Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pilna pomoc odnośnie kolorów
Autor Wiadomość
maxon 
Początkujący

Wysłany: 31 Październik 2010, 10:43   Pilna pomoc odnośnie kolorów

Witam,
Potrzebuję pilnie pomocy. Stworzyłem mapę w CorelDraw przy użyciu palety RGB. Praca jest wieloarkuszowa A4, chcę ją przerobić w PDF, wstępnie wyeksportowałem do jpg przy użyciu CMYK. Włączam obraz przy użyciu IrfanView i kolory zielone zrobiły się strasznie jaskrawe. Gdy włączam w CorelPP to kolory są normalne. Gdy drukuję do PDF jednak kolory są jaskrawe.

Co zrobić żeby były takie jak ustawiłem w oryginale?
Mam Photoshopa również, podobno nim się da to zrobić?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 31 Październik 2010, 15:34   

Nie przejmuj sie tym co wyswietla program IrfanView. Bo on nie ma zarzadzania kolorami z obsluga profili cmyk. Kolory mozesz oceniac w programach ktore takie zarzadzanie oferuja - photo-paint, draw, illustrator, quark, ps itp.
Nie wiem tez czemu rastrujesz te mape do jpg. Jesli ma byc w pdf to mozna opublikowac do pdf, bez rastrowania. Przy publikowaniu do pdf tez jest troche opcji ktore dotycza kolorow wiec z nimi tez sie warto zaznajomic. Rowniez zarzadzanie kolorami w samym corelu ma wplyw na kolory w pdf. Temat b. szeroki, na forum byl na rozne strony opisywany. Bo tego typu pytania pojawiaja sie czesto. Napewno znajdziesz wiele watkow o kolorach, zarzadzaniu kolorami, o konwersji do cmyk, o profilach, til, tac itd.
pozdr.

stasiek
Początkujący

Wysłany: 10 Listopad 2010, 10:36   

Hej
jestem Tu nowy i chciałem się przywitać:)oraz zapytać o zmianę kolorów loga z kolorowego na monochromatyczne,
tj-mam logo w kilku kolorach przekształcone jest w krzywe i chciałbym by zostało jako krzywe ale było w odcieniach szarości.czy ktoś z was może mi pomóc?
logo jest robione w CoreL Draw 11
pozdrawiam Stasiek

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Listopad 2010, 10:46   

Roznie to mozna zrobic, chodzi o to aby popodmieniac kolory, mozna to robic wybierajac kolor i nast. shift F11 i w tym okienku wybrac palete/model skala szarosci i tak zrobic z kazdym, mozna tez zrobic to przy pomocy Edycja-> znajdz zamien -> zamien modele kolorow i tam wybrac jako docelowy skale szarosci.
pozdr.

stasiek
Początkujący

Wysłany: 10 Listopad 2010, 11:27   

dziękuję bardzo
pozdrawiam stasiek

Odpowiedz do tematu