Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szablon ze zdjęcia?
Autor Wiadomość
hbk 
Początkujący

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 08:03   Szablon ze zdjęcia?

Witam.

Na wstępie zaznaczam ze corela zainstalowałem wczoraj, wiec bardziej zielonym być chyba nie można.

Przepraszam jeśli powielam temat, ale szczerze mówiąc nie do końca wiem o co mi chodzi tj jak pisemnie ująć problem, a przeszukiwanie forum za niewiadomo czym uważam za bezcelowe.

W skrócie: w jaki sposób z normalnego zdjęcia, po przerobieniu do grafiki wektorowej zrobić dwukolorowy szablon, tak żeby zachować " sens " zdjęcia.

Przykład:

http://howsyourrevolution...che-guevara.jpg

Przekonwertować do:

http://www.antifascistenc...a1232976553.jpg

Dzięki i pozdrawiam :)
Bartek

chezare 

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 08:56   

Bartek, zaimportuj fotografię do CorelDraw, przekształć zdjęcie na czarno białe (mapy bitowe, przekształć w mapę bitową, ....), a później trasuj mapę bitową.
trasowanie

hbk 
Początkujący

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 09:38   

To się nazywa fachowa pomoc :-)

Dzięki serdeczne

Bartek

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 12:42   

Nie trasuj zdjęcia, bo dla Ciebie będzie to katastrofa. Ja bym też nie trasował. Na zdjęciu masz trzy kolory: biały, czerwony, czarny. Zrób więc tak:
1. Przekształć zaimportowane zdjęcie w bitmapę jednobitową (Mapy bitowe/Czarno biały/Rozdzielczość 300 dpi). Możesz ją dowolnie kolorować, więc prawym kl. myszy kliknij w czarny kolor, lewym w czerwony.
Po tej akcji masz twarz nie białą, a czerwoną, więc:
2. Skopiuj szarym plusem (tj. plusem z klwiatury numerycznej) zdjęcie. Kopia będzie leżała dokładnie na oryginale.
2. Mając zaznaczoną kopię, kliknij lewym kl. myszy w kolor biały.
3. Wykadruj samą twarz (może być z odrobiną włosów i brody). Robi się to narzędziam Kształt (drugie od góry. To do obróbki węzłów.), traktując nim narożniki mitmapy.

W ten sposób biała twarz spocznie na czarnych włosach i na czerwonym tle.

I już.
PS. Zrobiłem Ci to. Looknij w załącznik (Corel12).

chezare 

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 13:38   

Trurl, nie obraź się, ale chyba nie przeczytałeś postu hbk? O jakich trzech kolorach mówisz, jak to zdjęcie jest w odcieniach szarości? Pomijam to, ile czasu zajmuje Twój sposób, bo mój jakieś 10s, a efekt jest dokładnie taki jakiego oczekiwał hbk.
Jedno co mnie trochę męczy, to słowo "szablon", którego użył autor postu, bo jeśli to ma być np. wycięte na ploterze, to ten mój sposób nie za bardzo się nadaje, chyba że ktoś chce sprawdzić wytrzymałość plotera :)

Pozdrawiam

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 14:37   

Looknij tu, to zobaczysz trzy kolory:
Cytat:
Przekonwertować do:
http://www.antifascistenc...a1232976553.jpg
A jak ten link nie zadziała, to weź go z pierwszego postu.

chezare 

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 14:48   

Trurl ja umiem czytać. Pierwszy link jest do oryginalnego zdjęcia, dodajmy w szarościach, a drugi do obrazka, który ilustruje, co człowiek chce osiągnąć i na tym obrazku rzeczywiście są trzy kolory (tak naprawdę o wiele więcej, ale nie będę się kłócił o szczegóły). Tylko zaczyna się od szarego, człowiek tego kolorowego nie ma, a chce mieć.
3M się.

hbk 
Początkujący

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 14:56   

Trulul:
Troche za bardzo skomplikowane jak na początek, ale doceniam zaangażowanie.
Sęk w tym że umieszczone przezemnie zdjęcia miały jedynie charakter poglądowy.
Zdj ktore chce przerobić jest tutaj: http://tinyurl.com/63pm7kd Miały być tylko 2 kolory i wszystko wg mnie wygląda dobrze, no może mogłoby być więcej detali: http://img38.imageshack.us/i/34159496.jpg/

Chezare: Myślałem że na ploterze można wyciąć wszystko ;) Po za tym jest jeszcze opcja z folią do naświetlania w sitodruku ( czy coś w tym stylu :) A tak z innej beczki: Czy ktoś się orientuje czy tą folię można zadrukować laserówką?

