|
Krzywa |
| Autor |
Wiadomość |
mak
Początkujący

|
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 21:10 Krzywa
|
|
|
Witam. Tworzac jakies tam rozne rozniste projekty krzywe standardowo na calej dlugosci sa równiutkie, proste, idealne.
Jak ja kontrolowac i w niektórych miejscach zrobic ja odrobine grubsza, w innym miejscu skrajnie cienką? Tak żeby projekt wydawał się namalowany... ciężko to wytłumaczyc, wrzucam przykład.
http://farm3.static.flick..._2199af5482.jpg |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 143 Skąd: gliwice
|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 08:06
|
|
|
| jak chesz uzyskac takie efekty to poprostu rysujesz obiekt a nie zwykłe linie o okreslonej grubosci niema sposobu jak to nazwałes kontrolować grubość lini |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 08:29
|
|
|
W pewnym zakresie możesz uzyskać efekt zmiany grubości konturu na dwa sposoby:
- Efekty / Środki artystyczne
- Narzędzie Kontur / Kształt końcówki |
|
|
|
 |
amore4
Początkujący

|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 10:35
|
|
|
| roland napisał/a: | W pewnym zakresie możesz uzyskać efekt zmiany grubości konturu na dwa sposoby:
- Efekty / Środki artystyczne
- Narzędzie Kontur / Kształt końcówki |
Tak, ale z tego co widzę i jak się zazwyczaj to robi, to rzeczywiście rysuje się obiekt (obiekty). Nanosisz jeden na drugi. Ich kształty decydują o tym gdzie będzie linia cieńsza, a gdzie grubsza.
Czyli czarną linię osiągasz poprzez narysowanie czarnego obiektu, na niego nanosisz obiekt właściwy (zewnętrzny). Najlepiej jest to sobie wyobrazić patrząc na miskę z Twojego linka. |
|
|
|
 |
mak
Początkujący

|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 11:15
|
|
|
Czyli troche podwójna robota dla takiego efektu. To się zmartwiłem w tym momencie.
Dzieki za odp. |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 143 Skąd: gliwice
|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 11:36
|
|
|
| nie tak do konca podwójna - dla ułatwienia, rysujesz obiekt potem stosujesz opcje konturu rozdzielasz i delikatnie zmieniasz krzywymi oba obiekty do potrzebnego efektu potem łaczysz - moze wydaj sie to trudne i pracochłonne ale idzie szybko |
|
|
|
 |
bacione3
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2011, 12:07
|
|
|
| Witam. Jestem początkujaca i moje pytanie może okazac sie głupie. Mam ogromny problem z wycieciem obiektu. To znaczy wycinam go za pomoca krzywej Bezjera. Potem umieszczam w kadrze i wszytko było by ok gdyby nie to że obcina mi kawałek obiektu z prawej strony a z lewej zostawia kawałek tła. Kształt jednak pozostaje ten sam a sam obiekt jest przesuniety i obciety z jednej strony. Błagam POMOCY!!!!! |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 2 Marzec 2011, 12:17
|
|
|
| bacione3 napisał/a: | | Witam. Jestem początkujaca i moje pytanie może okazac sie głupie. Mam ogromny problem z wycieciem obiektu. To znaczy wycinam go za pomoca krzywej Bezjera. Potem umieszczam w kadrze i wszytko było by ok gdyby nie to że obcina mi kawałek obiektu z prawej strony a z lewej zostawia kawałek tła. Kształt jednak pozostaje ten sam a sam obiekt jest przesuniety i obciety z jednej strony. Błagam POMOCY!!!!! | kliknij prawym przyciskiem myszy z wcisnietym CTRL na kadr -> otworzy Ci sie calosc w edycji i sobie ustaw obiekt w kadrze -> znowu kliknij z CTRLem i Ci sie zamknie edycja |
|
|
|
 |
bacione3
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2011, 12:33
|
|
|
| Dziekuje za odpowiedz ale nie wychodzi:( Bardzo często zdarza mi sie że kiedy chce cos umieścić w kadrze to wyskauje komunikat że obiekt został żle zaznaczony. Kiedy klikam prawym klawiszem muszy i wciskam ten ctrl nic nie wyskauje:( |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 2 Marzec 2011, 12:38
|
|
|
| bacione3 napisał/a: | | Dziekuje za odpowiedz ale nie wychodzi:( Bardzo często zdarza mi sie że kiedy chce cos umieścić w kadrze to wyskauje komunikat że obiekt został żle zaznaczony. Kiedy klikam prawym klawiszem muszy i wciskam ten ctrl nic nie wyskauje:( | ale to klikasz jak masz juz ten obiekt w kadrze |
|
|
|
 |
bacione3
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2011, 12:48
|
|
|
| a co w ypadku kiedy wyskakuje tenkomunikat że żle został zaznaczony obiekt??? Nie wiem o co chodzi bo domukam wszytko jak zaznaczam ta krzywa. |
|
|
|
 |
bacione3
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2011, 12:58
|
|
|
| Ok mam dziekuje:) |