Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o wyjaśnienie kilku spraw!
Autor Wiadomość
pierog 
Znawca

Wysłany: 30 Październik 2010, 01:11   Prośba o wyjaśnienie kilku spraw!

Znam programy tj.Photoshop,Corel itd w stopniu dobrym ,ale nigdy jeszcze nie robiłem projektów pod czyjeś zlecenie(za kasę) ,dlatego mam kilka nurtujących mnie pytań ,dla nie których pewnie proste i oczywiste ale nie dla mnie dlatego proszę o odpowiedź.

1.Czy żeby zacząć brać zlecenia trzeba posiadać własną firmę ? np. na logo,wizytówki,papiery firmowe itd ?

2.Gdzie znajdę jakieś dobre informację na temat tw.Księgi znaku?

3.Czy np. gdy wykonując jakiś projekt za pieniądze trzeba dołączać umowę o przeniesieniu praw autorskich? Czy można dołączyć taką umowę nie mając zał.firmy ? Jak taka umowa powinna wyglądać?

4.Czy wykonując komuś projekt z czcionką lub fotografią której nie kupiłem można dostać po uszach ? Co jeśli np. przerobie font lub zdjęcie ? to też się zalicza do nie legalnego użycia ? Jakie kary za to grożą ?

5.Gdzie znajdę jakąś tanią paczkę z fontami?Jakie Polecacie ? Czy fonty w pakiecie corela są darmowe i można stosować je komercyjnie ?

6.Czy projektując np. logo zawsze muszę brać pod uwagę to że będzie one wykorzystywane nie tylko w necie i robić je w palecie cmyk ?

7.Gdy ostatnio tworzyłem logo natknąłem się na taki problem ,dwa kształty były nałożone na siebie (ramka) i ( drugi obiekt wypełniający tą ramkę ) ,te wypełnienie nie było rysowane idealnie ,bo wiedziałem ,że ramka przykryje wszystkie nie doskonałości wypełnienia i moje pytanie brzmi.Jak szybkim sposobem można wypełnienie dopasować idealnie do ramki ? Umieszczę logo w załączniku bo podejrzewam ,że bez niego trudno będzie wam zrozumieć o co dokładnie się rozchodzi.Dodam ,że chciałbym uzyskać idealny kształt środka ramki (dokładnie ten kształt białej przestrzeni w ramce ).Wiem ,że można to odrysować krzywymi Beziera ,albo przenieść do Ps i tam zaznaczyć np.rożdżką/wypełnić przenieśc do Corela i strasować ,ale wydaję mi się ,że jest na prostszy sposób ,którego ja nie znam.

8.Bym zapomniał ,czy znacie jakieś dobre strony ze zdjęciami które będę mógł wykorzystywać w płatnych projektach bez żadnych konsekwencji?Wiem ,że płatne są darmowe też ,bo widziałem jak ludzie na forum umieszczali linki ,ale czy można takie zdjęcia wykorzystywać w komercyjnych projektach bez ryzyka że ktoś mnie oskarży o to ,że wykorzystałem jego zdjęcie/cia?

9.Czy np. gdy już mam gotowe "logo" dla klienta.To wypada mu je pokazać w róznych wersjach (achromatycznej,monochromatyczej,negatywnej oraz minimalnej).I tu moje pytanie ,jak to zrobić w Corelu ? Jak się przełączyć w Corelu ,by pracować w wersji 1bitowej czarno-białej ?

załącznik do pytania 7.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 397 raz(y) 109.01 KB

Ostatnio zmieniony przez pierog 2 Listopad 2010, 01:02, w całości zmieniany 3 razy  

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 30 Październik 2010, 06:51   

Ad. 7.
Zakładam, że ramkę i wypełnienie masz w wektorze. Wypełnienie umieść pod ramką. Wskaż samą ramkę i wybierz Rozmieść > Przekształć kontur w obiekt. Potem zaznacz oba obiekty i wybierz Rozmieść > Kształtowanie > Przytnij

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 30 Październik 2010, 15:32   

Nie odniose sie do wszystkich tych pytan - bo nie chce sie powtarzac. Wiele z tych spraw bylo poruszanych dosc szeroko na tym forum. Byly tez linki do wyjasnien dotyczacych znakow graficznych, badz dot. ksiegi znaku tego jak powinna byc zbudowana. O umowach tez nie tak dawno byla dyskusja.

