|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Kolory CMYK |
| Autor |
Wiadomość |
malczyk17
Początkujący użytkownik Corela

|
Wysłany: 14 Styczeń 2011, 23:24 Kolory CMYK
|
|
|
Witam,
Mam pytanie odnośnie kolorów CMYK w Corelu i w ogóle.
Powiedzmy, że w Corelu narysuje 2 prostokąty i nałożę je dokładnie na siebie, tak aby czarny (CMYK 0 0 0 100) był na górze a jakiś inny kolor (CMYK 12 78 55 77) na dole, to czy przy drukowaniu inne tonery, niż czarny, będą użyte?
Pytam, bo mam rysunki wektorowe, które składają się z wielu kolorów, jednak na wierzchu są przykryte kolorem czarnym (CMYK 0 0 0 100). Wydrukowałem kilkaset stron i praktycznie zniknęły mi wszystkie kolory C M Y.
Używam drukarki Samsung CLP-325W
Proszę o poradę, czy tak może się dziać. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14 Styczeń 2011, 23:57
|
|
|
To zależy, czy masz w tym prostokącie na wierzchu uruchomioną opcję overprint (odpowiednio dla wypełnienia - fill bądż obrysu -outline). Jeśli masz włączoną, to nie jest ignorowany kolor tego, co pod spodem.
Opcję nadruku włączasz, klikając prawym w obiekt i wybierając ją z menu kontekstowego. |
|
|
|
 |
malczyk17
Początkujący użytkownik Corela

|
Wysłany: 15 Styczeń 2011, 00:24
|
|
|
Jak biorę prawym to "nie mam ptaszka" przy opcji "Nadrukuj Wypełnienie" dla obiektu, który jest na wierzchu. Tzn. ze kolor ze spodu jest ignorowany.
Może jakieś inne pomysły czemu zeżarło mi te kolorowe tonery ... |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15 Styczeń 2011, 01:25
|
|
|
Rzadko która zwykła, domowa drukarka obsługuje overprint i po prostu drukuje sam czarny zamiast kolorów triady. Zresztą i tak wypełnienie 100%K "na wierzchu" będzie skutkowało tym, że na wydruku będzie czarny - tyle że może on (czarny) mieć po prostu inny odcień czy też nasycenie.
W zależności od wersji Corela masz w menu "Widok" opcję podglądu z nadrukowaniem - tak jak pokazuje na ekranie, tak będzie wyglądał wydruk. Wyjątkiem mogą być przeźroczyste bitmapy zazwyczaj leżące nad obiektami wektorowymi, ale to już inna bajka ;) ... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|