Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
eps wywala Corela
Autor Wiadomość
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 8 Październik 2010, 08:53   eps wywala Corela

Ktoś wie co moze być przyczyną błyskawicznego zamknięcia Corela (x4), bez żadnych komunikatów, w przyp. checi importowania pliku eps?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Październik 2010, 15:00   

Tak czasem bywa z plikami eps, albo sie nie interpretuja albo zamykaja program.
To pewnie nie jest plik eps made in CorelDRAW tylko AI etc. Co mozna sprawdzic.
W wersji corela X5 z tego co pisano na forum ang. dolozono obsluge eps przez ghostscripta ale dalej sa problemy i ludzie narzekaja na interpreacje plikow.
To sa te gorsze wiadomosci a lepsze sa takie ze jest troche trikow ktore moga zwiekszyc szanse na wrzucenie pliku eps do Corela.
Jak zalaczysz plik to mozna bedzie sprawdzic czy cos mozna zrobic w tej sprawie.
pozdr.

Artur Miernik 

Wysłany: 11 Październik 2010, 21:01   

Czasem Corel "wywala się" gdy EPS opiera się na PostScripcie 3. Poziom pierwszy i drugi zazwyczaj nie robi problemu. Niestety PS trójkę Corel obsługuje tylko "trochę" :)

DzumA - 78

Wysłany: 13 Październik 2010, 11:17   

Wawel chętnie poznam te triki ;-) nie raz miałem problem z tymi plikami czasem też z AI.
W załączeniu kilka ostatnich przykładów.

PRZYKŁADY

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 13 Październik 2010, 21:46   

Bodaj wszystkie te pliki byly generowane z AI
5.eps - z ai 13 - czyli cs3
6.eps z ai 12 - czyli cs2
movie.eps z ai 8
shutter.eps z ai 8
dragon.eps z ai 13 czyli cs3

Im nowsza wersja Corela tym wieksza szansa na otworzenie pliku. Jesli masz duzo takich plików to moze czas pomyslec nad zakupem AI, bo mimo ze sa rozne triki to to trwa takie konwertowanie plikow i nie zawsze sie sprawdzi. Czasem cos sie zgubi itp. Te pliki tez maja mase roznych efektow, gradientow, przezroczystosci itp. A ich interpretacja jest klopotliwa.
Inaczej wyglada sprawa gdy bedzie to np. logo czy nawet projekt reklamy, ulotki, a nie tak jak tu illustracje. (tasmy filmowe itp)
Illustrator tez podobno ma klopoty z otwieraniem plikow z innych programow np. z Corela.
pozdr.

DzumA - 78

Wysłany: 14 Październik 2010, 09:45   

wszystko to próbowałem otwierać na X3 X4 X5 - bez skutecznie.
Możesz podpiąć jakieś linki co do tych trików - może kiedyś korzystam.

Szczerze mówiąc jak miałem problem to nie interesowałem się tematem tylko pliki do kosza.

Są to zazwyczaj pliki ze strony - Vector stock - stosuje do zaczerpnięcia inspiracji ;-)

Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 14 Październik 2010, 10:05   

Linkow nie podam bo te triki sa glownie moje, wiec ich w internecie brak... jest troche roznych rozwiazan... moze napisze ksiazke ;-) Musze porozmawiac Rolandem na ten temat ;-)
Tytul: "Jak zmusic program do wspolpracy - badz obejsc niedoskonalosci programu zachowujac wszystkie wlosy na glowie." ;-)

Myslalem ze jednak w wersjach X3-X5 jest lepiej tak przynajmniej mówi producent.

Z tymi plikami ma problemy nie tylko Corel ale i równiez inne programy, wiec to nie tylko przypadlosc programu Corel. Swoja droga Ci co produkuja takie pliki mogliby tez uwzgledniac ze nie wszyscy maja program AI. Czesc efektow moze byc nie do przeniesienia z programu do programu.
pozdr.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 14 Październik 2010, 16:41   

DzumA - 78 napisał/a:
wszystko to próbowałem otwierać na X3 X4 X5 - bez skutecznie.

A to swoja droga ciekawe bo plik movie2.eps i shutter.eps corel 12 otworzyl bez problemu... innych w Corelu nie sprawdzalem.

Artur Miernik 

Wysłany: 15 Październik 2010, 12:10   

Nie chcę dolewać oliwy do ognia, ale napisać i tak to muszę:
Można trafić na pliki o zmienionym rozszerzeniu. Najczęściej dotyczy to zestawu EPS, AI, PDF, PS.
Zdarzyło to się ledwie parę razy w życiu, ale jednak...
...miejmy to na uwadze.

P.S. Wawelu, czy to czasem nie dotyka jednej z Twoich sztuczek?

DzumA - 78

Wysłany: 15 Październik 2010, 12:35   

niestety tak jak piałem - te dwa pliki co sprawdził WAWEL nie działają u mnie - wersje powyżej X3. Wystąpił błąd podczas otwierania i LIPA !

Co do tego co pisze Artur - nigdy tak nie próbowałem i nie wiedział - zatem będę pamiętał.
W powyższym przypadku jednak się nie sprawdza ;-)

Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Październik 2010, 12:57   

To pieknie, im wyzsza wersja tym gorzej w tym temacie... dobrze ze zostalem przy 12 :-)
Byc moze zamiast otworz, wybralem import (moze to cos zmienia) juz nie pamietam, jeszcze jeden z tych plikow wersja 12 po 20 minutach otworzyla, ale wszystkie gradienty sa popaskowane.

Czesc plikow ai z tych nowszych wersji jest juz inaczej zapisywana bo format pdf jest juz bodaj wew. formatem zaopisu dla AI. I corel nawet sam sugeruje przy imporcie pewnych plikow z rozszerzeniem ai aby wybrac pdf. I to sie doś czesto udaje.

Jest tez wiele konwerterow miedzy w/w formatami i mozna sie nimi posilkowac czasem trzeba przejsc przez 2-3 i dopiero import sie udaje.

Trafialy sie tez takie pliki eps ktorych corel nie ruszal a np. Scribus tak... a z niego mozna latwo do corela plik przeniesc.
pozdr

Odpowiedz do tematu