Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
błąd przy eksportowaniu do jpg lub png
Autor Wiadomość
kincho2 
Bywalec

Wysłany: 22 Styczeń 2010, 19:25   błąd przy eksportowaniu do jpg lub png

Witam!
Mam następujący problem podczas eksportowania plików do jpg lub png. Kiedy ustawiam wielkość pliku wynikowego powyżej 1000 pikseli (obojętnie czy w szerokości czy wysokości) podczas klikania OK widzę że Corel zamienia mi wielkość na dużo większą (kilkadziesiąt tysięcy pikseli), Eksport trwa bardzo długo, a gdy już wyeksportuje, pliku nie można otworzyć. Podczas ustawienia wielkości na np 1500 pikseli rozmiar pliku drastycznie się zwiększa, na ok. 80 MB. I wtedy następuje to co opisałem. Wie ktoś w czym jest pies pogrzebany?
CorelDRAW X4 / system Win7 x64 / 4GB RAM

Przed chwila zauważyłem coś takiego. Eksportuje plik który ma największy rozmiar 999 pikseli to wszystko gra. Gdy wpisze szerokość zamiast 999 pikseli 1000 pikseli wielkość pliku wzrasta z ok 2MB do ponad 2GB! natomiast wysokość automatycznie zmienia się na ponad 24 tys. pikseli!

Untitled-1.jpg
zamieszczam zrzuty z okienka exportu
Pobierz Plik ściągnięto 488 raz(y) 135.45 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Styczeń 2010, 14:24   

a pomoc tech. Corela co na to?
Niestety nie mam ani win 7 ani x3, x4 wiec nie mam jak sprawdzic.

Jako alternatywne rozwiazanie proponuje sprawdzic czy photo-paint nie otworzy pliku cdr jak trzeba i z niego mozna juz zapisac do jpg, png itp.
pozdr.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 19:26   

Nie ustawiaj wielkości eksportowanego pliku w pikselach, które są różnej wielkości na różnych komputerach. Rób tak: Wykonaj w skali 1:1 rysunek, który chcesz wyeksportować. Podczas eksportu wybierz nie ilość pikseli, a rozdzielczość , przy czym zasada jest taka do druku offsetowego wybierasz 300 dpi, a na ekran monitora - 72 dpi. Gdybzś chciał wicej informacji, pisz. Odpowiem. :->

kincho2 
Bywalec

Wysłany: 1 Luty 2010, 09:21   

Problem w tym że kiedy wybieram eksportuj domyślnie ustawiony jest rozmiar 1x1 piksel i 300dpi.:(
Po przeinstalowaniu corela wszystko było ok. Ale tylko wtedy gdy sprawdzałem to zaraz po instalacji. Dziś uruchamiam corela, chcę eksportować i znów to samo.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 1 Luty 2010, 09:52   

Nie przejmuj się wartościami domyślnymi. Ustaw po swojemu, tzn. 100% rozmiaru, jednostki - milimetry, a nie piksele, rozdzielczość - 300 dpi, no i tryb kolorów - Grayscale albo RGB (jeśli potrzebujesz CMYK, to lepiej zamienić w Photoshopie RGB na CMYK). Pamiętaj, że jpg może być tylko grayscale albo RGB. Wprawdzie w Photoshpoie można zapisać CMYK-owy jotpeg, ale w niczym innym go nie otworzysz.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Luty 2010, 13:42   

Na rynku jest dostepnych wiele programow o duzych mozliwosciach, wiec bylbym ostrozny przy pisaniu ze tylko w/w program otworzy jpg CMYK. Nie trzeba szukac daleko i dlugo aby na takie programy trafic. :-)
pozdr.

kincho2 
Bywalec

Wysłany: 1 Luty 2010, 20:35   

Kiedy ustawiam na 100% w jednostkach mm to wszystko fajnie się eksportuje. Mam tylko jeszcze pytanie. W przypadku kiedy będę chciał plik jpg lub png w lepszej rozdzielczości, to rozumiem, że muszę najpierw swój rysunek w corelu rozciągnąć do większych rozmiarów i wtedy eksportować w skali 100%? Nie ma nikt pomysłu na to co może być przyczyną tego, że program sam sobie zmienia rozdzielczość przy eksporcie? To już pytanie tak tylko z ciekawości.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 1 Luty 2010, 22:12   

Hmm... W lepszej rozdzielczości, powiadasz... A w jakiej? - Na ogół wystarcza 300 dpi w skali 1:1 (do druku offsetowego na papierze offsetowym. W takim druku stosuje się liniaturę rastra 133 lpi. Przy druku offsetowym na kredzie stosuje się 150 lpi, no maksymalnie 175 lpi). A rozdzielczość drukowanych grafik rastrowych powinna być liczbowo równa podwojonej liniaturze rastra - a więc np. przy liniaturze 175 lpi grafika rastrowa powinna mieć 350 dpi. Większe rozdzielczości nie mają sensu, dane są ciężkie i tracone przy druku. Wyjątkiem jest grafika jednobitowa, która wychodzi w druku dobrze, jeśli ma 600 dpi, a niektórzy twierdzą, że najlepiej, gdy taka grafika ma 1200 dpi. Ale grafika jednobitowa nie jest taka ciężka...
Rzeczywiście, jeśli planujesz grafikę rastrową eksportowaną z Corela, która ma ponad 300 dpi, zrób ją odpowiednio większą i w PhotoShopie zmniejsz przy nieaktywnej opcji Resample Image. A jeśli nie wiesz, jak ją zwiększyć (tzn o ile powiększyć rozmiary liniowe), żeby uzyskać w eksporcie grafikę rastrową o rozdzielczości większej niż 300 dpi, daj znać, napiszę na Forum... :->

