Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
mapy bitowe
Autor Wiadomość
Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 29 Wrzesień 2010, 11:59   mapy bitowe

Po zapisaniu pliku corel x4 w którym jest kilka krzywych mam problem z ponownym otworzeniem tego pliku pokazuje się informacja "Błąd przy odczycie mapy bitowej". Czy jest na to jakiś sposób.
pzdrawiam

pomoc-graficzna 
Początkujący

Wysłany: 29 Wrzesień 2010, 12:05   

Moim zdaniem plik jest uszkodzony podczas zapisu. ( ew nagle przerwany program itp. )
Raczej nie da się go naprawić !!

DzumA - 78

Wysłany: 29 Wrzesień 2010, 14:51   

zamieść plik z ciekawości

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 30 Wrzesień 2010, 03:47   

Zapisany był poprawnie wczoraj jeszcze otwierałem.
pozdrawiam

Artur Miernik 

Wysłany: 30 Wrzesień 2010, 16:33   

Problem drugiego zapisu?! Bywało tak, że Corel zapisywał plik z błędem obiektu. Później plik ten można było bez problemu otworzyć, lecz po kolejnym zapisie - plik był nie do otworzenia.
To rzadki błąd. Ostatnio sporadycznie występował w CorelDRAW 6, a często w serii od Corela 2 do Corela 5 włącznie.

Natomiast błąd zapisu pliku z bitmapą występował w CorelDRAW 13 bez doinstalowanego pakietu serwisowego.

Jednak podrzuć nam ten plik.

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 30 Wrzesień 2010, 17:38   

podaje link dla zainteresowanych sorry Artur Miernik lecz nie wiem jak dodać do twojej strony
http://rapidshare.com/fil...warzelnicza.rar
pozdrawiam

Artur Miernik 

Wysłany: 30 Wrzesień 2010, 20:09   

Hmm... "mój Corel twierdzi", że ten plik został wypuszczony z Corel Designera 14.

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 30 Wrzesień 2010, 21:02   

Tak powstał w Corel Designera 14 lecz zapisany cdr .
Corel Designera 14(wersja trial w niej powstał) również oryginalnego pliku nie otwiera sprawdzałem. Może przy zapisie coś nie tak z ustawieniami. Przecież cdr to cdr tak jak des to des. Jakiś pomysł?
Na tym pliku mi nie zależ chodzi o sposób postępowania szkoda się męczyć i tracić godziny ślęczenia przy monitorze.
pozdrawiam

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 30 Wrzesień 2010, 21:43   

Wrzuć na moją pocztę strefa_10@wp.pl Spróbuję pomóc

Artur Miernik 

Wysłany: 30 Wrzesień 2010, 22:37   

Ale... Jacek4 już podał link. Na Rapidzie.

Obawiam się, że jest to jednak rzadki błąd zapisu, czyli problem dla corelowego helpdesku.
Przykro mi.

I obym się mylił.

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 30 Wrzesień 2010, 23:37   

Masz rację Artur: problem jest wredny, a link został podany. Niestety ani pliku (*cdr ani *des) ani strony nie mogłem otworzyć.
Jacek. Może bacup uda Ci się otworzyć. Jeżeli tak, to sprawdź czy mapa bitowa nie jest odwrócona - połączenie przez Photo-Painta i stosuj raczej *tifa a nie *bmp. Z moich doświadczeń zwłaszcza z CD12 wynika, że trzeba zapisywać kolejne wersje rysunku np.Portowa 1, Portowa 2 itp.

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 1 Październik 2010, 08:07   

Wojtek wysłałem Tobie pocztą ten plik. Co masz na myśli mówiąc mapa odwrócona. Ten plik powstał tak: import tifa 3 mapy, metodą soczewki przycięcie i dopasowanie,przekształcenie w bit mape, wyrys krzywych i zapisz. Tak jak pisałem wcześniej chodzi o naukę i sposób zapisywania tak by nie tracić czasu. Dzięki za zainteresowanie tematem mam nadzieje że coś wymyślimy popróbujcie.
pozdrawiam

