|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
hebrajski tekst w Corelu |
| Autor |
Wiadomość |
Nevermore
Początkujący

|
Wysłany: 30 Wrzesień 2010, 12:06 hebrajski tekst w Corelu
|
|
|
Witam,
Probuje napisac w Corelu 9 cos po hebrajsku i wszystko mi sie rozjezdza, litery zachodza na siebie nawzajem, totalny chaos. W module "sprawdzanie pisowni" probowalam przestawic jezyk na hebrajski, ale okazalo sie, ze brakuje mi pliku o nazwie WT9HE.MOR. Pewnie jest gdzies na plycie, tylko ze nie mam teraz dostepu do plyty, a potrzebuje tego "na wczoraj". Czy ktos moglby mi przeslac WT9HE.MOR albo doradzic, jak inaczej cos zdzialac z tym hebrajskim? |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 30 Wrzesień 2010, 16:13
|
|
|
Lepiej, zamiast dziewiątki, użyj nowszej wersji Corela.
Z obsługą pisowni od prawej do lewej (j.arabski i hebrajski) nie jest tak prosto.
Niecałe dwa lata temu, przy okazji opakowania bodaj batonika dla sportowców, musiałem na raz pisać po hebrajsku z angielskimi wstawkami. Oznacza to, że w jednym bloku tekstu czytanego od prawej (hebrajski), miałem nazwy angielskie, czytane od lewej (chemiczne nazwy składników produktu). I to w tym samym wersie!
Wówczas miałem Corela trzynastkę albo czternastkę. Co, bez większych kłopotów, rozwiązało problem.
Okazało się, że w ówczesnym InDesignie taka operacja była niewykonalna! Należało... kupić specjalną wersję InDesigna przerobioną przez Francuzów. |
|
|
|
 |
Amadeuss
Praktyk

Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Cze 2010 Posty: 86 Skąd: Polska
|
Wysłany: 7 Październik 2010, 08:24
|
|
|
podrzuć co ma tam być to ci napiszę w corelu |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|