|
Prawa majątkowe naszych projektów |
| Autor |
Wiadomość |
ajaba
Początkujący

|
Wysłany: 23 Sierpień 2010, 22:52 Prawa majątkowe naszych projektów
|
|
|
Mam do was pytanie, czy sprzedaliście kiedykolwiek jakiś projekt razem z przekazaniem praw majątkowych? (autorskich chyba nie można zbyć) Jak tego dokonaliście, podpisywaliście dodatkową umowę? Są jakieś konkretne przepisy mówiące w jaki sposób powinno się to odbywać, czy wystarczy krótkie info drogą emailową? Jakie prawa do wykorzystania projektu raz sprzedanego pozostają mi jeżeli nie przekazałam klientowi żadnych praw ani info na temat licencji na użytek do tego projektu? I jakiego rodzaju
licencję mogę udzielić klientowi? Dotychczas jakoś nie zastanawiałam się nad tym, a to jednak całkiem ciekawa sprawa. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 24 Sierpień 2010, 14:34
|
|
|
Autorskich, autorskich - można zbyć, tylko wtedy podatek 50 procent...
Normalnie dajesz licencję na korzystanie - w sensie umowa o dzieło na przykład, na zrobienie czegoś tam... i jak nie zrzekasz się praw autorskich, to normalnie podatkujesz, jak zrzekasz - to jak pisałem wyżej.
I tyle tego : ) |
|
|
|
 |
ajaba
Początkujący

|
Wysłany: 24 Sierpień 2010, 21:26
|
|
|
hej sponsi, dzięki za podjęcie tematu. Przeczytałam właśnie - potwierdzenie moich info - że praw autorskich nie można zbyć (bo nie może się zmienić autor pracy), za to można zbyć prawa majątkowe. I właśnie to mnie interesuje, są różne rodzaje licencji, wyłączna, niewyłączna itd, chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej, ale chyba temat nikogo nie wciągnął Albo może bardzo rzadko sprzedaje się projekt z jakimikowliek prawami ;-> - mnie ostatnio klient o to zapytał, stąd moja ciekawość;) pozdro wszystkim |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 25 Sierpień 2010, 05:26
|
|
|
Nie wiem, czy dla Ciebie jest różnicą "zbycie" i "przekazanie", dla mnie nie ma... ale przekazać prawa autorskie możesz, tak, jak pisałem, z wyższym podatkiem.
Reszty nie rozumiem o co chodzi : ) |
|
|
|
 |
ajaba
Początkujący

|
Wysłany: 25 Sierpień 2010, 21:00
|
|
|
| zbyć, sprzedać, nie ma różnicy, istotne dla mnie jest to: klient chce ode mnie projekt, np logo. Mogę mu je przekazać z licencją na wyłączność i bez, czyli ze mogę je dalej odsprzedawać itd, i teraz jeśli oddam mu je na wyłączność, to muszę płacić podatek 50% ?? Właśnie mam klienta który mnie o to zapytał, zastanawiam się w tym momencie czy z ceną którą podałam jest to opłacalne.. |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 26 Sierpień 2010, 13:24
|
|
|
kuźwa Sponsi nie wypisuj głupot...
Osobistych praw zbyć/przekazać nie ma możliwości, dokładnie z tego powodu o którym ajaba wspomniał/ła. Inaczej jest z prawami majątkowymi, które autor może przekazać w części i na zasadach przez siebie ustalonych. Podatek 50% to oczywiście farmazony. 50% może być najwyżej stawka kosztów uzyskania przychodu, ale o tym to z księgowymi raczej.
przykład umowy w załączniku
pzdr.
umowa_o_przeniesienie_autorskich_praw_majatkowych.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 459 raz(y) 5.35 KB |
|
|
|
|
 |
ajaba
Początkujący