|
Właściwości obiektu |
| Autor |
Wiadomość |
White-Storm
Bywalec

|
Wysłany: 5 Listopad 2010, 12:09 Właściwości obiektu
|
|
|
Witam po raz kolejny.
Mam pytanie. Może bardzo laickie, ale nie potrafię znaleźć rozwiązania. Chodzi o właściwości rysowanych w Corelu obiektów, a konkretnie prostokąta. Chodzi mi o zresetowanie skali długości i szerokości, po ich zmodyfikowaniu.
Mówiąc inaczej. Narysowany prostokąt ma automatycznie przypisany procentowy współczynnik skali (100%) dla długości i szerokości. Gdy modyfikuję figurę owe współczynniki się zmieniają, ale to nie zawsze pożądany efekt. Moje pytanie brzmi: Czy możliwe jest narysowanie prostokąta, wprowadzenie jego dokładnych wymiarów, a następnie ustawienie współczynnika skali na 100% dla wprowadzonych przeze mnie długości boków.
Pytam się o to ponieważ już nie raz miałem problem chociażby z zaokrągleniami narożników. Po zmodyfikowaniu długości jednego z boków, zaokrąglenie się "rozjeżdża".
Wie ktoś jak temu zaradzić...?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pierog
Znawca

Pomógł: 9 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 158 Skąd: Opole
|
Wysłany: 5 Listopad 2010, 13:21
|
|
|
z tego co mi wiadomo nie ma na to rady ,jedyna rada to taka by przy ostatecznym kształcie prostokąta nadawać zaokrąglenie narożników :)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
White-Storm
Bywalec

|
Wysłany: 5 Listopad 2010, 13:31
|
|
|
Czyli niestety zostaje zabawa w "zrób to dwa razy" :D
Najpierw narysować prostokąt i nadać mu konkretne wymiary. Później na tym prostokącie narysować jeszcze jeden o ustalonych już wcześniej wymiarach i tan ostatni dopiero zaokrąglić...
A może skrypt pod VBA?
Zna ktoś funkcję i odwołanie sterujące wartością skali dla boków prostokąta? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 5 Listopad 2010, 13:35
|
|
|
Sa rozwiazania przynajmniej dwa...
Oba byly juz na forum... nie chce teraz ich szukac to w skrocie opisze
1. Nowy corel ma juz poprawnie dzialajace to zaokraglanie. - rozwiazaniem bylby upgrade.
2. zamiana tego na krzywe i manipulowanie wielkoscia majac zaznaczone wezly (przeciagniecie selekcja nad wezlami w trybie edycji F10) i mozna b. latwo tym manipulowac.
pozdr. |
|
|
|
 |
pierog
Znawca

Pomógł: 9 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 158 Skąd: Opole
|
Wysłany: 5 Listopad 2010, 14:09
|
|
|
| Racja tak też można ,ale jeżeli w gre wchodzi duża dokładność to i tak to nie jest idealny sposób.Jeżeli np musiałbym zaokrąglić w ten sposób 4 narożniki? Musiałbym się bawić w kopiowanie segmentów jednego zaokrąglenia i doczepiać do innych narożników by wszystko wyszło proporcjonalnie.Moim zdaniem po prostu dobrze jest pamiętać o tym ,albo tak jak powiedziałeś upgrade :) |
|
|
|
 |
|
|