|
Elipsa pomocy |
| Autor |
Wiadomość |
BaLoOn1
Bywalec

|
Wysłany: 26 Październik 2010, 09:02 Elipsa pomocy
|
|
|
Witam wszystkich:) mam mały problem z wykonaniem jednego rysunku i mam nadzieje ze udzielicie mi dobrej odpowiedzi bo dzieki temu wspaniałemu forum nauczyłem sie obsługi programu Corel i wykokaniu różnych rysunków a mój problem jest taki:
Chce uzyskać zdjęcie w kształcie koła wiec importuje zdjęcie do Corela zdjęcie przekształcam w mape bitową później zaznaczam interesujący mnie fragment zdjęcia elipsą i zaznaczam ją interakcyjna przezroczystością a później daje zamróż i mam już dany fragment w kształcie koła i tu zaczyna sie mój problem ktorego nie umiem rozwiązać otóż na krawedzi zdjecia którego wyciąłem pozostaje kontur elipsy i to nie ładnie wyglada na zdjęciu więc chciałbym go usunąć ale nie wiem jak:(
Mam nadzieje że mi doradzicie jak to zrobić albo po prostu napiszcie mi jak inaczej wyciąć fragment zdjęcia w kształcie elipsy żeby nie został taki kontur po elipsie:)
Dziękuje bardzo i Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 26 Październik 2010, 09:33
|
|
|
| Uzyj albo szybkiego kadrowania - wrzucasz zdjecie do elipsy, albo otworz zdjecie do edycji w photo-paint (jest w pakiecie z draw) i tam naloz selekcje w ksztalcie elipsy wykasuj to co jest poza elipsa i wrzuc do CorelDRAW. |
| Ostatnio zmieniony przez wawel 26 Październik 2010, 09:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 26 Październik 2010, 09:36
|
|
|
a może lepiej
-narysuj koło,
-usuń kontur,
-zaznacz mapę bitową,
-wybierz efekty--> szybkie kadrowanie, umieść w kadrze, zaznacz koło. |
|
|
|
 |
Jacek4
Bywalec Jacek

|
Wysłany: 26 Październik 2010, 16:07
|
|
|
1.soczewka
2.rozjaśnienie =0
3.zamrożenie
4.rozdziel grupę
gotowe- jeśli o to chodzi |
|
|
|
 |
BaLoOn1
Bywalec

|
Wysłany: 28 Październik 2010, 09:36
|
|
|
| Dziękuje bardzo za pomoc:) zadanie wykonane:) jeszcze raz dzieki i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|
|