Co do praw autorskich to najpelniejsza odpowiedz raczej dostaniesz na forum prawnym.
W pewnych wypadkach sprawa jest skomplikowana, bo mamy rozne kategorie np. dzielo zalezne, pochodne, inspiracja, cytat, dzielo samoistne i granica moze byc ciezka do wyznaczenia.
Bylo kilka glosnych spraw dot. graficznych projektow konkursowych na logo - potem oskarzenia o plagiat, biegli w sprawie, i na koniec zdania podzielone nawet wsrod ekspertow.
Do zdjec, czcionek, grafik czesto sa dolaczone informacje o prawach do nich. Jesli nie ma to trzeba dopytac autora. Roznie to wyglada, czasem trzeba umiescic informacje o zrodle pochodzenia, czasem autor chce byc tylko poinformowany ze jego dzielo bedzie uzyte w okreslonej publikacji, a czasem trzeba kupic utwor i tu tez moga byc rozne zastrzezenia w zaleznosci od pol eksploatacji, nakladow.
pozdr.

pierog 
Znawca

Wysłany: 30 Październik 2010, 16:01   

roland napisał/a:
Ad. 7.
Zakładam, że ramkę i wypełnienie masz w wektorze. Wypełnienie umieść pod ramką. Wskaż samą ramkę i wybierz Rozmieść > Przekształć kontur w obiekt. Potem zaznacz oba obiekty i wybierz Rozmieść > Kształtowanie > Przytnij

Tak też wcześniej myślałem ,ale coś mi nie wychodziło ,a to taki banał.
+1 pkt.Dziękuje za pomoc.

pierog 
Znawca

Wysłany: 30 Październik 2010, 16:07   

wawel napisał/a:
Nie odniose sie do wszystkich tych pytan - bo nie chce sie powtarzac. Wiele z tych spraw bylo poruszanych dosc szeroko na tym forum. Byly tez linki do wyjasnien dotyczacych znakow graficznych, badz dot. ksiegi znaku tego jak powinna byc zbudowana. O umowach tez nie tak dawno byla dyskusja.

Co do praw autorskich to najpelniejsza odpowiedz raczej dostaniesz na forum prawnym.
W pewnych wypadkach sprawa jest skomplikowana, bo mamy rozne kategorie np. dzielo zalezne, pochodne, inspiracja, cytat, dzielo samoistne i granica moze byc ciezka do wyznaczenia.
Bylo kilka glosnych spraw dot. graficznych projektow konkursowych na logo - potem oskarzenia o plagiat, biegli w sprawie, i na koniec zdania podzielone nawet wsrod ekspertow.
Do zdjec, czcionek, grafik czesto sa dolaczone informacje o prawach do nich. Jesli nie ma to trzeba dopytac autora. Roznie to wyglada, czasem trzeba umiescic informacje o zrodle pochodzenia, czasem autor chce byc tylko poinformowany ze jego dzielo bedzie uzyte w okreslonej publikacji, a czasem trzeba kupic utwor i tu tez moga byc rozne zastrzezenia w zaleznosci od pol eksploatacji, nakladow.
pozdr.

Trochę mnie oświeciłeś z nie którymi sprawami ,nie sądziłem że to aż tak skomplikowane. +1pkt za pomoc.

Jest ktoś jeszcze ktoś mógłby odpowiedzieć na resztę moich pytań :) ?

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 31 Październik 2010, 15:45   

1. Nie, można na umowę o dzieło.

3. Wsio ryba - albo przenosisz prawa i wtedy podatek 50 procent, albo patrz punkt 1 (jaki podatek to trochę bardziej indywidualna kwestia, bo zależy dla kogo, czy masz umowę o pracę, czy występujesz o chorobowy podatek, i gdzie ją - tą umowę o pracę - masz, bo inaczej chyba się rozlicza swojego pracodawcę robiąc fuchy dla niego, a inaczej zewnętrzne zlecenia itd.)

4. Jak Ci się "uda", to nie dostaniesz... ale ja np. od 2-3 lat bardzo zwracam na to uwagę. Trzeba w tym kraju zacząć przestrzegać prawa... i nie chodzi mi o prawo psów socjalistycznych w naszym rządzie, chodzi o prawa globalne (jak choćby prawa autorskie przy kupowaniu fotek np. z fotolii)

5. Jest fajny pack za jakoś niecałe tysiąc złotych netto... czy to tanio - dla mnie drogo : ) dla innego będzie tanio... gdzieś już o tym pisaliśmy... do tego sporo czcionek jest darmowych, są na tym forum nawet wątki z takimi stronkami. Pilnuj, czy mają komercyjne licencje!

