Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy was ostatnia nadzieja
Autor Wiadomość
Mixphotos_11 
Początkujący

Wysłany: 20 Sierpień 2010, 13:06   Pomocy was ostatnia nadzieja

Witam wszystkich.
Mam pytanko dotyczące wizytówek dla was to pewnie banalna sprawa więc proszę bez głupich odpowiedzi w stylu szukaj w gógl bozia dała rączki itp. Dobra przejdźmy do sedna dla czego jak wrzucam do CorelDRAW X5 fotkę w JPG i potem eksportuje do TIFF to barwy są intensywniejsze niż w oryginalnym zdjęciu.
Ja mam taką teorię że dlatego się tak dzieje ponieważ w Corelu wizytówki robi się w CMYK a monitor pracuje na RGB. martwi mnie to że jak oddam ten projekcik do druku to wyjdzie mi taki jaki jest po zapisaniu w TIFF. Co sądzicie otym

nev555 
Znawca

Wysłany: 20 Sierpień 2010, 13:30   

Eksportuj tiff jako CMYK z załączonym profilem, monitor nie ma tu nic do rzeczy.

Mixphotos_11 
Początkujący

Wysłany: 20 Sierpień 2010, 13:57   

nev555 napisał/a:
Eksportuj tiff jako CMYK z załączonym profilem
można o dokładniejsze wyjasnienie

nev555 
Znawca

Wysłany: 20 Sierpień 2010, 14:13   

W opcjach eksportu w "tryb kolorów" wybierasz kolory CMYK i zaznaczasz "Zastosuj profil ICC.

Mixphotos_11 
Początkujący

Wysłany: 20 Sierpień 2010, 15:04   

tak robiłam od porządku z tym CMYK a w profilu mam tylko ECI i co mam z tym fantem zrobić :?:

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 20 Sierpień 2010, 15:41   

Dobrze robisz.
Przy eksporcie zaznacz tryb CMYK oraz jeśli chcesz dołącz profil (domyślnie ISO Coated v2 ECI jeśli dobrze pamiętam).
Jest tak jak się domyślasz, program w którym wyświetlasz 'źle' interpretuje przestrzeń CMYK i dlatego na monitorze kolory wyglądają 'dziwnie'. Jak tak stworzonego tifa zaimportujesz do DRAW to powinien wyglądać ok.

pzdr.

Mixphotos_11 
Początkujący

Wysłany: 20 Sierpień 2010, 18:21   

Dzięki 1cm pomogło
Jeszcze jedno w jakim profilu najlepiej projektować???????
Jak eksportuje do TIFF to zaznaczać w opcjach wygładzenie i przeźroczyste tło???
tak dokładniej to chodzi mi o receptę do wysyłania wizytówek do drukarni tak aby klient nie miał do mnie zarzutu że wszystko fajnie obrazki itp. Ale w drukarni musiał zapłacić dodatkowo za poprawki. A jak ma się do wizytówek (4x4 czy jakoś tak) chodzi mi o te że z przodu jest fotografia i z tyłu jak to projektować w jakich ustawieniach itp. Robić tak że najpierw zaprojektować przód a potem tył i wysłać w dwóch plikach do druku czy jak?????????
Z góry dziękuje.

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 21 Sierpień 2010, 10:31   

Mixphotos_11 napisał/a:

Jeszcze jedno w jakim profilu najlepiej projektować???????

W domyślnym/standardowym cmyk. ISO Coated v2 (ECI)
Mixphotos_11 napisał/a:
Jak eksportuje do TIFF to zaznaczać w opcjach wygładzenie i przeźroczyste tło???

Wygładzanie możesz zaznaczyć, przezroczystość nie. Stosuj kompresję lzw.
Mixphotos_11 napisał/a:
A jak ma się do wizytówek (4x4 czy jakoś tak) chodzi mi o te że z przodu jest fotografia i z tyłu jak to projektować w jakich ustawieniach itp. Robić tak że najpierw zaprojektować przód a potem tył i wysłać w dwóch plikach do druku czy jak?????????

4+4 lub 4/4 oznacza zastosowanie pełnej palety cmyk po obu stronach. Nie ma znaczenia czy to zdjęcie czy coś innego. Projektuj w jednym pliku oznaczając strony druku (front/tył).

Twój błagalny tytuł postu czy też 100 wykrzykników po każdym pytaniu nie zmienią naszego wrażenia, że jesteś leniwy i zwyczajnie nie chciało Ci się poszukać tych informacji ;) Czy to tu na forum czy też stronach poświęconych dtp i poligrafii. Specyfikację przygotowania projektów większość drukarni publikuje na swoich witrynach, a większość pojęć z dziedziny jest świetnie wyjaśnionych np tutaj.

pzdr.

Odpowiedz do tematu