|
Wymiarowanie dużych obiektów |
| Autor |
Wiadomość |
Robokop5
Początkujący

|
Wysłany: 24 Sierpień 2009, 18:50 Wymiarowanie dużych obiektów
|
|
|
Witam.
To mój debiut na tym forum ale z problemem mam do czynienia od wersji v9
Chodzi mi o możliwość przesunięcia ekranu podczas wymiarowania dużych obiektów z wieloma węzłami. Przy skalowaniu ekranu tak by był widoczny cały obiekt nie zawsze można trafić we właściwy węzeł a po powiększeniu i zaczepieniu linii wymiarowej nie ma możliwości przemieszczenia się po obszarze roboczym.
Przymierzałem się do zakupu X4 ale w tej wersji też tego nie ma lub ja nie potrafię tego zrobić a jest to dla mnie bardzo ważna funkcja.
Czy ktoś może pomóc mi w tym temacie bo wydaje mi się że w takim programie nie powinno być tego typu ograniczeń ?
Taką funkcję posiadają programy za 150 zł więc spodziewam się że Corel też to potrafi |
|
|
|
 |
marol2
Fachowiec HANYS

Wersja CorelDRAW: x3 i x6
Pomógł: 35 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 206 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 24 Sierpień 2009, 20:39
|
|
|
Nie wiem czy dokładnie o to chodzi, ale z tego co zrozumiałem chodzi o poruszane sie po powiększonym polu roboczym. Może załączony plik ci pomoże? Ja jednak najczęściej korzystam z klawiszy F2, F3 i F4 bo tak jest chyba poręczniej
nawigacja.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 463 raz(y) 197.56 KB |
|
|
|
|
 |
Robokop5
Początkujący

|
Wysłany: 24 Sierpień 2009, 21:39
|
|
|
To może bardziej precyzyjnie:
Rysuję prostokąt, powiększam skalę tak żeby był widoczny tylko jeden narożnik, zaczepiam linię wymiarowania za ten widoczny na ekranie narożnik i .......
jak złapać drugi koniec wymiarowania za narożnik który jest poza pulpitem ? |
|
|
|
 |
Robokop5
Początkujący

|
Wysłany: 28 Sierpień 2009, 13:02
|
|
|
| Czyżby nikt nie spotkał się z tym problemem ? |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

Pomógł: 23 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 173 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28 Sierpień 2009, 14:16
|
|
|
| Rzadko korzystam z wymiarowania i nie jest to dla mnie uciążliwe. Fakt, że chyba nie ma rozwiązania dla tego problemu, chyba że jakieś makro. W każdym razie ja nie wiem jak to zrobić. |
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Sierpień 2009, 21:45
|
|
|
| Niestety Corel jest troczę ułomny z tym co opisujesz. Jednak metoda jest na to taka. Nie wiem czy w 9 też będzie to działało, ale na pewno w x4 tak można. Robisz tak aby cały np prostokąt był widoczny włączasz funkcję przyciągania do obiektów i wtedy wymiarujesz bez problemu. Program sam dba o to żeby linie wymiarowe, wymiarowały dokładnie przykładowy prostokąt.... |
|
|
|
 |
Robokop5
Początkujący

|
Wysłany: 2 Wrzesień 2009, 21:23
|
|
|
Przykład z prostokątem dałem dla lepszego zobrazowania problemu. Kiedy w poblizu jest kilka węzłów to przy dużej skali nie wiadomo za jaki węzeł chwyci. W praktyce chodzi mi o eksport dużych grafik , logo , liter , ornamentów do cięcia na CNC i muszę mieć dokładność do 0.1mm żeby poskładać to do kupy i żeby pasowało.
Widzę że programiści Corela nie przewidzieli takiego zastosowania ich pakietu |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

Pomógł: 23 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 173 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Wrzesień 2009, 09:33
|
|
|
No niestety chyba nie pozostaje nm nic innego jak napisanie do Corel'a by uwzględnili to w X5 ;)
Robokop możesz też w sumie rysować jakieś niewidoczne obiekty, które będą dopasowane do obiektu wymiarowanego, tylko że to trochę dużo zabawy. Trzeba se jakoś radzić :) |
|
|
|
 |
Robokop5
Początkujący

