Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem-Tekst po zapisaniu pliku w postaci PostScript
Autor Wiadomość
Pawcio
Początkujący

Wysłany: 9 Luty 2007, 13:01   Problem-Tekst po zapisaniu pliku w postaci PostScript

Czesc, zauwazylem ze po zamianie tekstu na krzywe i po przerobieniu .cdr na PostScript po naświetleniu na film, niektóre literki z są wypełnione tak jakby cos je rozłączało np literka "o" wyglada jak wielka kropa. Dlaczego tak sie dzieje?? Ale jak tekstu nie zamieniam na krzywe to wszystko jest w porządku.

Dodam jeszcze ze nie wszystkie literki w tekście sie wypełniają ale jedna na sto sie trafi i musze od nowa film naświetlać troche mnie to irytuje bo jak mam duzo tekstu i jest już zamieniony na krzywe to musze wszystko pisać od podstaw :evil:

Anence10
[Usunięty]

Wysłany: 9 Luty 2007, 17:17   

Catherine Zeta Jone Throatjob!
http://Catherine-Zeta-Jone-Throatjob.org

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 9 Luty 2007, 19:23   

Są przynajmniej dwa prawdopodobne rozwiązania:
1. Używasz PostScript v. 1, który ma ograniczenia w jednej krzywej do 5.000 węzłów;
2. Jest to wina wadliwego fontu (coś jak "ś" w corelowskim Switzerlandzie);

Rada: nie twórz postscriptów jako *.ps czy *.prn, ale zapisuj to do PDF w wersji "PDF X/3". W jednym i w drugim przypadku nie zamieniaj fontów w programie, ale po wyzerowaniu tabeli podstawień czcionek zaznaczaj przy druku (zapisie, eksporcie) funkcję "wyślij jako krzywe" (w PDF) lub odznacz/zdeaktywuj okienko "załaduj czcionki Type 1" (przy postscripcie).
Pamiętaj też, że w 95% tak czy owak Twój postscript w naświetlarni i tak przerobią na pdf-a...

HORNET 
Bywalec

Wysłany: 18 Marzec 2007, 10:39   

Miałem też to w cd 11 po zamianie tekstu akapitowego w krzywe. Radziłem sobie z tym w ten sposób, że zaznaczałem cały tekst i łączyłem.

Odpowiedz do tematu