauwazylam ten objaw w moim poprzednim corelu 12, teraz w x4 jest to samo, na dodatek częsciej.. Czy o jest typowy błąd corela, czy to kwestia jakichs dziwnych ustawien ktore musze zmienic?

druga sprawa - ciag dalszy tematu filmowego - czasami mi jakies filmiki się otwierają, czasami nie. czasami krzyczy mi ze musze pozmieniac ustawienia, czasami bez szemrania otwiera - mowa tylko o plikach avi. Mam programik do konwersji plikow audio/video, i w zaleznosci od ustawien skonwertowanego pliku otwiera sie albo nie. Moje pytanie brzmi - czy corel ma jakies preferowane ustawienia, czy to juz kwestia kodekow, ktore sa zainstalowane odgornie w systemie?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Lipiec 2010, 12:34   

Zdecydowanie nie ten program do takich zadan. Nie pisze aby ciosac komus kolki na glowie, tylko poprostu dla ulatwienia pracy.

Jesli juz corel i animacje to do corela 12 jest dolozony R.A.V.E, do X5 - Swish sa one bardziej przystosowane do takich zadan.
Jesli video, avi itd to sa dedykowane programy do takich celow. I nie musza to byc skomplikowane i drogie programy jest rowniez pare darmowych prostych narzedzi ktore i tak sprawdza sie lepiej niz pp.
Jest avidemux, virtualDub (warto doinstalowac do niego ffdshow), czy windowsowy Movie Maker - wszystko to b. lekkie programy na ktorych zmontujesz film itp. Posiadaja tez rozne filtry dzieki ktorym mozna umiescic np. obraz w obrazie zrobic przenikanie klatek, czy zmontowac np. wycieta animowana postac i wrzucic ja do innego filmu. itd, itp.
Do animacji gif mozna uzyc nawet gimpa (tam na warstwy wrzucasz klatki i za nazwami dodajesz dlugosc wyswietlania np: warstwa1 (2000ms). itd.

U mnie na 12 stce rowniez czasami wystepowal ten problem ze zmiana pierwszej i ost. klatki czyli to raczej bedzie blad w programie skoro to zdarzalo sie losowo. dodatkowo pp tworzy zbyt duze pliki gif.
pozdr.

Odpowiedz do tematu