Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
obracanie plików postscriptowych PS
Autor Wiadomość
AlinaZM
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2011, 12:26   obracanie plików postscriptowych PS

Od paru dni używam CorelDrawX3. I mam taki problem. Nie wiem dlaczego przy zapisie pliku na PS odrwaca grafikę do pionu? Wcześniej miałam cdr9.0 i było OK. Pzypuszczam że może gdzieś w dostosowaniu coś jest zaznaczone ale szukam i nie mogę znaleźć. Może ktoś spotkał się z tym problemem?

nev555 
Znawca

Wysłany: 23 Marzec 2011, 12:47   

Czego używasz do robienia ps'a? To raczej zależy od sterownika drukarki, ja bym tam szukał rozwiązania.

AlinaZM
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2011, 13:06   

uzyskuje plik PS poprzez "Drukuj" i wybor pierszej pozycji "plik PostScript niezal. od urzązenia"

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Marzec 2011, 14:26   

1. Sciagnij sobie kilka driverow do drukarek postscriptowych i sprawdz je, rowniez zmien orientacje strony we wlasciwosciach drukarki.
2. W czym to ogladasz i stwierdzasz ze plik jest odwrocony?
3. Moze zamiast pliku ps uzyc pdf-a bardziej popularny i czesciej obslugiwany przez naswietlarnie niz postscript z minionej epoki ;-)
ps
Odpowiednie sterowniki sa wazne, ja kiedys nie moglem ustawic na kilku sterownikach bleedboxow w QuarkPress w pliku ps, i juz nie wiedzialem co sie dzieje, ale dzieki sterownikowi Heidelberg od pracownika ze studia dtp... z Bukaresztu udalo sie za pierwszym razem.
pozdr.

AlinaZM
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2011, 14:37   

fakt ze PS jest troche archaiczny ale musze uzywac PSa i tylko PSa :( poniewaz mamy w pracy taka maszyno-drukarke ktora czyta tylko PSy !!!!!!!!!!

Odpowiedz do tematu