Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygotowanie pliku do naświetelnia
Autor Wiadomość
lobo4581
Praktyk

Wysłany: 11 Czerwiec 2013, 06:58   Przygotowanie pliku do naświetelnia

Dzień Dobry

W jaki sposób mam przygotować plik do naświetlarni z 6 kolorami na koszulkę z zdjęciem, która będzie wykonana w technice sitodruku? Czy wcześniej muszę w jakiś sposób ograniczyć kolory na zdjęciu nim dokonam separacji? Jeśli tak to w jaki sposób można te kolory ograniczyć za pomocą np photoshopa?

Pozdrawiam

cradle of filth.zip
Pobierz Plik ściągnięto 199 raz(y) 153.49 KB

Ostatnio zmieniony przez lobo4581 11 Czerwiec 2013, 08:43, w całości zmieniany 1 raz  

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 11 Czerwiec 2013, 07:50   

Bierzesz sześć pantonów, albo CMYK+2 pantony i przygotowujesz plik (tj. zdjęcie, jak piszesz) zgodnie z zasadami sitodruku - a więc unikasz mieszania kolorów, wypełnień gradientowych itp. A w PhotoShopie skup się na Image/Mode/Duotone z użyciem pantonów.

A potem drukujesz na drajwerze postscriptowym rozbarwienia na plik, który zanosisz do naświetlarni, gdzie robią Ci klisze.
A przede wszystkim porozmawiaj z tym, kto to będzie drukował sitem. Dowiesz się, czego powinieneś unikać i jak to zrobić, a także, jakie filmy zrobić - negatyw czy pozytyw i lewo- czy prawoczytelny. :-)

Pokaż to zdjęcie, to będzie wiadomo, o co chodzi. Być może należałoby dla potrzeb sitodruku zastosować np. posteryzację...

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 11 Czerwiec 2013, 08:10   

Jeśli to sito to świecimy pozytyw prawoczytelny.
Jeśli są rastry - to kąty fleksograficzne. Liniaturę musi Ci podać Siciarz.
Ważne też dowiedzieć się, czy kolory mogą się nakładać.
Jak pisze Trurl najlepiej załącz wzór który chcesz świecisz.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 11 Czerwiec 2013, 08:16   Re: Przygotowanie pliku do naświetelnia

lobo4581 napisał/a:
Dzień Dobry

W jaki sposób mam przygotować plik do naświetlarni z 6 kolorami na koszulkę z zdjęciem, która będzie wykonana w technice sitodruku? Czy wcześniej muszę w jakiś sposób ograniczyć kolory na zdjęciu nim dokonam separacji? Jeśli tak to w jaki sposób można te kolory ograniczyć za pomocą np photoshopa?

Pozdrawiam

Jeśli to sito to świecimy pozytyw prawoczytelny.
Jeśli są rastry - to kąty fleksograficzne. Liniaturę musi Ci podać Siciarz.
Ważne też dowiedzieć się, czy kolory mogą się nakładać.
Jeśli to jest zdjęcie to z założenia składa się z 4 kolorów CMYK. Myślę, że chodzi Ci o jakieś pseudozdjęcie w postaci grafiki która ma 6 różnych kolorów. W tym wypadku zacznij od Siciarza który Ci powie, czy wzór rozbarwiać na 4 kolory CMYK-a czy na 6 pantonów.
Jak pisze Trurl najlepiej załącz wzór który chcesz świecisz.

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 11 Czerwiec 2013, 08:46   

Dziękuję za szybką odpowiedź. Dodałem załącznik w którym znajduje się przykładowe zdjęcie które musimy umieścić na koszulce. Konkurencja robi to jak na zdjęciu które również jest w załączniku.

Zdjęcia są przykładowe. Chodzi mi o ogólne postępowanie z taką grafiką, która zawiera gradienty. Ja kiedyś przygotowywałem sito pod gradient, ale to był tylko jeden kolor w logo. Tutaj to jest wyższa szkoła jazdy ;) Chciałbym się tego nauczyć.

Z góry dziękuję za pomoc

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 11 Czerwiec 2013, 09:05   

lobo4581 napisał/a:

...Tutaj to jest wyższa szkoła jazdy...

