Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaką wersję Corela wybrać
Autor Wiadomość
michal78 
Bywalec

Wysłany: 11 Listopad 2010, 22:33   Jaką wersję Corela wybrać

Witajcie
Jak w temacie zastanawiam się nad x3 teraz pracuję na 11 i przydało by się coś nowego lepszego i szybszego.
Co możecie polecić?
Dzięki i pozdrawiam
Michał

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Listopad 2010, 22:46   

http://www.corel.com/serv...08#tabview=tab2
najlepiej wyposazona wersja programu.

s-p-i-n 

Wysłany: 11 Listopad 2010, 23:10   

Dziś Corel wprowadził na rynek X5 wersję Small Business Edition. Pakietu można kupić za około 3100 złotych netto i zainstalować na maksymalnie trzech komputerach.

Nowa edycja Small Business Edition przeznaczona jest dla małych oraz rozpoczynających działalność firm i zawiera wszystkie narzędzia niezbędne do tworzenia profesjonalnej grafiki. Znajdziemy tu programy CorelDRAW X5, Corel PHOTO-PAINT X5, Corel PowerTRACE X5, Corel CAPTURE X5, Corel CONNECT, PhotoZoom Pro 2 i SWiSH miniMax. Ponadto do pakietu dołączono ponad 2 tysiące szablonów, 10 tysięcy obrazków clipart, 2 tysiące szablonów pojazdów, tysiąc zdjęć i tysiąc czcionek OpenType, w tym 75 czcionek Windows Glyph List 4 (WGL4) i 10 czcionek grawerskich. Ponadto do programu dołączono podręcznik wprowadzający oraz dwie godziny materiałów szkoleniowych wideo.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Listopad 2010, 08:07   

Tylko czym sie rozni ta wersja small business od zwyklej x5? poza licencja na 3 stanowiska?

w wersji Premium Suite X5 jest jeszcze:
Corel® Website Creator™ X5
Corel® VideoStudio® Pro X3
SWiSH Max3 - czyli wyzsza wersja niz w zwyklej x5
WinZip® 14.5 Pro

Wersja premium ma najwiecej programow w sobie, tylko nie wiem co szybkoscia, bo im nowsze wersje programow tym jest wolniej i tym nowszy sprzet jest potrzebny. :-/
pozdr.

michal78 
Bywalec

Wysłany: 12 Listopad 2010, 12:29   

dziękuję za podpowiedzi ale to co nowe nie zawsze się sprawdza.
A tak jak pisałem x3 to czym najlepiej się zainteresować, aby była pełna wersja programu?

dihe 
Praktyk

Wysłany: 12 Listopad 2010, 15:17   

mni9e x5 nie podpasował, poza lepszym zarządzaniem kolorem i "bardziej intuicyjnym"działaniem. Mam wrażenie jak podczas jazdy samochodem na pół sprzęgle, że coś jest nie tak. Możę się przelamę. Na razie x4 i basta.

michal78 
Bywalec

Wysłany: 13 Listopad 2010, 14:42   

proszę o praktyczną poradę - chcę zakupić corela x3 najlepiej z clipartami i czcionkami.
na co się skusić na allegro jest sporo tego?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 13 Listopad 2010, 16:27   

Wszystkie wersje SE - special edition mozesz odrzucic, bo nie maja tego na czym Ci zalezy (klipartow i czcionek)
pozdr.

michal78 
Bywalec

Wysłany: 13 Listopad 2010, 21:10   

a jakiś przykład możecie zapodać mi będę wdzięczny.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Listopad 2010, 01:07   

Corele w wersjach wyższych niż 11 nie są w niczym lepsze od jedenastki, tak że możesz śmiało zostać przy tej wersji. Ja, niestety, muszę mieć najnowszą wersję, bowiem pracuję często na plikach przysłanych przez różnych ludzi, a Corele niższe, nie otwierają wyższych...

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 14 Listopad 2010, 11:20   

Trurl napisał/a:
Corele w wersjach wyższych niż 11 nie są w niczym lepsze od jedenastki, tak że możesz śmiało zostać przy tej wersji. Ja, niestety, muszę mieć najnowszą wersję, bowiem pracuję często na plikach przysłanych przez różnych ludzi, a Corele niższe, nie otwierają wyższych...
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Może oprócz tego, że najnowszy Corel otwiera wszystkie wersje Corela, ale to tylko ułamek, ponieważ Corel 11 zupełnie sobie nie radzi z importem innych formatów, a Corel X3, X4 oraz X5 większość już potrafi importować. Poza tym w poprzedniej firmie pracowałem na 11, w teraźniejszej firmie mam X4, a w domu X5, dlatego mam jakieś porównanie. O ile między X4 a X5 nie ma wielkiej różnicy, to między 11 a jakimkolwiek X jest przepaść. Nieporównywalna płynność i wygoda pracy, oczywiście na korzyść X4/X5. Poza tym 11-stka była bardzo często niestabilna, ale możliwe, że to była wina sprzętu na którym dane mi było pracować. Natomiast X4/X5 wymaga już mocniejszych komputerów do stabilnej pracy, ale tak jak już pisałem wyżej - odwdzięcza się płynnością i komfortem pracy.

beer4free 
Bywalec

Wysłany: 14 Listopad 2010, 17:46   

u mnie w firmie mamy corele w wersji od 8 do 14 z pominięciem 10 i 12.

z wiekszy różnic to przede wszystkim import plików i trasowanie - X'y są lata świetlne od poprzedników

stabilność również na ich korzyść - 11 jest wybitnie niestabilna a dodatkowo zdarza się ze nie idzie zapisać pliku :/

w domu ostatnio zainstalowałem Corela x5 i jestem naprawdę mile zaskoczony tym programem. Importuje poprawnie takie pliki z którymi X4 ma kłopot do tego w końcu jest "ludzkie" zarządzanie kolorem.

Odpowiedz do tematu