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 1 Październik 2010, 08:34   

Moja procedura rysunku jest trochą inna:
-przejście z geodezyjnego, skompresowanego tifa na normalny w PhotoPaint
-zamiana na czarno-białą mapę
-import do Designera na warstwę map
-przycięcie mapy do wymiaru rysunku (Shape Tool) lub obrót o dany kąt
-następnie Object i Convert to Bitmap(nie ma wówczas z mapą kłopotu przy wydruku i o tym pisałem)
-zmieniam kolor mapy przez Outlinie Pen Dialog na szarą
- blokuję warstwę przed przesunięciami
-rysuję w kolejnych warstwach: krawężniki, chodniki itp

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 1 Październik 2010, 11:45   

Zawsze importuje z jpg to fakt w tym przypadku import był z tifa i w bit mape masz racje to pewnie jest przyczyna błędu corela Dzięki za podpowiedź,będę stosował Twoją procedurę a nie kombinował tym bardziej że corel przy tifach głupieje tak samo jak przy pdf-ach. Pewnie to jest rozwiązanie problemu plików z którymi są problemy przy otwarci po zapisie.
pozdrawiam

Artur Miernik 

Wysłany: 1 Październik 2010, 13:48   

Przepraszam, że jeszcze się wtrącam, ale, poza podanymi wersjami, CorelDRAW nie ma kłopotów z TIFFami.

Wydaje mi się, że coś nie poszło w Designerze z zapisem do formatu CDR i tak powstał błąd. Możliwe, że Designer ma filtr zapisu/eksportu do CDR oparty o wadliwą wersję, pochodzącą z Corela 13 bez SP.
Błąd ten naprawiono w CorelDRAW, lecz niekoniecznie - w Designerze.

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 1 Październik 2010, 15:03   

Artur to miło że się interesujesz tym tematem a każda uwaga jest cenna może jeszcze jakieś propozycje wszystko po to by było jak najmniej błędów w pracy.

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 1 Październik 2010, 15:08   

Możesz mieć rację Artur. Kiedy przesłałem swój rysunek zapisany w *cdr do Jeffa Harrisona (MACROMONSTER) w Kanadzie, to nie mógł go odczytać. Mój Designer funkcjonuje bez SP, gdyż "wywalało" niektóre makra. A co do tifów to w zależności różnych czynników( komputer, karta graficzna, RAM) są kłopoty ze sprasowanymi CCITT, gdyż wyświetlają się wolniej lub wcale. Ponieważ autocadowcom to nie przeszkadza to większość znajomych geodetów przesyła mi mapy jako sprasowane tify. Co do *pdf-ów to proponowałbym procedurę w adobe/zaawansowane/optymalizacja PDF i może być wersja 6,0 lub nowszy(albo niżej).

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 4 Październik 2010, 21:41   

Artur Miernik napisał/a:
Problem drugiego zapisu?! Bywało tak, że Corel zapisywał plik z błędem obiektu. Później plik ten można było bez problemu otworzyć, lecz po kolejnym zapisie - plik był nie do otworzenia.
To rzadki błąd. Ostatnio sporadycznie występował w CorelDRAW 6, a często w serii od Corela 2 do Corela 5 włącznie.

Natomiast błąd zapisu pliku z bitmapą występował w CorelDRAW 13 bez doinstalowanego pakietu serwisowego.

Jednak podrzuć nam ten plik.

Napisz coś więcej o tym problemie następny plik który utworzyłem przestał działać właśnie po kolejnym zapisie.
pozdrawiam

Artur Miernik 

Wysłany: 7 Październik 2010, 15:28   

Kłopot w tym, że uważam, że błąd tego typu już od lat nie wystepuje. Dotyczył mocno leciwych wersji Corela. Słowem - jestem zaskoczony.

Na Twoim miejscu zapisałbym pracę z Designera do kilku formatów (choćby PDF, CMX, AI, EPS a nawet czysty PostScript) i wciągnąłbym po kolei każdą z tych rzeczy do Corela, zapisał jako CDR, zamknął, jeszcze raz otworzył i po dokonaniu drobnej zmiany, ponownie zapisał.
Jeśli taka rzecz będzie się otwierała - wówczas mamy rozwiązanie.

Co do obracanych i skalowanych bitmap - tak jak napisał Wojtek Kowalewski, kiedyś takie parametry bywały przyczyną błędów obiektu.

Odpowiedz do tematu