|
tekst |
| Autor |
Wiadomość |
bobosk
Początkujący

|
Wysłany: 4 Luty 2011, 22:17 tekst
|
|
|
czesc
potrzebuje wpisać tekst w półkole o promieni 45 mm. tekst żeby był w kształcie własnie tego półkola zakrzywiony mógłby mi to ktoś zrobić a tekst to
Przegub obrotowy
Para kinematyczna klasy V (wyższej) o liczbie stopni swobody s=1.
Pierścień wewnętrzny łożyska ma odebrane ruchy postępowe wzdłuż trzech osi , ruchy obrotowe względem dwóch osi . Zatem ma odebrane 5-stopni swobody. Pozostał tylko jeden, obrót względem jednej osi prostopadłej do płaszczyzny łożyska i leżącej w osi otworu. para kinematyczna składająca się z pierścienia wewnętrznego i ustalonego, nieruchomego pierścienia zewnętrznego ma tylko jeden stopień swobody, obrót jednego pierścienia względem drugiego. Zastosowanie w mechanizmach obrotowych( wały, przekaźniki i turbiny) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 4 Luty 2011, 23:03
|
|
|
Co jak co, ale mógłbyś zdradzić nieco więcej szczegółów skoro prosisz o pomoc ;)
Coś takiego?:
 |
|
|
|
 |
bobosk
Początkujący

|
Wysłany: 5 Luty 2011, 07:17
|
|
|
no nie bardzo o to chodził. teks ma być na półkuli dolnej. a teks ma być wykrzywiony w krztałcie pół okręgu. nie prost bo z tym sam sobie poradze. ale dzieki. a pierwszego rysunku nie mogę otworzyć. nie mam corela, więć prosze jakiś inny typ rozszerzenia plikowego :)
tekst.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 339 raz(y) 74.02 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 5 Luty 2011, 08:14
|
|
|
Bobosk jesteś na forum Corela, a w tym pliku, którego nie możesz otworzyć jest dokładnie to samo co zrobił Malutki.
Dopisane:
teraz zauważyłem załącznik. Rzeczywiście twoja figura ma tak jak napisałeś w pierwszym poście 9cm średnicy i jest półkolem. Nie wiem jak inni ale ja umiejętności jasnowidzenia nie mam.
 |
|
|
|
 |
bobosk
Początkujący

|
Wysłany: 5 Luty 2011, 15:34
|
|
|
wielkie dzięki :). Mój bład. kurde tylko wkleił się mały upsik. zamias na początku przegłub obrotowy powinno być:
mechanizm łożyskowy
Para kinematyczna klasy V (wyższej) o liczbie stopni swobody s=1
. Pierścień wewnętrzny łożyska ma odebrane ruchy postępowe wzdłuż trzech osi , ruchy obrotowe względem dwóch osi . Zatem ma odebrane 5-stopni swobody. Pozostał tylko jeden, obrót względem jednej osi prostopadłej do płaszczyzny łożyska i leżącej w osi otworu. para kinematyczna składająca się z pierścienia wewnętrznego i ustalonego, nieruchomego pierścienia zewnętrznego ma tylko jeden stopień swobody, obrót jednego pierścienia względem drugiego.
Zastosowanie w mechanizmach obrotowych( wały, przekaźniki i turbiny)
proszenie o zrobienie tego samego jeszcze raz to chyba przegięcie. :) ale jak ktoś by mógł w takiej wersi jak ostatnia. Poprostu idealna :) |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 5 Luty 2011, 18:48
|
|
|
Jak bym był złośliwy, to zrobiłbym to z twoimi błędami.
tekst na okręgach |
|
|
|
 |
bobosk
Początkujący

|
Wysłany: 6 Luty 2011, 01:07
|
|
|