Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Definiowanie rozdzielczości
Autor Wiadomość
White-Storm 
Bywalec

Wysłany: 19 Sierpień 2010, 15:14   Definiowanie rozdzielczości

Witam wszystkich.
Rzecz idzie o ustawienie rozdzielczości dokumentu tworzonego w Corelu. We właściwościach dokumentu jest napisane 300dpi. Ostatnio poproszone mnie żebym podesłał plik w 100dpi. Nie wiem jak to zrobić, jak zmienić właściwości dokumentu. Obszedłem problem na około i wyeksportowałem plik do TIFF'a i tam ustawiłem rozdzielczość. Wolałbym opublikować plik jako PDF, ale i w tym przypadku nie wiem jak ustawić rozdzielczość pliku.
Bardzo proszę o podpowiedź, gdzie mogę zmienić interesujące mnie ustawienia.

Pozdrawiam

s-p-i-n 

Wysłany: 19 Sierpień 2010, 15:42   

Jesli ktos wymaga 100 dpi to jest to najczesciej podana wartosc minimalna - wiec jak wyslesz w 300 dpi to bedzie ok. Głównie chodzi oto by grafika rastrowa nie była słabszej jakości niż 100 dpi, bo wektory zawsze mają wartość 300 dpi.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Sierpień 2010, 15:52   

Mozna zmienic z 300 na inna rozdzielczosc wpisujac ja tam gdzie jest to 300, tylko jesli nie robisz pracy do internetu to nie bardzo widze zastosowanie do tego.
Te rozdzielczosci sa istotne przy pracy na mapach bitowych w programch typu photo-paint, gimp, photoshop itp.
Do prac drukowanych i wielkoformatowych mozesz miec ustawione 300, a i tak w samym dokumencie kontrolujesz rodzielczosc importowanych map bitowych bo wektory nie sa zalezne od rozdzielczosci.
Wiec mozesz miec w jednym dokumencie zdjecie 35 dpi jak i 600 dpi i jesli zrobisz plik ps to mapy bitowe takiej rodzielczosci trafia do tego pliku, w wypadku plikow pdf mozesz zmieniac rozdzielczosc przy publikuj do pdf - w opcjach tak jak kompresje. I w takim pliku tez mozna miec roznej rozdzielczosci mapy bitowe i w roznym modelu kolorow, wszystko zalezy od ustawien.

Natomiast jesli masz np. zalecenie aby z pliku cdr otrzymac plik tiff 150 dpi to rastrujesz cala strone do 150 dpi i zapisujesz te mape bitowa jako tif.
pozdr.

White-Storm 
Bywalec

Wysłany: 20 Sierpień 2010, 08:38   

Rzeczywiście z tymi 100dpi chodziło o rozdzielczość minimalną. A co do ustawień publikacji PDF'ów, wszystko jest tam gdzie być powinno. Na koniec mam jeszcze jedno pytanie - żeby zrozumieć i rozwiać wątpliwości.
Wektor jest wektorem i jego rozdzielczość nie dotyczy, a obiekty rastrowe w przypadku gdy ich rozdzielczość jest mniejsza niż ta ustawiona w opcjach publikacji (sytuacja, w której powiedzmy zapomnę przygotować odpowiednio bitmapę) zostają poddane rasteryzacji do określonej rozdzielczości? Dobrze zrozumiałem?

Dziękuję za wyjaśnienie.

Pozdrawiam.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Sierpień 2010, 08:56   

Za bardzo myslisz po "photoshopowemu" ;-)
Rozdzielczosci trzeba pilnowac, i jesli np. masz dokument w CorelDRAW 300 dpi i wrzucisz do niego zdjecie 96 dpi to to zdjecie nie zwiekszy samo rozdzielczosci przy wypuszczaniu pdf-a do 300 rowniez. I b. dobrze bo to jest sztuczne podbijanie rozdzielczosci a w zdjeciu nie ma wystarczajaco duzo informacji aby zbudowac dobre zdjecie po takiej konwersji. Inaczej jest jesli zmniejszasz rozdzielczosc i to mozna ustawic przy wypusczaniu pdf-a. ale i tak lepiej tego pilnowac w samym dokumencie. Jak importujesz zdjecie to sprawdzaj od razu jaka ma rozdzielczosc.
A rasteryzowac mozna to co jest w dokumencie - opcja przeksztalc w mape bitowa - i tak mozna zamienic np. cala strone - wektory, zdjecia, teksty w jeden obiekt - mape bitowa o rodzielczosci takiej jaka ustawisz w opcjach przy przeksztalceniu. Obiekt ten mozna zapisac np. jako tiff, jpg itd.
Ale rowniez tutaj obowiazuje to co wyzej - jesli miales mape bitowa 96 dpi a zrasteryzujesz np. do 300 dpi to dostaniesz nieostre zdjecie.
pozdr.

