|
białe tło pod drop shadow |
| Autor |
Wiadomość |
heldan
Początkujący

|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 11:36 białe tło pod drop shadow
|
|
|
Witam,
dopiero raczkuję z grafiką komputerową. Dzisiaj zacząłem tworzyć pierwsze swoje logo. Utworzyłem obiekt i zrobiłem do niego cień. Naokoło nie ma tła. Podczas zapisu wszystko by było ok, gdyby nie to, że w miejscu gdzie jest cień robi się białe tło, chciałbym żeby tego białego nie było.
Pracuję w Corelu x5. |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 11:42
|
|
|
| załącz projekt, w wersji 9.0 |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 12:29
|
|
|
| Domyslam sie ze zapisujesz do PNG z przezroczystym tlem, cień ma wtapianie dlatego masz to białe tło, jedyne wyjście to pozbyc się cienia. |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 12:34
|
|
|
| Sprecyzuję to co napisał s-p-i-n, jeżeli tworzysz w Corelu cień na białym tle, to zapisujesz nawet w PNG kolor cienia (czarny) przechodzący w biały. Dopiero tam gdzie nie ma już cienia pojawia się przezroczystość. Jeżeli zamierzasz umieścić taki rysunek na innej grafice o jednolitym kolorze, to możesz swój obiekt z cieniem umieścić np. na prostokącie o takim samym kolorze jak ma być docelowo. |
|
|
|
 |
heldan
Początkujący

|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 17:28
|
|
|
Rozumiem, w tym problem, że ma być to grafika logo, umieszczana w bardzo wielu miejscach, szczególnie na gradientach. W takim razie czy jest inny sposób wykonania takiego cienia?
PS: Załączam grafikę.
logo_ver9.cdr grafika logo ver. 9 |
Pobierz Plik ściągnięto 369 raz(y) 271.93 KB |
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 18:38
|
|
|
Formaty zachowujące przeźroczystości tego typu to psd, tif i tga.
Eksportuj po prostu w tych formatach. |
|
|
|
 |
heldan
Początkujący

|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 18:42
|
|
|
Psd to plik photoshopa, tych dwóch pozostałych nie znam, ale jakoś nie mam przekonania, że będę je mógł swobodnie umieszczać na stronie internetowej.
EDIT:
Usunąłem na chwilę cień i wstawiłem logo na przygotowaną stronę, a tu czekało na mnie zaskoczenie. Całość wygląda tragicznie. Zupełnie inaczej wyglądało to w Corelu na fioletowym tle. Zobaczcie sobie http://www.itssimple.pl
Potraficie mi pomóc? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 20:09
|
|
|
Nie napisałeś nigdzie, że to na stronę www ...
W takim razie zostaje tylko PNG-24. Nie wiem czy PhotoPaint obsługuje prawidłowo ten format, Draw dopiero od wersji X5 (X4 nie pamiętam) oraz Photoshop od CS2. |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 22:28
|
|
|
Pomieszanie z poplątaniem.
Używasz PhotoShopa? Jeśli tak to:
a) zamień kolory cmyk na rgb, nie chce mi się sprawdzać co jest jakie,
b) wyeksportuj do pdf-a z profilem rgb i tekstem zamienionym na krzywe,
c) w ps przerób to na gifa, czy png-24 wg uznania, dla druku lepszy tif - opcje w Plik>zapisz dla internetu...
Ps. Logo jest nie czytelne i raczej nikt go nie zapamieta. |
|
|
|
 |
heldan
Początkujący

