|
Brak znaków w Corel 12 |
| Autor |
Wiadomość |
lepakkomies
Początkujący

|
Wysłany: 19 Marzec 2011, 23:00 Brak znaków w Corel 12
|
|
|
Witam.
Problem dotyczy fontów Webdings oraz Wingdings - gdy daję na Tekst -> Wstaw znak w okienku zamiast znaków, pojawiają się przekreślone pola:
Czym jest to spowodowane i czy da się to jakoś naprawić?
Z góry dziękuję za odpowiedź. |
| Ostatnio zmieniony przez lepakkomies 20 Kwiecień 2011, 14:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Marzec 2011, 07:21
|
|
|
| Myślałem, że może masz wyłączone wyświetlanie symboli, ale wtedy nie ma na liście fontów z symbolami. Jeśli wcześniej nie miałeś tego problemu, to spróbuj zresetować ustawienia Corela (wciśnięty F8 przy uruchamianiu programu). Na razie nic mądrzejszego mi do głowy nie przychodzi. |
|
|
|
 |
lepakkomies
Początkujący

|
Wysłany: 20 Marzec 2011, 18:59
|
|
|
Zapomniałam napisać, że program jest świeżo po instalacji, a dokładnie od wczoraj wieczorem. Sprawdziłam też Corel 12 w wersji portable i jest to samo
Jeżeli ma to jakieś znaczenie, to podaję dane techniczne:
System operacyjny: Windows 7 Proffesional 64-bit Service Pack 1
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9600 GT
Monitor: rozdzielczość: 1920x1080, częstotliwość odświeżania ekranu: 60Hz, kolory: True Color (32 bity)
Poza tym mam zainstalowany .NET Framework 4 Client Profile - ale może powinnam zainstalować .NET Framework 4 choć to by się chyba mijało z celem, skoro biblioteki i inne potrzebne składniki teoretycznie są już w .NET Framework 4 Client Profile...
BTW... Ja nie wiem jak firmy sobie z tym programem radzą, skoro w jakiejkolwiek wersji by nie był, jest taki problematyczny... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 20 Marzec 2011, 19:09
|
|
|
| Nie wiem jak jest w 7 windzie, ale pewnie też jest tablica znaków w akcesoriach i narzędziach systemowych. Zobacz czy tam się wyświetlają symbole z np. webdings? Może to jest problem tych fontów. Na pewno nie ma to związku z grafiką, monitorem czy frameworkiem. Windows7 nie lubi Corela. Zobacz czy te symbole dają się wstawiać w innych programach. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Marzec 2011, 20:43
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Windows7 nie lubi Corela. |
Nie wiem czemu się tak uparliście, że X5 nie lubi się z W7.
W pracy od półtora roku X5 chodzi na 7-ce 32 bit i może kilka razy się wywaliła, w domu tyle samo czasu ten sam X5 (dodatkowo pełna wersja Adobe CS2) chodzi na 7-ce 64-bit i zero problemów - szczerze napiszę, że nie pamiętam żeby mi się wykrzaczył a robię sporo i to nie wizytówki ale spore foldery, albumy a nawet książki (!!!). Mam zamontowany X3 ale powoli od niej odchodzę bo jednak X5 to świetne narzędzie.
Tyle że jedna zasada: zero gier i tego typu "pierdółek". |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 20 Marzec 2011, 21:23
|
|
|
| Malutki, ja nie mam ani Windowsa 7, ani X5 a koleżanka lepakkomies ma kłopoty w 12. Nie mam żadnej praktyki w używaniu wspomnianych narzędzi, ale czytam co ludzie piszą choćby tu na forum i wynika z tego prosty wniosek, czym nowszy Corel tym większe problemy. Częściowo da się to wytłumaczyć nowym systemem operacyjnym, z którym producenci oprogramowania w tym Corel jeszcze niedostatecznie się oswoili i coraz większą złożonością samego Corela, nie zmienia to jednak faktu, że spora część użytkowników 7 i X5 ma spore kłopoty i to już na etapie instalacji tego ostatniego. |
|
|
|
 |
lepakkomies
Początkujący

