|
Corel a USUWANIE winiety |
| Autor |
Wiadomość |
avenarius
Początkujący

|
Wysłany: 6 Listopad 2010, 08:10 Corel a USUWANIE winiety
|
|
|
Jak w temacie. Czy da się to jakoś zrobić? Oczywiście długimi i żmudnymi sztuczkami da się zrobić wszystko, ale mnie chodzi o jakiś prosty suwak, coś, co mają inne programy do zdjęć.
Nie ma go, czy coś przegapiłem?
(Oczywiście wiem, że w Corelu można DODAWAĆ winietę) |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 6 Listopad 2010, 08:47
|
|
|
Jest wlasnie ta opcja winieta - nic wiecej nie ma.
Mozna rozjasnic elementy robiac maske o miekkich krawedziach i nast. uzyc jednej z kilku opcji odpowiedzialnej za rozjasnienie. Jednego prostego suwaka brak. Przynajmniej w pp 12 moze w wersjach x3-x5 cos juz jest.
pozdr. |
|
|
|
 |
avenarius
Początkujący

|
Wysłany: 6 Listopad 2010, 14:18
|
|
|
Mam świeżutkiego X5 i tam właśnie też nie ma. Wkurzyłem się. Taka prosta sprawa, a nie dodali. I to w dobie, gdy wszyscy się bawią panoramami!! Nic dziwnego, że ludzie masowo używają PS-a.
Sposób przez Ciebie opisany nie za bardzo pomaga, bo maska - jak to maska - ma ostrą granicę. Nie bardzo wiem, jak zrobić miękkie rozjaśnianie ku krawędziom. Lepiej chyba ściągnąć jakiś freeware z sieci. (Ale żeby Corel nie wyprodukował choćby jakieś małej wtyczki... )
Pozdr. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 6 Listopad 2010, 15:41
|
|
|
Maska moze miec gladkie krawedzie (wtapianie) Jest kilka sposobow na to np. - opcja wtapianie maski, i tam mozna wpisac jakas wieksza wartosc co pozwoli uzyskac miekkie krawedzie.
Zobaczyc mozesz jeszcze gimpa tam widzialem kilka narzedzi ktorych tez w pp nie ma i nawet nie wiem czy tez nie bylo czegos do robienia winiety. (nie pamietam juz)
Ps jest jednak drogi i nie kazdy moze sobie pozwolic na niego. Zawsze mozna probowac np. ps elementsa (sporo tanszy) tam bylo troche ciekawych narzedzi do edycji zdjec. Do panoram tez.
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|