I masz rację. Zacznij od czegoś prostszego.
W tym przykładzie masz 4-5 kolorów.
A) Wersja prostsza. 5 kolorów. Najpierw biały podkład, potem pełny CMYK
B) Wersja prawidłowa. 4 kolory: CMY + biały. Ale biały robiony jako negatyw czarnej kliszy + odpowiedni podkład pod CMY.
Tego typu wzór trzeba dokładnie uzgodnić z zakładem siciarskim. Czy się podejmą, jaką techniką, może jednak sublimacją lub nadruk drukarką atramentową. Jeśli typowe sito to jaką liniaturą są w stanie zrobić? itp.
Jeśli chcesz iść w sito i koszulki, zacznij od białych koszulek. Opadnie Ci na początek zabawa z podkładem.

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 11 Czerwiec 2013, 09:39   

Marek, czyli wystarczy zrobić separację kolorów na CMY+biały podkład (tylko do czarnych koszulek), inne kolory koszulek to separacja na CMYK, tak?

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 11 Czerwiec 2013, 10:25   

lobo4581 napisał/a:
Marek, czyli wystarczy zrobić separację kolorów na CMY+biały podkład (tylko do czarnych koszulek), inne kolory koszulek to separacja na CMYK, tak?

Tak, bo czarny da koszulka.
Ale właściwe przygotowanie jest dużo trudniejsze, bo nie znam programu który by automaycznie przygotował białą seperację. Ja to robiłem kilka lat temu i mniej więcej tak. Robiłem separację na CMYK, następnie czarny kolor robiłem inwersję (negatyw). Potem ręcznie podmalowywałem tam gdzie jeszcze musiał być biały pod innymi kolorami. Tak wypuszczałem kliszę, pisząc oczywiście, przy czarnej, że to ma być drukowane białym.

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 30 Marzec 2014, 14:42   

Witam

Proszę o podanie rozdzielczości do przygotowalni sitowej o liniaturze 75 i 90 lpi. Czy to jest zależne od koloru?

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 30 Marzec 2014, 14:59   

Jak przygotowywać podkład? Jakieś ogólne zasady? Chodzi mi o rozmycie do koloru koszulki na krawędziach.

Może znacie jakąś literaturę do tego albo kurs?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 30 Marzec 2014, 17:43   

Z reguły rozdzielczość powinna być Liczbowo dwukrotnie większa od liniatury, tak więc np do offsetu na kredzie, gdzie liniatura jest równa 150 lpi stosujemy rozdzielczość bitmap 300 dpi przy rozmiarach 1:1. Przy Twoich liniaturach teoretycznie wystarczyoby odpowiednio 150 i 180 dpi, ale ja bym ne schodził poniżej 200 dpi przy skali 1:1 - masz wtedy gwarancję, że piksele nie wyjdą. O rozmycie zapytaj siciarza, bo nie wiadomo, jakie ma możliwości.

Artur Miernik 

Wysłany: 30 Marzec 2014, 23:25   

Współczynnik jakości jest 1,41 x liniatura. 2 x liniatura to jest z zapasem.

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 31 Marzec 2014, 12:44   

Rozumiem.
Czasem się zdarza na koszulkach że kolor np czarny jest kolorem koszulki i niektórych części zadruku. Mam akurat koszulkę gdzie kolor czarny nie jest nadrukowany, lecz jest kolorem koszulki.
Jak szybko wyodrębnić kolor czarny z projektu, by był kolorem koszulki? W photoshopie jest różdżka, ale nie jest ona zbyt dokładna. Zdaje sobie sprawę że jak coś takiego występuje to ten kanał musi być uwzględniony na każdym z kolorów, tak?

Co z rozmyciem do koloru koszulki (jak pozbyć się podkładu białego)?

Pozdrawiam

chezare 

Wysłany: 31 Marzec 2014, 15:01   

Chcesz drukować fotografie na sicie?

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 31 Marzec 2014, 16:26   

Między innymi. Zdjęcia i grafiki rastrowe.

Odpowiedz do tematu