|
Jak zrobić siatkę heksów |
| Autor |
Wiadomość |
sipio
Początkujący

|
Wysłany: 29 Grudzień 2010, 21:23 Jak zrobić siatkę heksów
|
|
|
Witam,
chciałbym móc robić siatkę heksów, podobnie jak istnieje funkcja papier kratkowany.
Ale nie mogę znaleźć.
A nie wierzę, że zostaje mi tylko ręczne ustawianie heksów jeden obok drugiego.
Może po prostu ta funkcja gdzieś jest ukryta?
Ewentualnie czy istnieje jakaś nakładka do takich rzeczy.
Na gimpa znalazłem coś takiego http://axiscity.hexamon.n...e/gimp/hexgimp/
Może jest odpowiednik dla Corela?
pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 30 Grudzień 2010, 08:49
|
|
|
W CorelDRAW nie ma takiej funkcji.
Jednak ręczne stworzenie takiej siatki nie powinno zająć więcej niż kilkanaście sekund. Np. po narysowaniu jednego obiektu, tworzysz odbicie w dół. Powielasz tą czynność wciskając Ctrl+R (możesz nawet przytrzymać dłużej wciśniętą kombinację klawiszy). Później zaznacz całą kolumnę i złap za boczny węzeł i przeciągnij obiekty do odpowiedniego węzła z drugiej strony. Nie zapomnij o PPM podczas wykonywania tej czynności. Później znowu Ctrl+R i gotowe. |
|
|
|
 |
sipio
Początkujący

|
Wysłany: 30 Grudzień 2010, 09:38
|
|
|
Dzięki wielkie za pomoc, udało się na piechotę i nawet w miarę szybko.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 30 Grudzień 2010, 10:58
|
|
|
| roland napisał/a: | W CorelDRAW nie ma takiej funkcji.
Jednak ręczne stworzenie takiej siatki nie powinno zająć więcej niż kilkanaście sekund. Np. po narysowaniu jednego obiektu, tworzysz odbicie w dół. Powielasz tą czynność wciskając Ctrl+R (możesz nawet przytrzymać dłużej wciśniętą kombinację klawiszy). Później zaznacz całą kolumnę i złap za boczny węzeł i przeciągnij obiekty do odpowiedniego węzła z drugiej strony. Nie zapomnij o PPM podczas wykonywania tej czynności. Później znowu Ctrl+R i gotowe. |
Roland, a co to znaczy "boczny węzeł... do odpowiedniego węzła" ? A PPM to "prawy przycisk myszy? |
|
|
|
 |
roland

|
Wysłany: 30 Grudzień 2010, 17:52
|
|
|
Fakt. Trochę skrótów myślowych. "Boczny węzeł" to węzeł w "sześciokącie" z jego lewej lub prawej strony. Ten węzeł należy przeciągnąć w "zagłębienie" po przeciwnej stronie (zaznaczone strzałką). Rysunek w załączniku.
A PPM to oczywiście prawy przycisk myszy.
hex.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 380 raz(y) 29.65 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 30 Grudzień 2010, 21:03
|
|
|
Roland, coś kombinujesz? Ctrl+R u mnie obraca figurę, a do powielania służy Ctrl+D.
Tak jest w X3 i z tego co pamiętam we wcześniejszych wersjach było tak samo.
Ja po narysowaniu figury włączyłbym przyciąganie do obiektów złapał za węzeł jak mówisz PPM, przeciągnął w odpowiednie miejsce, puścił PPM :) i zrobił kopiuj tutaj, a później Ctrl+D tyle razy ile potrzeba. Później zaznaczył wszystko i powtórzył procedurę w drugim kierunku.
COTS? :) |
|
|
|
 |
roland

|
Wysłany: 31 Grudzień 2010, 08:32
|
|
|
Nie kombinuję
Ctrl+R powtarza ostatnio wykonaną czynność. Czyli musiałeś przed wciśnięciem Ctrl+R obracać obiekt. A ja przecież napisałem | roland napisał/a: | | tworzysz odbicie w dół. Powielasz tą czynność wciskając Ctrl+R | Czyli Ctrl+R powtórzy odbicie, a nie obrót. Pamiętaj jednak, by podczas tworzenia odbicia wcisnąć PPM (tak, to skrót dla prawego przycisku myszy).
Podany przez Ciebie skrót Ctrl+D służy do duplikowania obiektu. Czyli coś w stylu kopiuj i wklej. Jednak Ctrl+D oprócz duplikowania obiektu przesuwa o zadaną odległość kopię. Ta zadana odległość jest definiowana w oknie dialogowym,które pojawia się gdy pierwszy raz, po zainstalowaniu programu, wciśniemy Ctrl+D (domyślnie proponowane jest 5 mm). Można tą odległość zmienić, wybierając Narzędzia > Opcje > Dokument > Ogólne.
| chezare napisał/a: | | złapał za węzeł jak mówisz PPM, przeciągnął w odpowiednie miejsce, puścił PPM :) i zrobił kopiuj tutaj |
A szybciej będzie gdy to zrobisz używając LPM, a w trakcie przeciągania klikniesz PPM. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 31 Grudzień 2010, 11:06
|
|
|
Oj Cezar, ale ty głupi jesteś żeby się z administratorem kopać?
Z tym Ctrl R, to się rzeczywiście wygłupiłem, ale wydaje mi się, że moja metoda jest bardziej jednolita, że tak powiem. Nie wiem Roland czy zauważyłeś, ale nie starałem się być jakoś śmiertelnie poważnym. Każdy sposób jest dobry jeśli prowadzi do celu, choć nie wszystkie drogi są tej samej długości :) Najważniejsze, że człowiek wie jak narysować plaster miodu.
Póki co życzę Roland Tobie i wszystkim Forumowiczom wszystkiego dobrego w Nowym Roku i samych udanych eksperymentów z CorelDraw.
Trzymajcie się ciepło.
Czarek |
|
|
|
 |
|
|