|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 22:32
|
|
|
jak napisałem w pierwszym poście: Korzystam z Corela x5.
Czy ten znaczek w środku według was wygląda ok? reszta faktycznie jest kiepska. Po zastosowaniu png 24 wygląda to o niebo lepiej, ale i tak nie za dobrze. Czy macie jakieś propozycje, możecie mi coś podpowiedzieć, jak to poprawić? |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 22:35
|
|
|
| skoro masz pirata to ps nie powinien być przeszokodą. Zachęcam do zapoznania się z informacjami na stronie http://e-alw.com/varia22.html ciekawie i pożytecznie. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 23:33
|
|
|
Do wszystkiego to jest Head & Shoulders. Nie da się przygotować grafiki, która będzie dobra i do drukowania i wyświetlania, na jasne i na ciemne tło, itd, itp. Jak sobie to uświadomisz i się z tym pogodzisz, to będziesz miał o połowę mniej kłopotów. Przepraszam bardzo ale chyba mi się coś z oczami porobiło? Ten kolor na www to jest fioletowy? Dlaczego w cdr strona jest formatu banera z www i dlaczego nie można było tła wstawić od razu w cdr? I jeszcze jedno pytanie, dlaczego to coś na środku nie jest o jedną literę dalej?
Może jestem przeterminowany ale o ile kakofonia kolorów niespecjalnie mnie irytuje, to szlag mnie trafia kiedy mam do czynienia z tekstem, którego się nie da przeczytać. Przecież to ma być portal o języku angielskim a nie chińskim? |
|
|
|
 |
heldan
Początkujący

|
Wysłany: 30 Marzec 2011, 06:49
|
|
|
Witaj,
Nie wstawiłem tła bo logo miało być stosowane na różnych tłach. Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że muszę zrobić ich więcej i każde dostosować oddzielnie.
Natomiast litera jest na właściwym miejscu. Jest też właściwie oznaczona, możesz co najwyżej skrytykować pomysł. Odnosi się to jak najbardziej (a zresztą tylko i wyłącznie) do j. angielskiego. Jest to wzięty w "/" zapis fonetyczny słów itssimple.pl |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 30 Marzec 2011, 19:09
|
|
|
Jeśli znasz sie na angielskim, a i portal ma przynosić zyski. weź się za jego promocję i zarabianie a grafikę zlec komuś kto się na tym zna. Na forum znajdziesz kilka takich osób co ci stronę zrobią i ulotki, albo poszukaj w śród znajomych, tam napewno jest ktoś kto wie OCB.
Szkoda czasu i pieniędzy, chyba że Ci się nie chce... |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 30 Marzec 2011, 20:56
|
|
|
| chezare napisał/a: | Do wszystkiego to jest Head & Shoulders. Nie da się przygotować grafiki, która będzie dobra i do drukowania i wyświetlania, na jasne i na ciemne tło, itd, itp. Jak sobie to uświadomisz i się z tym pogodzisz, to będziesz miał o połowę mniej kłopotów. Przepraszam bardzo ale chyba mi się coś z oczami porobiło? Ten kolor na www to jest fioletowy? Dlaczego w cdr strona jest formatu banera z www i dlaczego nie można było tła wstawić od razu w cdr? I jeszcze jedno pytanie, dlaczego to coś na środku nie jest o jedną literę dalej?
Może jestem przeterminowany ale o ile kakofonia kolorów niespecjalnie mnie irytuje, to szlag mnie trafia kiedy mam do czynienia z tekstem, którego się nie da przeczytać. Przecież to ma być portal o języku angielskim a nie chińskim? |
100% zgadzam się a tłumaczenie, iż logo jest dobre dla mnie jest niezrozumiałe - to jak powiedzieć, że coś musi być takie bo... tak
A teraz się zacznie :)
"Znaczek" w środku loga jest niechlujnie wykonany (przypadkowe obiekty na jasnych polach) napis na ogólnie nieczytelny. Popraw to.
Jeśli masz używać w www to stwórz wsio w X5 łącznie z tłem i wyeksportować€j do bitmapy w formacie jaki będzie ci potrzebny natomiast pamiętaj że cień aby był czarny w CMYK-u nie może składać się z czystej czerni tulko składowej np.: 100% czerni i po 30 pozostałych czasami nawet po 100% z każdego koloru |
|
|
|
 |
|
|