|
Pracowanie na dużych rozdzielczościach |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 6 Październik 2010, 23:59 Pracowanie na dużych rozdzielczościach
|
|
|
Mam pytanie. Gdy pracuję na dużych rozdzielczościach, np. plakat pod druk i stosuję na obiektach jakieś efekty, wyglądają one często brzydko. Nierówne krawędzie itp. Załączam nawet obrazek. Macie na to jakąś metodę?
Nie robię plakatów w DRAWie, ponieważ on nie ma potrzebnych mi efektów. Jak np. efekt plastiku. Więc dlatego chce robić projekty w grafice rastrowej. Poza tym wektorowa jest i tak ograniczona jeżeli chodzi o paletę barw więc to kolejny powód dla którego plakat tworzę w Photo-Paint.
Tylko jak zrobić by na olbrzymich oobiektach, zastosowane filtry nie strzępiły?
how.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 405 raz(y) 36.47 KB |
|
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 7 Październik 2010, 00:58
|
|
|
| Ja jeśli mam taki problem, to wykańczam ten obiekt maską po prostej linii i wycięciem tego "ząbkowania" lub dorysowuję linię prostą - zależy od przypadku |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 7 Październik 2010, 21:22
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Ja jeśli mam taki problem, to wykańczam ten obiekt maską po prostej linii i wycięciem tego "ząbkowania" lub dorysowuję linię prostą - zależy od przypadku |
Ale takie rozwiązanie nieraz nie działa. Ponieważ WYPEŁNIENIE obszaru zaznaczonego maską tak wygląda nierówno. Nie mogę nic ściąć bo dałem taką obramówkę przy tym obiekcie dalej. Rozumiesz mnie?
To właśnie maska tak robi! Wycina niedokładnie. |
|
|
|
 |
Highflyer
Praktyk

Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 75 Skąd: Z domu
|
Wysłany: 28 Luty 2011, 18:18
|
|
|
| Maska>Kontur maski>Wygladzanie - to powinno pomoc:) Jesli nie mozna jeszcze sprobowac wtapiania maski na kilka pikseli. Mysle, ze w tym wypadku wystarcza w zupelnosci 2px. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 28 Luty 2011, 20:06
|
|
|
Bunch, nie ma żadnych przeciwwskazań żeby łączyć grafikę wektorową z rastrową. Przy użyciu tej pierwszej można sprawić, że krawędzie bitmap będą ostre jak brzytew. Po drugie CorelDraw i PHoto-Paint posługują się tymi samymi paletami kolorów. Do druku offsetowego i tak trzeba spłaszczyć do CMYKa. Po trzecie można ustawić tolerancję dla maski i zaznaczać pojedyncze piksele. Po czwarte, coś mi się wydaje, że znowu bawisz się powiększeniem :)
Fragment fotografii bardzo dobrej jakości:
a niżej fragment tego fragmentu, w tej samej rozdzielczości
Prawda, że postrzępiony? Na wydruku i to dosyć dużym wyjdzie jak brzytwa. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 28 Luty 2011, 23:12
|
|
|
| ja stosuje pędzel blur (zmiękczanie, metamorfoza - w zależnoścvi od wersji PP) po krawędzi i jest dobrze ma racje chezare - na wydruku większość i tak jest niezauważalna |
|
|
|
 |
|
|