Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy można uzyskać podobny efekt w Corelu?
Autor Wiadomość
wikulinka 
Początkujący

Wysłany: 13 Kwiecień 2013, 10:27   Czy można uzyskać podobny efekt w Corelu?

Witam,

bardzo podoba mi się technika załączonego projektu. W związku z powyższym mam pytanie: czy można taki efekt uzyskać w Corelu? Jeśli tak, to prosiłabym o szczegóły, jak można tego dokonać? Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

Bez nazwy_zmniejszacz-pl_105901.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 400 raz(y) 168.73 KB

Cysorz 

Wysłany: 13 Kwiecień 2013, 11:10   

Pewnie nie chodzi Ci o efekt ale o ogólny wygląd.
Tak, można to osiągnąć w Corelu, można w Illustratorze, InDesign'ie a nawet w Paincie - wszystko zależy od operatora.
W tym przypadku nie ma czego tłumaczyć, można to zrobić ale wymaga to dobrej znajomości programu i przede wszystkim - umiejętności rysowania. A tego tutaj nie da rady niestety wytłumaczyć...

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 13 Kwiecień 2013, 13:10   

A może właśnie o efekt chodzi? O to, że całość wygląda jak rycina? Wtedy przygotowanie składu w Corelu jest możliwe, ale potem trzeba by to przerobić na bitmapę i wrzucić na Photoshopa, żeby użyć odpowiednich filtrów czy efektów. Ale to też nie byłoby super proste.

wikulinka 
Początkujący

Wysłany: 14 Kwiecień 2013, 07:33   

Malutki napisał/a:
Pewnie nie chodzi Ci o efekt ale o ogólny wygląd.
Tak, można to osiągnąć w Corelu, można w Illustratorze, InDesign'ie a nawet w Paincie - wszystko zależy od operatora.
W tym przypadku nie ma czego tłumaczyć, można to zrobić ale wymaga to dobrej znajomości programu i przede wszystkim - umiejętności rysowania. A tego tutaj nie da rady niestety wytłumaczyć...

Dziękuję za odpowiedź. Jednak chodzi mi właśnie o efekt. Wezmę jednak pod uwagę podane możliwości przy innych projektach.

wikulinka 
Początkujący

Wysłany: 14 Kwiecień 2013, 07:42   

Shame napisał/a:
A może właśnie o efekt chodzi? O to, że całość wygląda jak rycina? Wtedy przygotowanie składu w Corelu jest możliwe, ale potem trzeba by to przerobić na bitmapę i wrzucić na Photoshopa, żeby użyć odpowiednich filtrów czy efektów. Ale to też nie byłoby super proste.

Dziękuję. Chodzi mi właśnie o efekt ryciny, o to, aby projekt wyglądał tak, jakby był "naszkicowany ołówkiem" - nie wiem czy dobrze się wyraziłam. Czy faktycznie dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie składu najpierw w Corelu, a potem praca w innym programie? A może lepiej od razu użyć jednego programu? Jakiego? Pracuję sporo w Gimpie. Corel dopiero poznaje, jednak szybko uczę się. Czy mogę prosić o więcej szczegółów Twojej propozycji, tzn. jak przygotować skład i jakich użyć filtrów i efektów? Pozdrawiam.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 14 Kwiecień 2013, 11:07   

