Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
synchronizacja kolorów Corel i Photoshop
Autor Wiadomość
oktawianm
Początkujący

Wysłany: 17 Sierpień 2010, 13:34   synchronizacja kolorów Corel i Photoshop

Cześć wszystkim!
Mam pytanie jak ustawić profile kolorów w Corelu i Photoshopie, żeby np jpg zapisany w schopie pokazywał takie same kolory w Corelu. Wyczytałem, że trzeba się pobawić w ustawieniach trochę, wiec w shopie wciskam Shift+Ctrl+K i wyskakuje mi okno 1 ( w załączniku ). W Corelu wchodzę w menadżera kolorów i wyskakuje okno 2 (załącznik). Co mam w nich pozmieniać żeby kolory były takie same?? ;]
Pozdro

2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 319 raz(y) 56.71 KB

1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 358 raz(y) 65.87 KB

s-p-i-n 

Wysłany: 17 Sierpień 2010, 14:05   

przeszukaj forum juz bylo kilka tematow na ten temat

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Sierpień 2010, 16:40   

Zdecydowanie ta tematyka byla juz wiele razy obecna tu na forum, omawiana na wiele roznych sposobow, byly opisy, zalaczniki i linki. Temat jest gleboki i b. obszerny bo nie tylko rzecz w tym zeby we wszystkich aplikacjach kolory byly podobne, ale aby ustawic to wlasciwie i z uwzglednieniem pozniejszego zastosowania - np. druku na konkretnych papierach powlekanych, nie powlekanych, gazetowych itd. Z uwglednieniem rowniez limitow nafarbienia itd.
Tak jak to masz na tych screenach to w obu apliacjach jest to zle ustawione, chyba ze przygotowujesz prace do druku w USA...i na zawezonym modelu kolorow sRGB - bo zaleca sie jednak Adobe RGB - wiele podrecznikow - wieksza przestrzen barw i czyste kolory po konwersji do cmyk. Nawet jesli mat. wejsciowy jest z aparatu z modelem sRGB. choc juz tym ost. przypadku zdania moga byc podzielone.

I na koniec cos co moze kogos zmartwic ale przy specyficznych profilach z recznie ustawianym TIL roznice w obu aplikacjach moga byc drastyczne - byc moze w X5 to juz sie zmienilo - bo zarzadzanie kolorem jest rozbudowane. Natomiast w przypadku typowych profili roznice beda minimalne.
pozdr.
To tytulem wstepu reszta na forum....
pozdr.

Odpowiedz do tematu