White-Storm 
Bywalec

Wysłany: 21 Sierpień 2010, 15:48   

Proszę o wyrozumiałość za przeciąganie tematu, ale Corel i zagadnienia związane z tworzeniem w nim grafiki i przygotowania do druku to naprawdę szeroki temat, a ja jestem początkującym rzuconym na głęboką wodę.
Co do sztucznego podnoszenia rozdzielczości obrazów rastrowych - wszystko jest logiczne i zrozumiałe. Padła jednak propozycja zamienienia obiektów w projekcie na bitmapy w określonej rozdzielczości i zapisaniu całości jako np. TIFF. I tu mam pytanie, bo nie wiem czy przy moim stanie wiedzy dobrze tą procedurę zrozumiałem.
Po pierwsze muszę zaznaczyć wszystkie obiekty w projekcie (zablokowane odblokować, bo inaczej się nie zaznaczą).
Później zamienić je na bitmapy ustawiając odpowiednie parametry konwersji.
Na koniec wszystko wyeksportować do odpowiedniego formatu...? Ostatniego kroku nie kapuję, bo jeżeli mam eksportować, to w opcjach eksportu mam opcję ustawienia rozdzielczości, a skoro ją mam to po co zamieniać wszystko na bitmapy, których nie mogę później modyfikować bo to bitmapa a nie wektor...?
Kiedy najlepiej i w jakim celu robić konwersję obiektów na bitmapy?

Moje pytania większości użytkowników wydają się pewnie błahe, ale zadaję je przede wszystkim z chęci wiedzy i zrozumienia problemu a nie tylko jednostkowego wykonania powierzonego mi zadania.

Dziękuję za cierpliwość i cenne uwagi.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Sierpień 2010, 19:20   

Chodzi o to ze niekiedy sa potrzebne bitmapy, zalezy od przeznaczenia czy zyczenia drukarni, gazety, montazysty filmowego, autora strony www czy prezentacji.
Mape bitowa mozna rowniez edytowac tylko inaczej, na innej zasadzie i nie jest to co np. w CorelDRAW.

W tym przypadku powyzej nie chodzi tez o to aby zamienic plik na mape bitowa i tak zapisac w pliku cdr, tylko dla potrzeb zapisania projektu do tiff itd.

Grafika to nie tylko wektory, czesc efektow mozna zrobic tylko - lub szybciej na mapie bitowej i dlatego czesc elementow mozna zrastrowac i wyeksportowac do jpg, tiff, png, gif itd. Do dalszej pracy w programach ps, photo-paint, painter.

Jesli robisz grafike 3d, www, monataz filmowy to poslugujesz sie tez mapami bitowymi, to zalezy co konkretnie, np tekstura to oklejenia modelu 3d, logo stacji czy grafika do filmu, i oczywiscie grafika do www.
W pracach przeznaczonych do druku tez sie uzywa map bitowych, dla np. specjalnych efektow graficznych, dla zmiekczonych elementow w kolorach dodatkowych.

Duzo drukarni wielkoformatowych przyjmuje pliki jpg, tif czesc gazet rowniez przyjmuje obok plikow eps, pdf rowniez tiff, jpg.

Osoby pracujace np. w Quarku wiedza ze np. pliki eps generowane z corela lubia sprawiac problemy, wiec jesli nie przyjma pdf to moga przyjac tiff-a itp.
pozdr.

White-Storm 
Bywalec

Wysłany: 24 Sierpień 2010, 10:15   

Zdążyłem wczoraj tylko przeczytać odpowiedź, ale nie starczyło czasu żeby odpisać. Dziękuję za obszerne wyjaśnienie w kwestii użycia bitmap. Sporo się muszę jeszcze nauczyć.
Chciałbym korzystają z okazji, skoro został już poruszony temat zapisu projektu robionego w Corelu do postaci pliku rastrowego, zapytać się o jedną rzecz. Mianowicie kiedy publikuję projekt jako PDF, ustawiam sobie w opcjach spady i resztę potrzebnych rzeczy. Jak ma się sprawa odnośnie spadów i znaczników drukarskich kiedy zapisuję projekt jako np. TIFF? W jaki sposób umieścić np. linie cięcia? Jak to zrobić, żeby nie dostać zwrotu z drukarni?

Jeżeli ktoś może podesłać linka do przykładowego gotowego pliku graficznego, to w zupełności wystarczy.

To byłoby wszystko jak na razie w tym temacie.

Dziękuję za cierpliwość i odpowiedź na moje pytania.

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 24 Sierpień 2010, 11:09   

Nie umieszczasz w pliku tif żadnych znaczników, a spady uwzględniasz w rozmiarze projektu.
Projektując np użytek 90x50mm, przygotowujesz projekt o wymiarze 94x54mm dbając o to żeby istotne elementy znajdowały się przynajmniej 5mm od krawędzi projektu.

pzdr.

ps. polecam każdorazowy kontakt z drukarnią przed wysyłaniem prac do druku. Różne maszyny, różni fachowcy, różne wymagania.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Sierpień 2010, 13:09   

Nie zawsze te linie w pdf sa potrzebne, czesto nawet przeszkadzaja - niejedna osoba woli zdefiniowane spady w pliku pdf i z tego program do impozycji zczytuje informacje o krawedzi i do tego dostosowuje linie ciecia umiesczajac je na zewnatrz arkusza a nie przy kazdym uzytku. A spady moga byc 2 mm, ale i 8mm, nie kazdy projekt tez wymaga spadow, rowniez znaczniki drukarskie nie sa czesto potrzebne bo drukarnia dodaje wlasne i rowniez na brzegu arkusza. Wszystko zalezy co i gdzie sie drukuje.
pozdr.

Odpowiedz do tematu