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2009, 17:24
|
|
|
se jakoś radzę od v8,9,10,11,12,x3 za każdym upgradem z nadzieją myślałem że w x4 będzie ok a tu też d...a. |
|
|
|
 |
Robokop5
Początkujący

|
Wysłany: 11 Wrzesień 2009, 21:28
|
|
|
"Taką funkcję posiadają programy za 150 zł więc spodziewam się że Corel też to potrafi "
Darmowy Openoffice Draw też potrafi !!!!!!!
Można w dowolnym kierunku przeciągać węzły linii wymiarowych. Normalnie aż się płakać chce. |
|
|
|
 |
Robokop5
Początkujący

|
Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 20:03
|
|
|
| Czy coś się zmieniło w wersji X5 ? |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2 Październik 2010, 12:51
|
|
|
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem temat, bo odpowiedź wydaje mi się zbyt prosta.
Nie pamiętam jak wcześniej, ale sprawdzałem w x3 i x5 i działa:
Jak zaczepiasz o jeden punkt linią, czy innym narzędziem, to przesuwając kursor do krawędzi pola roboczego, ono się po prostu przesuwa.
Przy dużych plikach jest to dość powolne, dlatego też istnieje coś takiego pod klawiszem N. Nie wyłącza to aktywnego narzędzia, a pozwala w bardzo szybki sposób przesunięcie w każdy obszar pola roboczego. |
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Październik 2010, 15:08
|
|
|
| Chyba nie do końca jednak zrozumiałeś...:) Używałem Corel począwszy od 9 przez 10,11,12,x3 i teraz x4 i w żaden sposób podczas wymiarowania ekran się nie przesuwa. Przy nakładaniu wymiarów obraz jest nie przesuwalny! Może pomyliłeś rysowanie prostej linii z wymiarowaniem, ponieważ to co opisujesz włącznie z podglądem przez naciśnięcie "N" działa tylko przy rysowaniu odręcznym. |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 2 Październik 2010, 15:20
|
|
|
| Aha, czyli chodzi dokładnie o narzędzie do wymiarowania, które od razu wstawia wymiar automatycznie. Jeśli tak, to w X5 z tego co widzę jest ono już wyrzucone na główny pasek i ekran się przesuwa ;) |
|
|
|
 |
Robokop5
Początkujący

|
Wysłany: 4 Październik 2010, 12:17
|
|
|
Sprawdź czy uda się zwymiarować odległość od osi do osi dwuch niebieskich kwadracików.
wymiarowanie.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 352 raz(y) 4.18 KB |
|
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 4 Październik 2010, 17:35
|
|
|
19960,00mm od osi do osi.
Niestety klawisz N przy wymiarowaniu nie działa i trzeba wolnym tempem ciągnąć ekran za sobą... udręka. Można jedynie z oddali zwymiarować i przy zbliżeniu dociągnąć do konkretnego miejsca, ale nie wiem jak to w praktyce się udaje. Tutaj próbowałem i też wyszło. |
|
|
|
 |
Robokop5
Początkujący

|
Wysłany: 5 Październik 2010, 10:23
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Można jedynie z oddali zwymiarować i przy zbliżeniu dociągnąć do konkretnego miejsca, ale nie wiem jak to w praktyce się udaje. |
Czy dobrze zrozumiałem że w X5 jest możliwość przeciągnięcia węzłów linii wymiarowych w żądany punkt przy zbliżeniu ?
W X3 takiej opcji niema . Co prawda węzeł się daje pociągnąć ale nie zostaje w zadanym punkcie i wraca do pierwotnego położenia. |
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Październik 2010, 10:27
|
|
|
Można sobie jeszcze dopomóc prowadnicami. Wstawić prowadnice, a później zwymiarować odległość między nimi przy pomocy przyciągania do prowadnic. po powiększeniu któregoś z narożników dosunąć linie wymiarowania do wymiarowanego obiektu wzdłuż prowadnicy, a następnie ją usunąć. Może nie jest to ideał, ale ułatwia życie.
wymiarowanie.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 301 raz(y) 40.54 KB |
|
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 5 Październik 2010, 16:31
|
|
|
| Robokop5 napisał/a: | | Struna napisał/a: | | Można jedynie z oddali zwymiarować i przy zbliżeniu dociągnąć do konkretnego miejsca, ale nie wiem jak to w praktyce się udaje. |
Czy dobrze zrozumiałem że w X5 jest możliwość przeciągnięcia węzłów linii wymiarowych w żądany punkt przy zbliżeniu ?
W X3 takiej opcji niema . Co prawda węzeł się daje pociągnąć ale nie zostaje w zadanym punkcie i wraca do pierwotnego położenia. | Tak, próbowałem i działało. Wartość się zmieniała po przesunięciu. Najlepiej ściągnąć trialową wersję Corela, żeby wytestować co potrafi, a być może opłaci się zainwestować w nowszą wersję. Ja jak na razie jestem bardzo zadowolony. Mam takie wrażenie, jakby to była przepaść od X4 - może dlatego, że X4 często mi się zawieszał ;) |
|
|
|
 |
|
|