Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Efekt migania
Autor Wiadomość
MR240760
Znawca

Wysłany: 14 Wrzesień 2010, 12:48   Efekt migania

Umiem zrobić efekt migania taki jak tu
http://www.silverqueen.co...rovskistems.asp
tylko nie wiem jak go zapisać żeby chodził "na okrągło"

ABu 
Doradca

Wysłany: 14 Wrzesień 2010, 20:11   

Zapisz jako gif:
1. W oknie "Zapisz obrazek na dysku" opcja "Nie pokazuj okna dialogowego filtrów" musi być wyłączona.
2. W oknie "Opcje animacji formatu GIF89" włącz "Odtwarzanie klatek w pętli" oraz "Nieprzerwanie".

Powinno działać.

Być może próbujesz zapisać plik jako avi, tam nie ma takiej opcji (chyba sam format avi na to nie pozwala, ale pewności nie mam, jeśli jest inaczej to proszę mnie poprawić). Jeśli animację robisz pod Internet to pozostaje gif lub kombinowanie z Flashem, avi raczej się na stronach nie wystawia.

MR240760
Znawca

Wysłany: 19 Wrzesień 2010, 09:20   

zrobiem zgodnie z p.1 i p.2 i wszystko jest O.K. ale..
chciałbym to umieścić w swoim szablonie na ebayu Jak to zapisać .żebym mógł to dodać do ebaya jako błyski. Format GIF Animowany jest statyczny (bez błysków)

Gato Garfield 
Początkujący

Wysłany: 21 Wrzesień 2010, 03:12   

hmmm... ?

jeden obrazek, czyli jedna klatka "filmu" to nie GIF animowany :)))

- na taki obrazek "tworzysz" najpierw tło np. ze zdjęcia kota, następnie narzędzie "utwórz" film, następnie kopiujesz to tło po kolei do np. 10 klatek, zapisujesz na razie jako AVI (nieskompresowany !!!!). Zamykasz plik, potem ponownie otwierasz to *.AVI (Przy edycji "filmu" PhotoPalant w wersji od x10 się często wywala, stąd zalecam tyle razy zapisywać)
Edytujesz poszczególne klatki, 1 klatka nic, 2 klatka - błysk w lewym oku kota, 3klatka błysk w prawym oku kota, 4 klatka leci kupa spod ogona ... 5 klatka kupsko już na dole... itd.... chwila roboty :)))). Jak masz gotowy "film" to zapisujesz go najpierw ponownie w AVI nieskompresowanym, aby mieć szablon do ewentualnej ponownej edycji i poprawek a następnie zapis w formacie GIF (animowany) tak jak opisał to ABu.

Jak masz już gotowego GIF'a z PhotoPalanta, to dodatkowo radzę użyć programu AniMagicGIF (może być "demo") dla optymalizacji rzeczonego, bo Corell totalnie olał funkcje animacji GIF'a i wynikowo wyjdzie Ci plik ponad 200 kB a po AniMagic'u 15 kB i do tego z poprawioną jakością o ponad 100% (Przy 64 kolorach, 10 klatkach, 200x100 pikseli obrazka)

MR240760
Znawca

Wysłany: 6 Październik 2010, 12:10   

Jest wszystko O.K. dzięki
W międzyczasie powstał problem zapisu kopii
Robiłem dokument i nie wiem czy go źle zapisałem ,spakowałem czy coś ,że nie mogę go otworzyć
wysłałem go i jest do pobrania tu
http://wyslijto.pl/files/pre_download/e6fjdid44w
pisze ,że jest 115MB jak to pobiorę i otworzę to jest 0MB
Czy korel sam automatycznie robi co ileś minut kopie (jak dffice) jeżeli tak to gdzie tego szukać

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 6 Październik 2010, 12:37   

Cytat:
Czy korel sam automatycznie robi co ileś minut kopie (jak dffice) jeżeli tak to gdzie tego szukać

robi, ustawień należy szukać w opcjach corela,

obszar roboczy --> zapisywanie

miejsce zapisu też można ustawić, zobacz gdzie u Ciebie są zapisywane.

MR240760
Znawca

Wysłany: 6 Październik 2010, 16:43   

Odnalazłem tą ścieżkę ale tam nic nie ma żadnego nawet starego dokumentu corela .Jakie rozszerzenie może mieć ten dokument .Miałbym prośbę jeżeli możesz pobrać ten dokument i otworzyć może będzie łatwiej

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 7 Październik 2010, 08:34   

pobrałem ten plik, normalnie ma 120 mega u mnie, ale przy otwieraniu są błędy i nie można otworzyć

Odpowiedz do tematu