|
Jak rozdzielić diagram krzyżówki |
| Autor |
Wiadomość |
krnck
Bywalec

|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 20:23 Jak rozdzielić diagram krzyżówki
|
|
|
Chciałem rozdzielić diagram krzyżówki i tabelki (załącznik_panorama_rozdziel). Wykonuje to tak: Po otwarciu PDF-a w Corelu ustawiam skok podsuwania np. 5mm. Następnie zaznaczam część krzyżówki, którą chcę przesunąć przez przeciągnięcie z wciśniętym lewym klawiszem myszy nad obszarem do zaznaczenia. Wybieram strzałkę na klawiaturze do przesunięcia w prawo. Wynik: nie przesunął się kolor pod określeniami wyrazów oraz niektóre linie diagramu i tabelki (załącznik panorama_po rozsunięciu). Może ktoś wie, gdzie tkwi błąd?
panorama_po rozunięciu.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 327 raz(y) 180.89 KB |
Panorama_rozdziel.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 177 raz(y) 67.74 KB |
|
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 22:41
|
|
|
| Witam... Ogólnie to prosta sprawa... Zrób tak jak zrobiłeś, po czym kliknij na kolor fioletowy w przerwie po rozłączeniu, a następnie zrób Rozłącz krzywą CTRL+K. Wtedy zostaną rozłączone wszystkie kolorowe pola, które obecnie tworzą całość i można je będzie dowolnie przesuwać. Natomiast linie diagram, które pozostają, kliknij na nią i przesuń lub usuń. |
|
|
|
 |
krnck
Bywalec

|
Wysłany: 29 Lipiec 2010, 10:26
|
|
|
michw,
Witam. Właśnie o to mi chodziło, diagram rozdzieliłem, tylko mam jeszcze kłopot z tabelką pod diagramem. Próbowałem ją rozłączyć tak samo, ale wychodzi tak jak w załączniku.
diagram z tabelką.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 244 raz(y) 37.99 KB |
|
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Lipiec 2010, 11:46
|
|
|
Witam...
Cieszę się że mogłem pomóc...:) Jeżeli chodzi o rozdzielenie tabelki to możesz się bawić rozłączanie /złączaniem, ale myślę że najprościej zrobić jest to tak.
Wybierasz prostokąt rysujesz go wzdłuż krawędzi zewnętrznej interesującej Cię sekcji (dla ułatwienia włącz funkcję przyciągania do obiektów). Następnie zaznacz całość do przeniesienia i przesuń w prawo. Prostokąt który pozostanie zmniejsz do odpowiedniej wielkości. Z tego co zauważyłem to obrys tej ramki składa się z trzech nakładających się obrysów więc dwa możesz usunąć. |
|
|
|
 |
krnck
Bywalec

|
Wysłany: 29 Lipiec 2010, 16:35
|
|
|
michw,
Dziękuję za pomoc, tabelkę rozdzieliłem w programie, w którym tworzona była krzyżówka. Porada przy rozsunięciu diagramu w Corelu bardzo mi pomogła.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Lipiec 2010, 20:59
|
|
|
Polecam się na przyszłość... |