kincho2 
Bywalec

Wysłany: 1 Luty 2010, 22:30   

Ok, dzięki. W razie problemów będę jeszcze pisał :)

anial 
Początkujący

Wysłany: 21 Listopad 2010, 21:34   

Odkopuję temat, bo może komuś pomoże

Miałam podobny problem z X4 na Viście 64
(wariowały wymiary eksportu jpg)
Pomogła instalacja Service Packa 2

Pozdrawiam

Pirxeus 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2011, 09:11   

Projekt:

wybór eksportu:

ustawienia:

gotowy eksport do .jpg:

Jak pozbyć się tego białego pola z eksportowanego obrazka?

CorelDRAW 12 windows 7 32 bit.

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 10 Styczeń 2011, 10:22   

byćmoże masz jakiś niewidoczny obiekt po prawej. włącz widok szkieletowy i sprawdz

Pirxeus 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2011, 13:39   

Nie na pewno nic tam nie ma, mam sporo tego typu plików i chcę najlepiej masowo eksportować do .jpg. Irytuje mnie ten wolny obszar i muszę go ręcznie obcinać w innym edytorze do plików .jpg.

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 10 Styczeń 2011, 14:01   

przy exporcie do innego formatu jest tak samo ?

Cysorz 

Wysłany: 10 Styczeń 2011, 14:16   

Być może któryś z pozostałych elementów (tekst, krzywe, krzywe z tekstu) mają jakiś węzeł (lub sam wektor) poza obszarem? Spróbuj eksportu po kolei, tzn. np. samą bitmapę, część krzywych, bitmapa z częścią krzywych itp. oczywiście przy zaznaczonej opcji "eksportuj tylko zaznaczone". Powinieneś wyłapać element, który jest odpowiedzialny za takie zachowanie.

chezare 

Wysłany: 10 Styczeń 2011, 18:24   

Kincho2, rozumiem, że chodzi Ci o obrazek, który ma być wyświetlany i stąd te piksele?
Spróbuj przy eksporcie ustawić najpierw rozdzielczość, a dopiero później wymiary w pikselach, albo F8 przy uruchamianiu Corela.
Koleżance Pirxeus mogę powiedzieć tyle, że używałem Corela w różnych wersjach i w życiu się z czymś takim nie spotkałem. Coś tam musi być w tym białym polu, albo tło, albo ...? Rozumiem, że jest obrazek wektorowy?
Trurl, wiem że w wiesz o co chodzi, dlatego zapytam się, tak z czystej ciekawości :)
Czym różni się obrazek wyeksportowany z CorelDraw czy PhotoPaint do jpg z paletą CMYK od tego samego obrazka tylko wyeksportowanego z paletą RGB, bo że się różni widać gołym okiem. Mało tego, informacja o tym CMYK jest gdzieś w jpg zapisana, bo przeglądarka te pliki odróżnia, na co dowód niżej.

Pirxeus 
Początkujący

Wysłany: 11 Styczeń 2011, 07:18   

miszcz301 napisał/a:
byćmoże masz jakiś niewidoczny obiekt po prawej. włącz widok szkieletowy i sprawdz

Jest problem z tabelami skopiowanymi z Worda 2007. Nie wiedzieć czemu po kopiowaniu z Worda za pomocą CTRL+C i wklejeniu w Corelu CTRL+V obszar jest większy od kopiowanej tabeli. Niestety mam problem bo mam setki takich dokumentów i będe musiał chyba ręcznie jednak obcinać po eksporcie.

Tak jest tak samo w innych formatach eksportów: .bmp, .gif, .png

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 11 Styczeń 2011, 07:27   

Pirxeus napisał/a:
miszcz301 napisał/a:

Jest problem z tabelami skopiowanymi z Worda 2007. Nie wiedzieć czemu po kopiowaniu z Worda za pomocą CTRL+C i wklejeniu w Corelu CTRL+V obszar jest większy od kopiowanej tabeli. Niestety mam problem bo mam setki takich dokumentów i będe musiał chyba ręcznie jednak obcinać po eksporcie.

Tak jest tak samo w innych formatach eksportów: .bmp, .gif, .png

ja bym próbował to dociąć przed exportem, lub wkadrowac wszystko w obiekt wielkości obszaru exportowanego. (później coś zmienisz i znowu export i docinanie.)

później próbować makro, jak masz dużo plików.

chezare 

Wysłany: 11 Styczeń 2011, 07:47   

Przepraszam Pirxeus za zmianę płci :)
Jaki Office napisałeś, a jaki Corel? Mój stary office97 kopiuje i eksportuje tabele z Worda i Excela do X3 elegancko, nic szczególnego się nie dzieje.
Jeszcze raz przepraszam.

Odpowiedz do tematu