8. Było na tym forum już też, np. sxc.hu.

ABu 
Doradca

Wysłany: 31 Październik 2010, 20:55   

ad 2. Do poczytania tutaj: e-alw.com/ksiega0.html
Przykłady: wpisz w google "księga znaku pdf" (bez cudzysłowów), pierwszych kilkanaście linków to właśnie księgi znaków.

ad 6. Wypada o tym pomyśleć, szczególnie projektując księgę znaku (tam powinny się znaleźć opisy kolorów również w CMYK-u). W końcu kiedyś firma prowadząca stronę/portal może się rozwinąć i np. będzie potrzebowała druków firmowych czy wizytówek. Co do samego projektowania - można zaprojektować pod sieć w RGB, ale trzeba stworzyć alternatywę dla CMYK.

pierog 
Znawca

Wysłany: 1 Listopad 2010, 15:41   

Sponsi napisał/a:
3. Wsio ryba - albo przenosisz prawa i wtedy podatek 50 procent, albo patrz punkt 1 (jaki podatek to trochę bardziej indywidualna kwestia, bo zależy dla kogo, czy masz umowę o pracę, czy występujesz o chorobowy podatek, i gdzie ją - tą umowę o pracę - masz, bo inaczej chyba się rozlicza swojego pracodawcę robiąc fuchy dla niego, a inaczej zewnętrzne zlecenia itd.)

Rozumiem ,że to zależy ode mnie jak i od tego dla kogo ten "projekt" wykonuję?Jeżeli robię takie zlecenie dla jakiejś poważnej firmy to prawdopodobnie zawszę będzie żądała ode mnie umowy o przeniesieniu praw autorskich?Wtedy płacę podatek od 50% uzyskania przychodu(czyli mniej niż normalnie)?W umowie zawsze powinienem uwzględnić kwotę brutto ? Nie bardzo jednak rozumiem jak to się odbywa ,bo z tego co czytałem to firma jest odpowiedzialna za odprowadzenie podatku ,więc wysyła mi kwotę pomniejszoną o koszt odprowadzenia podatku?Natomiast jeżeli wykonuję projekt dla osoby fizycznej to sprawa wygląda tak samo ? czy to ja jestem odpowiedzialny w tym wypadku za odprowadzenie podatku do US?

pierog 
Znawca

Wysłany: 1 Listopad 2010, 15:50   

ABu napisał/a:
ad 2. Do poczytania tutaj: e-alw.com/ksiega0.html
Przykłady: wpisz w google "księga znaku pdf" (bez cudzysłowów), pierwszych kilkanaście linków to właśnie księgi znaków.

Wiem ,wiem czytałem ,ale tam jest więcej obrazków niż tekstu ,więc wiele rzeczy nie wiem skąd się bierze.Np. proporcje i budowa loga?Pole ochronne ?Nie wiem na jakiej podstawie są wyliczane odstępy i wielkości.Czy to jest jakaś przyjęta norma ,dlatego myślałem ,że ktoś tu na forum zna dokładnie opisane źrodła na temat tw. chociażby tej podstawowej księgi znaku.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 1 Listopad 2010, 21:28   

Jak mniej niż normalnie : ) normalnie płacisz tam 19 na dzień dobry plus 20 od kosztów przychodu (tutaj mogę mylić kwoty, bo przeważnie po prostu podpisuję i nie zastanawiam się nad tym, grunt by ostatecznie wyszło potrącenie ok. 18 procent jakoś czy 19 - tylko, że to też zależy od paru czynników). 50 procent to jednak jest o wiele większy podatek : ) Ja dokładnie nie wiem, niestety, bo jeszcze nigdy nie przeniosłem praw : )

Przy podpisywaniu umowy deklarujesz co chcesz płacić - czy chorobowe, czy jesteś zatrudniony, czy student itd... i tam wychodzi potem, że od brutto 5000 na przykład wyjdzie Ci albo 18 procent (na oko) albo gorzej : ) zależy od Twojego stanu podatkowego.

Podatek płaci firma, która Ci płaci, a potem wysyła PIT jakoś w maju danego roku podatkowego. Ty to sobie rozliczasz potem w rozliczeniu i jest git.

Ja dokładnie nie wiem, bo po prostu mówię co chcę płacić (a ja np. mam status umowy o pracę + fuchy na dzieło/zlecenie robię i tam jest takie właśnie 18 procent pi razy drzwi) i mi to wszystko obliczają, potem przelew, PIT w maju i git...