Pozdrawiam

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 14:59   

To pobierz plik cdr, który wysłałem w załączniku...

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 15:01   

Jeśli na ploterze, to musisz zwektoryzować.

hbk 
Początkujący

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 15:04   

A dałbyś radę przerobić to co wysłałem powyżej z zachowaniem wiekszej ilości detali?

chezare 

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 15:10   

Trurl, już dawno obejrzałem :) i doskonale wiem, że potrafisz to zrobić, kłopot w tym, że odpowiadasz na post, który niedokładnie przeczytałeś, albo go nie zrozumiałeś. Teraz kolega hbk zadał nowe zadanie, więc masz okazję się wykazać i podzielić efektami.
A przy okazji, to już do autora tematu, na ploterze nie wszystko da się wyciąć, a już z całą pewnością nie wszystko warto, co do sitodruku to się nie znam, ale wydaje mi się, że nie używa się w tej technologii żadnych folii, ale jak mówię, tutaj mogę się mylić.

hbk 
Początkujący

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 15:23   

Chezare folii używa sie w sitodruku do naswietlenia matrycy. Bierzesz taka ramke z gestym sitem, smarujesz ją emulsją światłoczułą, nastepnie przykladasz negatyw wzoru ( ktory wlasnie umieszcza sie na folii ) i calosc ladujesz do kopioramy, pod lapme uv. Po wyjeciu nienaswietlone elementy (ktore zakryte byly czarna farba) spłukujesz woda i masz gotowy wzorek na sitku. Co prawda nie jestem pewien czy dokladnie tak to wygląda , nigdy w zyciu tego nie robilem, ale mam zamiar sprobowac. :)

chezare 

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 15:34   

Z grubsza to ja wiem jak wygląda sitodruk. Masz rację trzeba czymś zasłonić światłoczułą emulsję przy naświetlaniu. Obawiam się jednak, że to nie są takie folie, które dają się zadrukowywać na zwykłym domowym laserze, ale może? Kombinuję tylko, że ponieważ na sicie ma zostać negatyw, to naświetla się z pozytywu? Twoje zmartwienie na czym wydrukować obrazek może stracić zupełnie na znaczeniu jak zapoznasz się z cenami materiałów i narzędziami do sitodruku : )
Można się obyć bez folii wyciągając niepotrzebne kawałki emulsji pensetą, tak jak na załączonym obrazku :-)

hbk 
Początkujący

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 15:54   

Hehe pogubilem sie juz.. na sicie ma zostać ta emulsja dookoła wzorka, sam wzorek ma umożliwić przecisniecie sie farby. Jeśli chodzi o ceny to tutaj podobnie jest jak z autami, można jeździć polonezem albo maybachem.
Podstawowe prymitywne stanowisko na jeden kolor + jakies tam inne niezbędne drobiazgi to koszt kolo 5stów do tysiaka, naświetlać z braku laku można pod słońcem lub zwykłym halogenem, suszyć suszarką do włosów, używać zwykłych akryli z castoramy. Do nauki w sam raz.

marol2 
Fachowiec
HANYS

Wersja CorelDRAW: x3 i x6
Wysłany: 17 Styczeń 2011, 12:22   

klisze drukujesz na folii do drukarek laserowych, lub na normalnej kalce technicznej. W załączniku masz :
1 klisza na podkład ( drukujesz dowolnym kolorem np czerwonym)
2 klisza dodruku wzoru ( np biały kolor)
3 tak wyglądał będzie gotowy nadruk
Jeżeli chcesz wydrukować bezpośrednio na czerwonym tle stosujesz tylko kliszę nr 2
Najlepiej zastosować siatkę 100-120.
nie potrzebna jest większa rozdzielczość zdjęcia niż 120 dpi
Daję głowę że wyjdzie tak jak w pliku, powodzenia, też kiedyś tak zaczynałem przygodę z sitodrukiem, teraz robię to zawodowo

sito.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 412 raz(y) 129.04 KB

Odpowiedz do tematu