Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak na stałe wyłączyć Quick Correct?
Autor Wiadomość
ihuarraquax
Bywalec

Wysłany: 4 Styczeń 2011, 14:54   Jak na stałe wyłączyć Quick Correct?

Jak można na stałe wyłączyć dobrodziejstwo zwane Quick Correct w Corelu 10?
Udało mi się to dawno temu na starym sprzęcie, z Windowsami XP. Teraz przesiadłem się na nowego laptopa z Windows7 i próbuję się pozbyć tej całej Autokorekty, ale bezskutecznie. Całą drogę przez Tools/Customization/Text/QuickCorrect znam, ale tym razem wszystko działa mi wyłącznie na chwilę. Kopiowałem ze starego komputera pliki coreldrw.ini i coreldrw.cdt, nic nie pomaga, zawsze po starcie Corela ustawia się wszystko na ON, tak samo po wczytaniu nowego cedeera. Może jest jakaś sprytna linia, którą dałoby się wpisać do coreldrw.ini w sekcji [Text Options]?

ihuarraquax
Bywalec

Wysłany: 5 Styczeń 2011, 23:18   

Zanim zapytałem tu na forum, szukałem podobnych pytań i odpowiedzi w sieci. Problem się czasem pojawiał, a odpowiedzi zazwyczaj kończyły się na sugestii, że "pewnie masz zepsutą kopię". Dlatego tym chętniej podzielę się znalezionym rozwiązaniem.

Ustawienia w Tools/Customization Corel zapisuje w różnych miejscach. Robiłem testy. Zmieniałem różne parametry i patrzyłem, które pliki ulegają modyfikacji. Na nowym sprzęcie (pod systemem Windows7) wszystko sprowadzało się do kilku plików z rozszerzeniem *.ini oraz do corelDRAW.cdt. Zwłaszcza coreldrw.ini był kuszący, ponieważ zawierał sekcję [Text Options], gdzie niektóre z czynionych zmian były widoczne.

Kiedy jednak pobawiłem się w ten sam sposób na starym sprzęcie (pod Windowsami XP), okazało się, że modyfikowany jest jeszcze plik coreldrw.tpa.

Pięć przełączników, a mianowicie Capitalize first letter..., Change straight quotes..., Correct two initial..., Capitalize names of days oraz Replace text while typing, zapisuje się w pliku coreldrw.tpa na pięciu bitach jednego bajtu (około pozycji 1879, ±1), od drugiego do piątego. Przykładowo ustawienie ich kolejno na OFF, ON, OFF, OFF, OFF daje wartość bajtu 4, a ON, OFF, ON, OFF, ON - 42.

Problem z pozbyciem się Autokorekty sprowadził się do bardzo prostej przyczyny: po instalacji Corela pod Windows7 plik coreldrw.tpa znalazł się w folderze, do którego trzeba mieć uprawnienia administratora. Program Corel zapisał co mógł i gdzie mógł, a próba nadpisania pliku coreldrw.tpa skończyła się odmową. Niektóre programy w takiej sytuacji wypisują komunikat o błędzie i wysypują się, a Corel po prostu nie zapisał i udawał, że żadna nieudana próba nie miała miejsca, ku nieświadomości użytkownika.

Poza Corelem, korzystając z uprawnień administratora, nadpisałem plik coreldrw.tpa w tym całym jego chronionym folderze, z nową wartością wspomnianego bajtu, taką jak chciałem, zmienioną innymi narzędziami. Teraz wszystko działa pięknie, a z Autokorekty mam wyłącznie zamienianie cudzysłowów prostych na drukarskie, czyli tak jak chciałem.

Mam nadzieję, że powyższy opis rozwiązania problemu komuś się przyda :-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 6 Styczeń 2011, 10:34   

No więc tak: Narzędzia/Opcje/Tekst/Szybkie sprawdzanie i odptaszkuj wszystko (sorry, mam polskiego Corela, a nie pamiętam tych napisów po angielsku).
To jednak nie wszystko, bo jak wyłączysz Corela i znowu go włączysz, to Quick Correct znowu się pojawi. Musisz więc zrobić tak: Narzędzia/Opcje/Dokument i zaptaszkuj opcję Zapisz opcje jako domyślne dla nowych dokumentów.
Miłego odptaszkowywania i zaptaszkowywania... ;-)

Odpowiedz do tematu