Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tabelka
Autor Wiadomość
szczepan52 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 9 Maj 2008, 02:05   Tabelka

Mam CorelDraw X3 PL.
Jak stworzyć tabelkę taką, jaką można tworzyć w Word XP/2007.
Chodzi mi także o funkcje: Łącz komórkę z sąsiednią komórka, Dziel komórkę na węższe komórki, Wymazuj linie poszczególnych komórek.
Szczepan z Gdyni

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 9 Maj 2008, 04:51   

takie rzeczy to dopiero Corel X4 posiada:(

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 9 Maj 2008, 07:25   

Niestety w wersjach ponizej x4 trzeba sie meczyc na piechote i np uzywac papieru kratkowanego lub prostokatow, laczyc komorki mozna spawajac je ze soba, dzielic dokladajac kolejne prostokaty lub linie.
Jak to dziala w x4 to nie wiem bo nie posiadam a jestem nawet ciekawy czy np Corel czyta tabelki z excel...czy trzeba je robic od 0 w CorelDRAW.
pozdr

szczepan52 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 10 Maj 2008, 01:14   

Dzięki. Spróbuję co wymyśleć. Spawanie mogę zrozumieć jako łączenie komórki. Ale dzielenie już słabiej. Mam parę książek o Corelu. Może cos znajdę.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Maj 2008, 06:43   

tu jest caly watek o tabelach w corelu
http://corel.wodip.opole....245dc9638abc7a5

a dzielenie mozna wlasnie zrobic np przez powielenie prostokata i jego zmniejszenie z jednej strony, nie jest to trudne ale i tak praca na tabelkach nie jest najwygodniejsza.
pozdr

seonsei 
Początkujący

Wysłany: 23 Maj 2008, 12:55   

ejj sorka, ale robienie tabeli to żaden problem.. szczególnie dla wprawionego corelowca.
Robimy sobie odpowiedniej długości linię kopiujemy o odpowiedni przeskok i tyle. Oczywiście "prawdziwa" edycja tabel jest dopiero w x4 :)

Można jeszcze oczywiscie zrobić sobie tabele w office wraz z textem, wyexportowac pdf i zrobić post scripta.
Tą ostatnią metodę czasami wykorzystuje gdy klient przynosi mi materiał np w pliku *.doc
:P

lisciu
Bywalec

Wysłany: 8 Wrzesień 2010, 14:44   

Wiem, że stare, ale nie mam potrzeby zakładać nowego tematu, skoro tutaj wszystko jest.

Interesuje mnie to :
"zrobić post scripta." <--- post wyżej

co autor miał na myśli? Bo wszystkie kroki rozumiem, ale to? Nie lepiej track live zrobić? Mógłby mi ktoś to wyjaśnić ?

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 8 Wrzesień 2010, 20:59   

Można tabelkę przekopiować zarówno z worda jak i excela. Proponuję WKLEJANIE SPECJALNE jako PICTURE (METAFILE). Wklejając jako arkusz excela narażamy się na wklejanie pewnych funkcji, które mogą uniemożliwić wydruk.

lisciu
Bywalec

Wysłany: 9 Wrzesień 2010, 01:33   

nie wiem czy takie wklejanie jest dobre, bo chciałbym ją jeszcze móc edytować dowolnie.

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 9 Wrzesień 2010, 10:53   

Jeżeli zmiany nie są duże i dotyczą np. liczb, imion, nazw, czy nazwisk to przez objekt menager dokonanie ich jest bardzo proste. Przy dużych zmianach dotyczących np. układu tabeli, wprowadzania nowych wierszy, kolumn, czy komórek lepiej dokonywać zmian w oryginalnej tabeli w danym programie i ponowne wklejanie.

Odpowiedz do tematu