|
obracanie plików postscriptowych PS |
| Autor |
Wiadomość |
AlinaZM
Początkujący

|
Wysłany: 23 Marzec 2011, 12:26 obracanie plików postscriptowych PS
|
|
|
| Od paru dni używam CorelDrawX3. I mam taki problem. Nie wiem dlaczego przy zapisie pliku na PS odrwaca grafikę do pionu? Wcześniej miałam cdr9.0 i było OK. Pzypuszczam że może gdzieś w dostosowaniu coś jest zaznaczone ale szukam i nie mogę znaleźć. Może ktoś spotkał się z tym problemem? |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

Pomógł: 23 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 173 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23 Marzec 2011, 12:47
|
|
|
| Czego używasz do robienia ps'a? To raczej zależy od sterownika drukarki, ja bym tam szukał rozwiązania. |
|
|
|
 |
AlinaZM
Początkujący

|
Wysłany: 23 Marzec 2011, 13:06
|
|
|
| uzyskuje plik PS poprzez "Drukuj" i wybor pierszej pozycji "plik PostScript niezal. od urzązenia" |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 23 Marzec 2011, 14:26
|
|
|
1. Sciagnij sobie kilka driverow do drukarek postscriptowych i sprawdz je, rowniez zmien orientacje strony we wlasciwosciach drukarki.
2. W czym to ogladasz i stwierdzasz ze plik jest odwrocony?
3. Moze zamiast pliku ps uzyc pdf-a bardziej popularny i czesciej obslugiwany przez naswietlarnie niz postscript z minionej epoki
ps
Odpowiednie sterowniki sa wazne, ja kiedys nie moglem ustawic na kilku sterownikach bleedboxow w QuarkPress w pliku ps, i juz nie wiedzialem co sie dzieje, ale dzieki sterownikowi Heidelberg od pracownika ze studia dtp... z Bukaresztu udalo sie za pierwszym razem.
pozdr. |
|
|
|
 |
AlinaZM
Początkujący

|
Wysłany: 23 Marzec 2011, 14:37
|
|
|
| fakt ze PS jest troche archaiczny ale musze uzywac PSa i tylko PSa :( poniewaz mamy w pracy taka maszyno-drukarke ktora czyta tylko PSy !!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
|
|