Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pracowanie na dużych rozdzielczościach
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 6 Październik 2010, 23:59   Pracowanie na dużych rozdzielczościach

Mam pytanie. Gdy pracuję na dużych rozdzielczościach, np. plakat pod druk i stosuję na obiektach jakieś efekty, wyglądają one często brzydko. Nierówne krawędzie itp. Załączam nawet obrazek. Macie na to jakąś metodę?

Nie robię plakatów w DRAWie, ponieważ on nie ma potrzebnych mi efektów. Jak np. efekt plastiku. Więc dlatego chce robić projekty w grafice rastrowej. Poza tym wektorowa jest i tak ograniczona jeżeli chodzi o paletę barw więc to kolejny powód dla którego plakat tworzę w Photo-Paint.

Tylko jak zrobić by na olbrzymich oobiektach, zastosowane filtry nie strzępiły?

how.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 405 raz(y) 36.47 KB

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 7 Październik 2010, 00:58   

Ja jeśli mam taki problem, to wykańczam ten obiekt maską po prostej linii i wycięciem tego "ząbkowania" lub dorysowuję linię prostą - zależy od przypadku

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 7 Październik 2010, 21:22   

Struna napisał/a:
Ja jeśli mam taki problem, to wykańczam ten obiekt maską po prostej linii i wycięciem tego "ząbkowania" lub dorysowuję linię prostą - zależy od przypadku

Ale takie rozwiązanie nieraz nie działa. Ponieważ WYPEŁNIENIE obszaru zaznaczonego maską tak wygląda nierówno. Nie mogę nic ściąć bo dałem taką obramówkę przy tym obiekcie dalej. Rozumiesz mnie?

To właśnie maska tak robi! Wycina niedokładnie.

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 28 Luty 2011, 18:18   

Maska>Kontur maski>Wygladzanie - to powinno pomoc:) Jesli nie mozna jeszcze sprobowac wtapiania maski na kilka pikseli. Mysle, ze w tym wypadku wystarcza w zupelnosci 2px.

chezare 

Wysłany: 28 Luty 2011, 20:06   

Bunch, nie ma żadnych przeciwwskazań żeby łączyć grafikę wektorową z rastrową. Przy użyciu tej pierwszej można sprawić, że krawędzie bitmap będą ostre jak brzytew. Po drugie CorelDraw i PHoto-Paint posługują się tymi samymi paletami kolorów. Do druku offsetowego i tak trzeba spłaszczyć do CMYKa. Po trzecie można ustawić tolerancję dla maski i zaznaczać pojedyncze piksele. Po czwarte, coś mi się wydaje, że znowu bawisz się powiększeniem :)
Fragment fotografii bardzo dobrej jakości:

a niżej fragment tego fragmentu, w tej samej rozdzielczości

Prawda, że postrzępiony? Na wydruku i to dosyć dużym wyjdzie jak brzytwa.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 28 Luty 2011, 23:12   

ja stosuje pędzel blur (zmiękczanie, metamorfoza - w zależnoścvi od wersji PP) po krawędzi i jest dobrze ma racje chezare - na wydruku większość i tak jest niezauważalna

Odpowiedz do tematu