No cóż,z GIMPem w ogóle nie pracowałem, więc nie bardzo wiem, co potrafi, pewnie bidon byłby bardziej pomocny. Jeśli chodzi o sam skład, to wszelkie dekory (listki, zawijasy, aniołki i inne pierdołki) trzeba by znaleźć na necie albo coś, ustawić jak trzeba, w środek wrzucić tekst w określonej czcionce i następnie wyeksportować jako bitmapę o rozdzielczości min. 300 dpi i potem zacząć działać w programie do edycji grafiki rastrowej - PhotoPaint albo Photoshop - zamienić na skalę danego koloru (monotone lub szarość z późniejszym nałożeniem koloru). Tak na pierwszy rzut oka wymagałoby to więcej niż 1 filtra. Dodatkowo, na pewno nie wyglądałoby to dokładnie jak na twoim przykładzie - jeśli się przyjrzeć, widać, że to było całe rysowane ręcznie - wskazują na to różne kierunki pociągnięć pióra przy cieniowaniu obiektów. Ciężki temat. W tym stylu może i się uda, ale żeby tak dobrze wyglądało, to raczej nie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 14 Kwiecień 2013, 14:15   

nie ja,w gimpie to wogle się nie orientuje ,ale w szopie to takie cósik ,to się nazwywa szukanie krawędzi,może w gimpie tez to jest,tak na szybkiego ,mniej więcej tak to wychodzi

kopiujemy warstwe,następnie(zmniejszamy nasycenie) ctrl+shift+U,filtr-szukanie krawędzi,jak za ostre to edycja -stonuj(będzie tam lista rozwijanie ,mozemy wybrać mieszanie),na koniec mozemy spasteryzować,no to tyle tak na szybkiego moge pomóc

chezare 

Wysłany: 14 Kwiecień 2013, 16:12   

Obawiam się, że technika jaką został wykonany załączony obrazek nie ma nic wspólnego z komputerami :-)
Poza tym, trzeba taki obrazek najpierw narysować, żeby można było zacząć myśleć o stosowaniu jakichś efektów.

nakan
Bywalec

Wysłany: 15 Kwiecień 2013, 15:04   

Można spróbować wykonać taki efekt programem Fotosketcher http://www.fotosketcher.com/
Program darmowy i bardzo prosty w obsłudze.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Kwiecień 2013, 16:22   

oh,nie,programik znany i naprawde fajny,ale ma bardzo ograniczone możliwości,pewnie go wrzuciłeś bo zasugerowałes się przykładami jakie są na stronie,ale to nie tak,te przyklady są robione z odpowiedniego rysunku,a to całkiem inna bajka,jesli mowimy żeby uzykać efekt,to chodzi o zrobienie czegos takiego z obojetnie jakiej grafiki,a takie mozliwosci daje tylko moim zdanie szop,i to trza sie naprawde napracować żeby uzyskać pożądany efekt,ale i tak nie zmieni to faktu że tak jak napisał; Malutki i chezare(nick'i,napisałem zgodnie z logowaniem usera)trza to najpierw narysować,więc idąc dalej,prawda jest taka,że jesli coś takiego potrafimy narysować,to tak naprawde nie potrzebne są nam żadne efekty,poprostu narysujemy takie coś w odcieniach szarosci

wikulinka 
Początkujący

Wysłany: 15 Kwiecień 2013, 23:14   

Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi. Są naprawdę pomocne. Dziękuję zwłaszcza bidon184, chezare i Shame - daliście mi sporo do myślenia, a przede wszystkim, dzięki wam wiem czego się trzymać i od czego zacząć. Spróbuję najpierw z rysunkiem, a potem ewentualnie pobawię się efektami... chociaż po waszych wypowiedziach sądzę, że sam rysunek wystarczy. Wielkie dzięki raz jeszcze.

julo22 
Bywalec
master

Wersja CorelDRAW: 7,12,16
Wysłany: 22 Kwiecień 2013, 20:27   

Jest taka technika malowania która nazywa się "spaghetti stencil" i ona pokazuje w jaki sposob można uzyskać podobny efekt. W tym przypadku kluczem będzie dobranie odpowiedniego kształtu "rastra". Efekt "spaghetti" użyty w linku jest we włoskiej wersji PS'a. Być może są tam też inne bardziej pasujące kształty, lub można zmodyfikować ten spaghetti, ale tego już nie wiem.

http://www.stencilrevolut...ghetti-stencils

Odpowiedz do tematu