Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wydrukować stronę w poziomie?
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 14 Styczeń 2011, 08:41   Jak wydrukować stronę w poziomie?

Jak w temacie. NIE DA SIĘ.
Ustawiam układ boczny projektu, a w opcjach wydruku chce mu drukować na wprost. Jakim prawem? I nie da się tego zmienić.

EDIT: rozwiązałęm problem obracając cały obrazek o 90 stopni.
ALe czy wtedy jakość grafiki nie spada? Bo jak wiem, ze obracam każdą grafikę w bok to traci jakość.

jakito.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 453 raz(y) 345.69 KB

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 14 Styczeń 2011, 10:21   

zmien ustawienia drukarki na poziome drukowanie i po kłopocie:)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 12:10   

changela napisał/a:
zmien ustawienia drukarki na poziome drukowanie i po kłopocie:)

To znaczy? W którym okienku mam coś zmienić? Jak wcisnę CTRL+P to w tym nowym okienku nie ma żadnej opcji orientacji papieru.

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 15 Styczeń 2011, 15:54   

plik-drukuj-właściwości-orientacja papieru

chezare 

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 16:25   

Normalnie jak masz kartkę ustawioną w dokumencie poziomo, a w drukarce ustawiona jest pionowo, czyli tak jak najczęściej się drukuje, to przy próbie drukowania powinna się wyświetlić informacja, że orientacja papieru w dokumencie i w ustawieniach drukarki się nie zgadza i propozycja zmiany. W takim przypadku należy się na tę zmianę zgodzić, jakość się nie pogorszy :)
Jeśli nie protestuje, to znaczy że wie w którą stronę drukować, a przynajmniej tak jej się wydaje :) Nie zawsze jest to tak jakbyśmy chcieli.
Wtedy należy ręcznie zmienić w ustawieniach drukarki orientację papieru. Tutaj chyba nie ma jakiejś złotej rady, bo co drukarka, to będzie to wyglądało trochę inaczej. U mnie do tej opcji wchodzi się z głównego okna drukowania do właściwości, a tam w podstawach mam orientację papieru. Jeśli zmieniliśmy na coś co jej się nie podoba, to znowu będzie się darła, że papier jest nie w tę stronę, ale ponieważ trzeba założyć, że operator jest jednak mądrzejszy od drukarki i lepiej wie, w którą stronę chce drukować, należy z propozycji zmiany zrezygnować. Wiem, że to jest proste i oczywiste i jak by człowiek dokładnie czytał co do niego drukarka mówi, to by ustawił tak jak trzeba, ale ten komunikat jest tak napisany, że bardzo często człowiek sam odrzuca zmiany, które przed chwilą świadomie wprowadził.
Aha, ta cena jest coś nie po polsku napisana :)

Odpowiedz do tematu