ABu 
Doradca

Wysłany: 2 Listopad 2010, 09:44   

pierog napisał/a:
Nie wiem na jakiej podstawie są wyliczane odstępy i wielkości.Czy to jest jakaś przyjęta norma ,dlatego myślałem ,że ktoś tu na forum zna dokładnie opisane źrodła na temat tw. chociażby tej podstawowej księgi znaku.

To raczej kwestia gustu i doświadczenia niż odgórnych norm (każde logo zachowuje się inaczej). Po prostu musisz podejrzeć jak to robią inni i - o ile nie masz doświadczenia - próbować zrobić podobnie.

pierog 
Znawca

Wysłany: 10 Listopad 2010, 20:42   

odpowie mi ktoś na 9 pytanie :) ?

beer4free 
Bywalec

Wysłany: 10 Listopad 2010, 21:57   

1.wiele firm chce faktur Vat - nie bedąc fimą nie wystawisz im faktury. i

2.z tego co wiem to kazda firma ma swój przepis na ksiege znaku, jedne są bardziej profesjonalne inne mniej.

3.generalnie dla "czystej" sprawy należałoby taką umowę załączyć

4. można, tak samo jak z użyciem nieswojej templatki robiąc komuś strone www.
właściciel fontów,zdjęcia i znaku moze wystąpić do sądku przeciw firmie która go nielegalnie użytkuje - w następnej kolejności firma której to wykonałeś pozwie ciebie.

5.jak kupisz Corela to możesz używać wszystkich fontów zdjęć i clipartów komercyjnie.
co do fontów to całkiem fajne są eurofonty.pl i niedrogie

6.profesjonalnie przygotowane logo przewiduje praktycznie każdy aspekt jego użycia od rozdzielczości druku na wizytówce po numery kolorów różnych producentów folii do wyklejania- dlatego tez takie logo nie kosztuje 20 zł a często tysiące zł

8.cenę zdjęć należy umieścić w kosztach projektowania i kozystac z płatnych zdjęc - przynajmniej klient nie zobaczy "swojego" zdjęcia w folderze swojej konkurencji

9.a po co mu je tak pokazywac, skoro mu to nic nie mowi? wydaje mi sie ze core nie posiada takiej funkcji - musisz zrobic mape bitowa i "zaprezentowac" w powerpoincie lub innym photopaincie :)
Ostatnio zmieniony przez beer4free 10 Listopad 2010, 22:04, w całości zmieniany 1 raz  

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Listopad 2010, 21:59   

Przygotowujesz ksiege znaku w ktorej bedziesz mial te wszystkie wersje z opisem kolorow.
Logo robisz w grafice wektorowej wiec jesli miales logo w wersji np. cmyk, to latwo mozesz zamienic to na inne wersje kolorystyczne RGB, skale szarosci czy czarno-biale, ale robisz to recznie zmieniajac kolor wypelnienia lub upraszczajac znak np. w wersji czarno-bialej - bez szarosci.Wiec nie ma zadnego przelanczania sie na 1 bit. ;-) Wersje w negatywie tez mozna latwo zrobic odwaracajc wypelnienia, niekiedy dla tych uproszczonych wersji trzeba modyfikowac troche znak.
pozdr.

pierog 
Znawca

Wysłany: 11 Listopad 2010, 12:29   

no to czarno-białe i negatyw wiem jak zrobić ,ale zastanawiam się jak przedstawić logo w skali szarości skoro odcieni szarości jest dosyć sporo.I czy te różne warianty kolorystyczne loga powinny być robione w wektorach?Chyba lepiej ,bo klient od razu może sobie z takiego loga skorzystać i np. gdy pójdzie do agencji reklamowej zamówić jakieś ołówki firmowe ,czy np. będzie chciał umieścić reklamę swojej firmy w gazecie czarno-białej to nie będzie miał żadnych problemów.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Listopad 2010, 16:36   

Masz 256 odcieni szarosci do uzycia i wazne zeby te roznice miedzy nimi w znaku byly dostrzegalne... chyba ze efekt tego wymaga aby cos tam zanikalo itp. to wowczas roznica w stopniach jasnosci powinna byc mala.

Logo robisz w grafice wektorowej - bo uzyskujesz grafike salowalna, jak zrobisz jako mape bitowa pododajesz jakis cieni przezroczystosci to potem beda same problemy z reprodukacja tego na roznych mediach.

Warto jednak przygotowac tez wersje rastrowe - aternatywne - utworzone przez rastowanie wektorow - dla potrzeb stron www, animacji, filmu itp.
pozdr.

Odpowiedz do tematu