Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wprowadzaniem i edycją tekstu ozdobnego
Autor Wiadomość
White-Storm 
Bywalec

Wysłany: 11 Sierpień 2010, 12:50   Problem z wprowadzaniem i edycją tekstu ozdobnego

Witam
Korzystam z Corela X4 PL i od samego początku użytkowania praca z tekstem ozdobnym jest czasami bardzo problematyczna. Chodzi o to, że program automatycznie w "dziwny" sposób automatycznie formatuje mi tekst podczas pisania (wbrew mojej woli). Najczęściej zdarza się to podczas tworzenia tekstów pisanych drukowanymi literami. Np. kiedy chcę napisać JUŻ, program po wpisaniu przeze mnie "Ż" automatycznie zamienia mi wyraz na JuŻ. Takich sytuacji jest więcej i ciężko jest wyperswadować Corelowi, że tekst ma być zachowany tak, jak go wprowadzam. Czasami wystarczy poprawić wszystko w edytorze Ctrl-Shift-T, ale niekiedy nawet to nie pomaga. Podobnie ma się rzecz ze wstawianiem przez program kropek zamiast spacji.
Wyłączyłem sprawdzanie gramatyki i pisowni, ale to nie pomogło. Gdzie mam szukać przyczyny tych błędów? A może to wina samego programu.

Chciałbym pozbyć się konieczności kombinowania za każdym razem, gdy program uzna, że "tak będzie lepiej" :)

Pozdrawiam i proszę o pomoc

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 11 Sierpień 2010, 14:02   

Poza słownikiem i gramatyką jest jeszcze funkcja 'QuickCorrect' jako zakładkach w opcjach dotyczących tekstu. Może tam?

pzdr.

White-Storm 
Bywalec

Wysłany: 11 Sierpień 2010, 14:23   

Odchaczając sprawdzanie w trakcie pisania pozbyłem się (to znaczy jak na razie nie przytrafiło mi się) problemu z zamianą spacji na kropki, ale problem dziwnych JuŻ i temu podobnych anomalii pozostał. Póki co, będę z tym walczył okrężnymi drogami, ale dziękuję za podpowiedź i sugestię.

Odpowiedz do tematu