|
Wysłany: 20 Marzec 2011, 21:44
|
|
|
W tablicy znaków wszystko ok. W Wordzie i Photoshopie wszystko ok.
Jakieś inne pomysły?
Edit: Dodam, że nie mogę zainstalować X3, X4 ani X5 - jedynie właśnie 12 dało radę |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 21 Marzec 2011, 05:50
|
|
|
Malutki, to weź teraz koleżance wytłumacz jak zainstalować Corela w Windows 7
To nie jest żadna złośliwość, ja po prostu nie wiem. To nie jest problem tego, że czegoś w Corelu co być powinno nie ma, tylko kłopot w pogodzeniu Corela z Windowsem. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 21 Marzec 2011, 08:25
|
|
|
| Malutki napisał/a: | | ... a robię sporo i to nie wizytówki ale... albumy a nawet książki (!!!). |
W Corelu to tez robisz? Nie lepiej uzyc czegos dedykowanego - zrobisz to lepiej, o wiele szybciej i profesjonalnie.
CorelDRAW jest bardzo ograniczony w temacie skladu takich rzeczy.
Brakuje mu wielu podstawowych funkcji, niezbednych, badz ulatwiajacych taka prace.
pozdr. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 21 Marzec 2011, 08:59
|
|
|
Wawel przyjacielu obudź się , to nie Malutki ma kłopoty. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 21 Marzec 2011, 09:18
|
|
|
To byla tylko sugestia ktora moze ulatwic komus prace, podniesc poziom i wydajnosc.
Co do tematu glownego, to nie uzywam windows 7, napewno jednak kiedy powstawala wersja 12 to windowsa 7 nie bylo, wiec tez nie wszystko musi dzialac.
pozdr. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21 Marzec 2011, 12:39
|
|
|
| lepakkomies napisał/a: | Zapomniałam napisać, że program jest świeżo po instalacji, a dokładnie od wczoraj wieczorem. Sprawdziłam też Corel 12 w wersji portable i jest to samo
Jeżeli ma to jakieś znaczenie, to podaję dane techniczne:
System operacyjny: Windows 7 Proffesional 64-bit Service Pack 1
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9600 GT
Monitor: rozdzielczość: 1920x1080, częstotliwość odświeżania ekranu: 60Hz, kolory: True Color (32 bity)
Poza tym mam zainstalowany .NET Framework 4 Client Profile - ale może powinnam zainstalować .NET Framework 4 choć to by się chyba mijało z celem, skoro biblioteki i inne potrzebne składniki teoretycznie są już w .NET Framework 4 Client Profile...
BTW... Ja nie wiem jak firmy sobie z tym programem radzą, skoro w jakiejkolwiek wersji by nie był, jest taki problematyczny... |
Pewnie trzeba poszukać ostatniego uaktualnienia dla CorelDraw12 ,nie widzę na ten temat żadnej wzmianki.
Niewątpliwie problemem dla programu jak wspomniał wawel może być także Windows 7 ,chociaż myślę że bardziej fakt że to jest jego 64-bitowa odmiana . |
|
|
|
 |
lepakkomies
Początkujący

|
Wysłany: 23 Marzec 2011, 13:59
|
|
|
| chezare napisał/a: | | (...) To nie jest problem tego, że czegoś w Corelu co być powinno nie ma, tylko kłopot w pogodzeniu Corela z Windowsem. |
No w przypadku 12, to akurat problemem jest właśnie to, że czegoś co powinno być nie ma - a konkretniej znaków Webdings i Wingdings
Prawdę mówiąc wszystko byłoby cacy, gdyby właśnie nie to, że w 12 nie wyświetlają się te znaki (które są mi akurat bardzo potrzebne)
| restauro napisał/a: |
Pewnie trzeba poszukać ostatniego uaktualnienia dla CorelDraw12 ,nie widzę na ten temat żadnej wzmianki.
Niewątpliwie problemem dla programu jak wspomniał wawel może być także Windows 7 ,chociaż myślę że bardziej fakt że to jest jego 64-bitowa odmiana . |
Wobec tego, nie ma już żadnej możliwości, aby ten problem rozwiązać, tak? |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 23 Marzec 2011, 19:40
|
|
|
Jeśli są Ci niezbędne skopiuj u kogoś kto nie ma z tym problemu zamień na krzywe .Trochę to niewygodna ,ale lepsze niż nic, drugi sposób zainstaluj np xp lub windows7 32 jako dodatkowy system .
Odnośnie Problemu, nie dotyczy tylko 12. Znalazłem kilka informacji na ten temat .Pierwsza to kłopoty z win7 64 z Corel X4 po zainstalowaniu SP (może instalacja bez uaktualnienia by pomogła )oraz ze Corel wie o problemie ,ale na razie nie ma na to rozwiązania. |
|
|
|
 |
lepakkomies
Początkujący

|
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 24 Marzec 2011, 21:01
|
|
|
| Drugi link dotyczy problemów z plikami w formacie EPS więc to chyba nie to . |
|
|
|
 |
lepakkomies
Początkujący

|
Wysłany: 24 Marzec 2011, 22:09
|
|
|
Mimo wszystko sprawdziłam tą aktualizację i... niestety bez rezultatu...
EDIT: A gdzie jest ta opcja z wyłączeniem wyświetlania symboli, o których wspominał na początku chezare? Może faktycznie powinnam tam szukać przyczyny tego problemu? W każdym razie chyba nie zaszkodzi sprawdzić... |
|
|
|
 |
|
|