|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
eksport CDR-->TIFF, duży format |
Autor |
Wiadomość |
JacekG
Początkujący
|
Wysłany: 19 Marzec 2007, 10:43 eksport CDR-->TIFF, duży format
|
|
|
Witam,
Ostatnio spotkałem się z problemem przy eksporcie rysunku do tifa. Ale zacznę od początku:
Często pracuję na mapach, zaznaczam obszary, wrysowuję różne detale itd. Najlepiej działa mi się w ten sposób, że wczytuję sobie na jedną warstwę podkład (mapę), a potem na kolejnych warstwach rysuję to co mi jest potrzebne. Wszysko działa miodzio. Potem jednak trzeba to wydrukować. Nie mam plotera, ale w okolicy są punkty usługowe drukujące wielkoformatowo i wszystko gra. Ale ostatnio pojawił się problem. Drukarnie te bardzo niechętnie przyjmują cdr-y tylko chcą tify nieskompresowane, 300dpi, CMYK, 100%.
I teoretycznie nie ma problemu, włączenie interesujących mnie warstw, polecenie export i ok. Ale ostatnio nie było ok, ponieważ jeden z wymiarów przekraczał 85 cm i przy eksporcie program nie przyjmował 100 % tylko mniej. Dla mnie takie zmniejszenie jest nidopuszczalne bo zaburzyłbym skalę.
Pytam więc czy ktoś się orientuje w czym tkwi problem, czy można gdzieś zmienić w opcjach przyjmowanie większych rozmiarów, z czego wogóle wynika ograniczenie i jak to przeskoczyć. Oczywiście nie chcę dzielić mapy anie zmniejszać "rozdzielczości".
Poza tym pozdrawiam chłopców-corelowców (jak to mi powiedzieli w jednej profesjonalnej i znanej drukarni) |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 19 Marzec 2007, 15:43
|
|
|
dlatego właśnie najlepiej jest wysyłać na pdf. taki format można dowolnie zmienić w jpg tif itp za pomocą Adobe photoshopa
Problem zbyt dużych rozmiarów w eksporcie do tifa przez Corel jest znany od jego najwcześniejszych wersji. Posiłkuj się więc formatem zastępczym, a potem zamieniaj go na oczekiwany przez usługodawców |
|
|
|
|
JacekG
Początkujący
|
Wysłany: 19 Marzec 2007, 15:52
|
|
|
Dobra jest to jakieś rozwiązanie...
Ale co z jakością, obawiam się że przy tych zabiegach (dwukrotne konwertowanie) szczegóły mapy mogą być nieczytelne, rozmyte.
Ale przetestuję ten sposób...
Jakieś inne sugestie?? |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Marzec 2007, 22:29
|
|
|
PDF w opcjach ma naprawdę dużo możliwości, więc można cuda zdziałać - możesz zresztą zaznaczyć przy eksporcie wersję PDF/X-3 z ewentualną zamianą fontów na krzywe, żeby na wszelki wypadek nie mieć problemów. A żeby było ciekawiej, to Corel lepiej robi pdf'y niż niektóre adobe'owskie aplikacje ;)
A co do "chłopców-corelowców": bierze się taki pogląd stąd, że rzesza userów, którzy pobawili się Corelem przez trzy godziny i wyszedł im efekt przeźroczystości zaraz uważa się za speców i "wyrzygują" wprost swoje tzw. projekty. Poza tym nie wolno oddawać na zewnątrz projektów w formatach natywnych, ale zamkniętych... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|