|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
VB lista fontów |
| Autor |
Wiadomość |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 26 Grudzień 2010, 21:55 VB lista fontów
|
|
|
Heloł,
mam problema. Skrypty w VB pisałem dawno, dawno, dawno, temu i albo pamięć mnie zawodzi, albo nigdy nie zajmowałem się takim tematem, albo zwyczajnie skleroza.
Do rzeczy. Wykombinowałem własny formularz, wstawiłem ListBox i ......
Tutaj przejrzałem dokumentację Corela, mordowałem Googla i nie znalazłem...
i chciałbym wypełnić listobox nazwami zainstalowanych w windowsie fontów.
I to wsio.
Pozdrawiam i życzę łagodnego powrotu do rzeczywistości, po świętach.
Czarek Pawlak |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 31 Grudzień 2010, 05:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
global
Praktyk

Pomógł: 3 razy Wiek: 56 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 68 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 27 Grudzień 2010, 07:35
|
|
|
| Chrystusika radzę maksymalnie powiększyć, skontrastować, zwektoryzować, zamienić wektory na np. żółte linie, nałożyć na bitmapę i ręcznie dłubać poprawki. Ale zapewne to wiesz. Mnóstwo rzeczy w ten sposób robiłem zawodowo. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 27 Grudzień 2010, 07:44
|
|
|
A już myślałem, że ktoś wymyślił sposób na te fonty :)
Oczywiście, że wiem o trasowaniu, ale trochę głupio wystartować z trasowaniem do XIX w. rysunku piórkiem, a poza tym tak samo jak ja doskonale wiesz, że poprawianie efektów trasowania, to często znacznie więcej roboty niż rysowanie, a jak bym chciał np. wyciąć taki trasowany obrazek z folii, to od razu mogę się udać do serwisu od ploterów i mam duże szanse wrócić, zanim skończy się wycinać :)
Pozdrawiam, wszystkiego ciepłego. Oczywiście oprócz piwa i wódki :) |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 28 Grudzień 2010, 22:30
|
|
|
Cześć,
nie dawało mi spokoju, ale jak to mówią, szukajcie, a znajdziecie. Trochę się nasiedziałem ale w końcu znalazłem i to w dokumentacji VBA Corela. Aplikacja ma właściwość FontList i w tym obiekcie znajdują się nazwy wszystkich zainstalowanych w systemie fontów. Nie wiem jeszcze czy jednym poleceniem da się przepisać cały FontList do ListBox, na razie zrobiłem to w pętli (fontlist wygląda na zwykła tablicę i ma właściwość Count).
-----------------------
Private Sub UserForm_Activate() ' funkcja uruchamian w momencie wyświetlania formularza
Dim i As Integer
ListBox1.Clear ' wyczyszczenie listy na którą zostaną wpisane nazwy zainstalowanych fontów
For i = 1 To FontList.Count ' fontlist.count -> ilość zainstalowanych fontów
ListBox1.AddItem (FontList(i))
Next i
ListSort ''wywołanie funkcji, która sortuje listę
ListBox1.ListIndex = 0
End Sub
'--------------------------------------------
Private Sub ListSort() ' alfabetyczne sortowanie listy
Dim iCount As Integer
Dim i As Integer
Dim j As Integer
Dim temp As String
iCount = ListBox1.ListCount
For j = 0 To iCount - 2
For i = 0 To iCount - 2
With ListBox1
If UCase(.List(i)) > UCase(.List(i + 1)) Then
temp = .List(i + 1)
.List(i + 1) = .List(i)
.List(i) = temp
End If
End With
Next i
Next j
End Sub
Żeby informacja była kompletna, a temat zamknięty |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|